Publicat: 30 Iulie, 2015 - 12:39
Share

Data de 1 august poate să rămână în calendarul aniversărilor ca data Marii Neruşinări Bugetare. Ca ziua Lipsei de Decenţă sau cea a Sfidării Proştilor. De către cei 48 – sau câţi or fi de fapt – beneficiari ai majorării triple a salariilor lor de bugetari de lux.

Publicat: 29 Iulie, 2015 - 12:44
Share

De data asta Ponta pleacă legal, în concediul de odihnă. Va profita de vremea bună din Turcia ca să facă şi un control la genunchiul operat şi să infirme alegaţiile răutăcioase cum că prima dată medicii turci i-au greşit piciorul şi abia acum îi fac operaţia necesară.

Publicat: 28 Iulie, 2015 - 13:50
Share

Ca să demonstreze că-şi ia rolul în serios, Dragnea l-a şi atenţionat pe Ponta că rectificarea bugetară ar fi trebuit discutată mai întâi la partid, înainte de a fi anunţată. Zice el, cu schepsis: “PSD sprijină acţiunile Guvernului şi pentru asta este bine să fie informat!” Lucru pe care, în virtutea practicii, Ponta l-a cam uitat. Probabil că nu realizează încă faptul că se află într-o nouă paradigmă şi că lucrurile vor funcţiona altfel decât până acum. În sensul că nu va mai putea lua decizii cum îl taie capul, pe moment.

Publicat: 27 Iulie, 2015 - 12:47
Share

Cu figura sa blândă şi cu tonul sfătos de Moş Crăciun încă tânăr, consilierul prezidenţial Dan Mihalache ne-a împărtăşit în lipsa şefului său - plecat cu treburi urgente la Concertul de la Salzburg, unde Prima Doamnă îşi afişa ultimele achiziţii vestimentare - câteva dintre problemele cu care se confruntă Administraţia de la Cotroceni.

Publicat: 23 Iulie, 2015 - 12:26
Share

Alegerea preşedintelui interimar al PSD reprezintă o noutate absolută în viaţa partidelor. În primul rând pentru că statutul nu prevede metoda de nominalizare a unui înlocuitor temporar al preşedintelui. După cum nu prevede nici posibilitatea ca preşedintele în exerciţiu să desemneze pe cine are el chef. Din aceste două "necunoscute" s-a născut procedura ad hoc prin care partidul (prin reprezentanţii săi) i-a aplicat o corecţie preşedintelui invalid, invalidându-i decizia.

Publicat: 22 Iulie, 2015 - 10:50
Share

Dacă în urmă nu cu prea multă vreme, atunci când o personalitate proeminentă din domeniul business-ului sau chiar al politicii era acuzată şi cercetată de către procurori, sentimentul public dominant era acela că datorită banilor sau influenţei aceasta nu va suporta alte rigori decât cel mult o condamnare cu suspendare - regula părând a fi ori neînceperea urmăririi penale, ori achitarea, astăzi lucrurile s-au schimbat.

Publicat: 21 Iulie, 2015 - 11:38
Share

Nu-mi dau seama care este motivul principal pentru care Klaus Iohannis dezamăgeşte aproape cu fiecare gest pe care-l face. Probabil că aşteptarea celor care au sperat ca el, ca preşedinte, să fie altceva decât cei care l-au precedat a fost prea mare şi l-a încărcat cu o responsabilitate căreia nu poate să-i facă faţă. N-ar fi exclus ca el însuşi să nu fie prea mulţumit de modul în care percepe şi reacţionează în faţa unor realităţi pentru care nu era pregătit. 

Publicat: 20 Iulie, 2015 - 12:43
Share

Eroarea fundamentală pe care a făcut-o Ponta, atunci când s-a decis să se autoexileze pentru o perioadă în care spera că lucrurile se vor linişti, a fost aceea de a delega ca interimari, la partid şi la Guvern, persoane amabile, nu capabile.

Publicat: 17 Iulie, 2015 - 12:30
Share

Defecţiunea de partid a lui Ponta a generat mirosul sângelui politic pe care marii prădători l-au adulmecat imediat. Suita de întâmplări de la Biroul Permanent şi de după arată că fostul (deja) preşedinte nu mai controlează situaţia aşa cum se credea şi se spera. Rovana Plumb, câştigătoarea de etapă, nu are nici o garanţie că lucrurile vor rămâne aşa şi că ea va putea exercita prerogativele prezidenţiale pe care Ponta i le-a făcut cadou cu de la el putere. Şi că va trebui să se bată.

