Publicat: 31 August, 2015 - 11:50
Share

Dorel este un personaj celebru. Mai celebru chiar decât Bulă. Pentru că el semnifică într-un sens mai complex diferenţele dintre voinţă şi putinţă, atât de caracteristice naţiunii din care facem parte.
În viziunea populară, Dorel este meseriaşul român care face de toate fără să ştie prea multe.
 O reclamă TV l-a consacrat ca lucrătorul la canalizare care aruncă în aer un cartier dând cu târnăcopul în cablurile de înaltă tensiune. Tot el este cel care taie copacul care cade peste propria casă. Sau cel care intră cu maşina în cimentul proaspăt turnat.

Publicat: 28 August, 2015 - 12:55
Share

Una dintre constantele istorice ale acestui popor a fost resemnarea. Resemnarea mioritică, în faţa unui destin care nu poate fi schimbat. Renunţarea la speranţă şi adoptarea principiilor minimei supravieţuiri.

Publicat: 27 August, 2015 - 12:55
Share

Va rămâne una dintre enigmele majore ale epocii postrevoluţionare tăcerea profundă a Marelui Berbec ce a însoţit facerea noului Cod Fiscal. Abia atunci când sughiţul prezidenţial a tulburat apele, corul de behăituri ale mieilor Băncii Naţionale a prefaţat luarea de poziţie a lui Isărescu şi alinierea sa la punctul de vedere controversat, cu argumentele corespunzătoare.

Publicat: 26 August, 2015 - 12:55
Share

Nu este o noutate. Aşa ceva se întâmplă cu regularitate şi confirmă zicala că nimeni nu învaţă nimic din greşelile care sunt sortite să fie făcute din nou, mereu şi mereu.

Publicat: 24 August, 2015 - 11:24
Share

Cu siguranţă că ceea ce voi spune în continuare va fi tratat de nu puţini dintre cititorii mei ca un fluierat în biserică. Nu regret mai puţin decât oricare altul dintre cei care au fost impresionaţi de tragedia poliţistului Ionescu, cel luat pe capotă de un sultan turc al veiozelor, beat-criţă şi strivit, soarta nedreaptă a acestuia. Vinovăţia turcului este cât se poate de clară şi nu e exclus să-şi petreacă restul zilelor în puşcărie.

Publicat: 21 August, 2015 - 12:29
Share

“Cazul Rarinca” are toate şansele să rămână un reper de nereformare a justiţiei române. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat înainte de 1989, n-ar fi fost de mirare. Ba din contră: cum ar putea să-şi permită o instanţă să aducă un asemenea afront judecătorului cel mai mare în grad? Să achite persoane pe care acesta le acuzase de şantaj, chiar dacă şantajul a existat doar în mintea îngustă a reclamantului?

Publicat: 18 August, 2015 - 12:45
Share

Cum poți să combați, în mod real, fenomenul corupției cu un aparat care mustăcește de corupție? Este dilema din care, se pare, nu putem ieși. Iată cazul de la Ploiești - o veritabilă fortăreață a corupției în cele mai variate forme ale sale. Însuși șeful DGA Prahova, Constantin Ispas și adjunctul șefului Poliției județene, Adrian Rădulescu, alături de un ofițer de la BCCO, Emilian Saghel, au fost reținuți de procurori și duși în fața judecătorilor sub acuzațiile de trafic de influență, luare de mită și spălare de bani, între altele.

Publicat: 17 August, 2015 - 13:09
Share

Dezvăluirile făcute de fostul director al Direcţiei Juridice din Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi, Alin Goga, ar fi trebuit să provoace o adevărată furtună la DNA. M-aş fi aşteptat ca Codruţa Kovesi să-i cheme la ea pe cei responsabili de acest domeniu şi să le tragă un perdaf clasa întâia: voi ce faceţi? Ăştia fură de zor, în ochii lumii şi noi nu facem nimic?

Publicat: 14 August, 2015 - 12:55
Share

Odată cu lansarea ofensivei împotriva corupţiei şi-au făcut apariţia o serie de fenomene neobişnuite. Unul dintre acestea este apetitul de colecţionari de artă al unora care au izbutit să strângă mari sume de bani pe care nu le puteau justifica. După cum se ştie, arta este una dintre formele cele mai sigure de sporire a valorii, mai sigură, oricum, decât investiţiile obişnuite şi dobânzile bancare. În urma unor acţiuni penale, DNA s-a trezit în postura de depozitar al unor valori - artistice şi băneşti – importante.