Publicat: 16 Iulie, 2015 - 11:22
Share

Lucrurile se precipită în PSD. Ponta a renunţat – unilateral, fără să se consulte cu nimeni – la scaunul de preşedinte, redevenind simplu membru, ca Iliescu şi Năstase, după cum a afirmat chiar el. Preşedinţia a fost lăsată moştenire Rovanei Plumb, spre marea dezamăgire a lui Dragnea, care constată că funcţia de „coordonator” nu există în statut (lucru pe care i l-a reamintit Ilie Sârbu, cel care a observat că în statut nu există nici funcţia de „socru”) şi, ca atare, el rămâne în aer.

Publicat: 14 Iulie, 2015 - 11:10
Share

Dacă nu o spunea doamna Victoria Nuland într-un interviu muream proşti şi nu ştiam că procurorii noştri sunt antrenaţi de americani să „identifice, să investigheze şi să trimită în judecată” cazurile de corupţie. Pentru că la noi nimeni n-a făcut vorbire despre o astfel de operaţiune, care pune în mâna „antrenorilor” practic toate datele legate de fenomen. Nu zic că e rău, americanii au o vastă experienţă de acest fel care ne poate fi folositoare. N-am înţeles însă secretul care a înconjurat această operaţiune.

Publicat: 13 Iulie, 2015 - 12:07
Share

Duminică seara, după ce şi-a consumat obligaţiile de peste zi şi săptămână, premierul s-a aşezat în faţa calculatorului, a accesat Facebook-ul şi a dat de ştire: „Vă aduc la cunoştinţă decizia mea de a nu mai ocupa nici o funcţie de conducere în PSD!” Nu e definitiv (cum se bucurau unii) ci doar până când va reuşi să-şi demonstreze nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse. Adică cele cu facturile de la biroul lui Şova, pentru că celelalte (promovarea amicului în Guvern) nu au primit ok din partea Parlamentului, fiind ele şi destul de subţirele, după cum observa şi fostul preşedinte Băsescu.

Publicat: 10 Iulie, 2015 - 13:51
Share

Aşteptată cu sentimente diferite – chiar divergente – de colegii politicieni, revenirea în ţară într-un picior a lui Ponta (medicii de la SMC i-au interzis să se sprijine pe stângul – cel mult pe umărul lui Oprea) stârneşte reacţii diverse care dovedesc că tensiunile din Coaliţie sunt gata să dea în clocot. În timp ce armia liberală a fost consemnată la datorie de către mareşalul Iohannis, pentru eventualitatea unui vot de schimbare în parlament, cea social-democrată este agitată de comentariile lui Dragnea, tot mai nedumerit de condiţia reală a alianţei cu UPNR-ul.

Publicat: 9 Iulie, 2015 - 12:57
Share

Premierul s-a întors la ţanc ca să participe la inaugurarea tronsonului de autostradă care face legătura cu punctul de frontieră de la Nădlac.

Publicat: 8 Iulie, 2015 - 13:12
Share

Din celebra piesă a lui Samuel Becket, în varianta românească persistă doar absurdul. Absurdul situaţiilor, al personajelor, al contextului.

Publicat: 6 Iulie, 2015 - 11:04
Share

Desigur, situaţia în care ne-am aflat în 2009 a fost una gravă, fără precedent. Atât de gravă încât o întreagă naţiune şi-a plecat capul în faţa deciziei la fel de fără precedent, a doi oameni: Băsescu şi Boc. Ei au fost cei care au decis, fără drept de apel, că românii trebuie să se sacrifice pe altarul unei austerităţi pe care aceştia nu o înţelegeau şi de ale cărei cauze nu se făceau vinovaţi. Şi la fel de fără precedent a fost tradiţionala plecare a capului în faţa unei săbii ipotetice: refuzul instanţelor financiare internaţionale de a ne mai credita.

Publicat: 2 Iulie, 2015 - 13:56
Share

Un general, care nu face mai multe parale decât Gabriel Oprea, îl dă în vileag pe premierul interimar cum că ar fi plagiat lucrarea prin care a devenit doctor în drept. Şi nu doar atât: ar fi scurtcircuitat traseul doctoral într-o manieră cât se poate de agresivă. Acelaşi general l-a mai reclamat pe Gabriel Oprea şi la ANI, pentru neconcordanţele – vizibile  cu ochiul liber – din declaraţiile avere ale preşedintelui UNPR.

Publicat: 1 Iulie, 2015 - 12:55
Share

Votul pentru şefia SIE n-a avut nici o semnificaţie concretă. Iohannis putea să nominalizeze şi un câine, lucrurile ar fi stat la fel. Nici SIE n-ar fi devenit mai puţin performant şi nici şeful ei mai competent. Iar semnificaţia mişcării ar fi fost aproape de zero pentru echilibrul de forţe politic. În ansamblul instituţiilor de gen, SIE are cea mai redusă semnificaţie, spionajul românesc având o rază de acţiune extrem de redusă (datorită alianţelor şi angajamentelor internaţionale) şi un impact minimal asupra deciziilor semnificative.