Publicat: 12 August, 2015 - 12:59
Share

Pentru cine îl ştie cât de cât, promovarea unor etape academice de către Gabriel Oprea rămâne un mister. Pentru că omul nu e în stare să lege (în scris) o frază proprie, darmi’te să compună o întreagă lucrare cu care să se prezinte în faţa unei comisii de specialitate. Cum-necum, generalul a izbutit nu numai să se aleagă cu titlul de doctor, dar să devină şi coordonator de doctorate, şi nu unul oarecare, ci acela la a cărui uşă academică se face coadă de lume bună: începând cu fostul şef al SRI, Timofte, şi încheind cu câţiva magistraţi cu poziţii importante.

Publicat: 11 August, 2015 - 12:59
Share

Nebunia declanşată pe litoral de canicula prelungită îmi evocă starea de dinainte de revoluţie a acestui perimetru. România are o zonă costieră de vreo 250 km, dintre care cu plaje frecventabile mai puţin de 50. Spaţiile destinate vacanţelor au rămas cele din staţiunile clasice. Li s-a adăugat doar o parte a Năvodarilor, cea din apropierea combinatului petrolier, şi zona din sud, rezervată altădată nonconformiştilor.

Publicat: 10 August, 2015 - 13:29
Share

Mai persistă, în memoria generaţiilor mature, o celebră lege din timpul comunismului, rebotezată după indicativul unui avion sovietic de transport de persoane: IL – 18. IL – de la „ilicit”. „18” – de la numărul legii. A fost reglementarea prin care statul încerca să înlăture discrepanţele de nivel de trai dintre masa populaţiei şi reprezentanţii câtorva branşe care aveau acces la venituri suplimenare, neacceptate şi nedeclarate.

Publicat: 7 August, 2015 - 11:20
Share

Gabriel Oprea dă dovadă de un tupeu fără margini când, cu aerele unicului veghetor la interesul naţional, invită partidele la consultări pe tema Codului Fiscal. Cel mai dubios dintre politicienii români - formaţiunea în vârful căreia s-a cocoţat neavând niciun fel de legitimitate, netrecând niciodată prin filtrele electorale, altfel decât prin căpuşarea altui partid - îşi arogă calităţi pe care nu i le-a conferit nimeni, profitând de oportunismul unei opoziţii lipsite de soluţii.

Publicat: 6 August, 2015 - 14:07
Share

Culmea ar fi fost ca pe fundalul imaginilor trimise de terorişti cu cei trei ziarişti români să fie chiar carpeta cu “Răpirea din Serai” – cea atât de populară în România de dinainte de 89, importată pe şest de marinarii care mai aveau acces în Orient şi care astfel mai scoteau un ban din bişniţă.

Publicat: 4 August, 2015 - 12:57
Share

Dacă preşedintele a spus că mărirea indemnizaţiei este o pavăză împotriva corupţiei, de ce să îl contrazică tocmai parlamentarii? Unde cazurile de corupţie sunt şi aşa suficient de numeroase. Circa 10 la sută dintre parlamentari au fost ori condamnaţi, ori cercetaţi, ori suspectaţi de asemenea fapte. De ce? Simplu: nu le ajunge leafa. Calitatea de parlamentar implică anumite obligaţii – cum bine au spus nişte domni şi nişte doamne care au invocat statutul social şi nevoile sale de reprezentare: costume decente, coafor regulat, hrana – la unităţi de alimentaţie publică cu un anume standard.

Publicat: 3 August, 2015 - 13:15
Share

Are loc, sub privirile nepăsătoare ale responsabililor din zona finanţelor publice, un fenomen profund vicios: acapararea profitului obţinut din executările silite de o sumedenie de SRL-uri, apărute ca ciupercile după ploaie, care intră în posesia unor importante sume de bani pentru care plătesc doar un impozit de 16%, în locul celui de care statul are dreptul din operaţiunile similare de cesiune a unor drepturi litigioase de prosperitate, şi pe care apoi îl “exportă”.