Publicat: 30 Septembrie, 2015 - 11:56
Share

PNL-ul, cel “mare”, a riscat: nu putea să nu profite de oportunitatea unei moţiuni de cenzură, fără riscul de a-şi dezamăgi susţinătorii. Aşa că a pornit la luptă, deşi ştia că e dinainte pierdută. Ce-a obţinut?

Nimic altceva decât confirmarea faptului că nu dispune de forţa necesară pentru a veni la putere înainte de un nou test electoral. Şi a constatării că în politică, etica joacă un rol minor. De serviciu. O ţară poate funcţiona şi cu un premier inculpat. Nu e o noutate. S-a întâmplat şi la case mai mari şi mai democrate. Italia, de pildă.

Publicat: 29 Septembrie, 2015 - 11:37
Share

O singură moţiune de cenzură dintre cele câteva zeci depuse de feluritele opoziţii împotriva celor aflaţi la putere şi-a atins scopul, dărâmând un guvern.

Momentul 2012 rămâne, deci, memorabil, în peisajul politic. Un guvern instalat de nevoie şi în grabă în locul altuia care îşi pierduse orice credibilitate (în special datorită prestaţiei prezidenţiale) fusese înlocuit cu un atul, de strânsură şi fără program.

Publicat: 28 Septembrie, 2015 - 10:19
Share

Exact în urmă cu 25 de ani, Ion Iliescu se afla pentru prima dată la New York, pentru a participa la Adunarea Generală ONU. Fără doamna Nina (care, de altfel, nu-l va însoţi niciodată peste hotare, în misiuni oficiale) şi cu o delegaţie de jurnalişti reprezentând toate culorile politice. Momentul nu era dintre cele mai faste. După emoţia Revoluţiei, lumea democratică fusese pusă în gânduri de mineriadă şi de tot ceea ce însoţise această neobişnuită manifestare, greu de încadrat în vreo categorie.

Publicat: 25 Septembrie, 2015 - 12:55
Share

După trei ani în care pentru interesele americane s-au zbătut domnii Butcher şi Thompson – despre care se spune că ar avea dublă subordonare, faţă de Departamentul de Stat şi o altă instituţie centrală – Statele Unite au numit un ambasador. Unul de profesie, care închide seria de contributori la campaniile electorale ale preşedinţilor, recompensaţi cu un post diplomatic.  

Publicat: 23 Septembrie, 2015 - 12:50
Share

Toată povestea asta cu refugiaţii face parcă parte dintr-o piesă de Eugen Ionescu, în care absurdul este dus până la ultima limită.

Publicat: 22 Septembrie, 2015 - 13:22
Share

În timp ce preşedintele Iohannis aşteaptă cu nerăbdare, răspunsul (afirmativ!) al lui Ponta la cererea sa de demisie, iar „marele” PNL pregăteşte cu minuţiozitate eşecul noii sale moţiunii de cenzură (cu temă morală!), PSD-ul îşi vede de treabă şi îl confirmă pe premier ca deţinător al încrederii pentru a-şi continua munca. S-ar putea crede că totul este în ordine şi nimic n-ar putea să tulbure guvernarea Coaliţiei până la termenul legal.

Publicat: 21 Septembrie, 2015 - 10:39
Share

La nici o săptămână de la „trecerea în nefiinţă” a celui care a fost Corneliu Vadim Tudor, emisiunile şi publicaţiile tabloide au şi început să-l transforme într-un Arsenie Boca al spiritului patriotic şi te aştepţi ca lungi coloane de credincioşi să facă coadă pentru a-i aduce un omagiu în schimbul pogorârii spiritului său asupra nevoilor şi speranţelor lor lumeşti.

Publicat: 14 Septembrie, 2015 - 00:00
Share

Marţi ar urma să se întrunească Comisia de Cultură pentru a da un verdict la Raportul de Activitate al Televiziunii Publice. Teoretic, vom şti dacă merge mai departe cu aceeaşi echipă sau aceasta e pusă pe liber urmând a se proceda la constituirea alteia.

Publicat: 11 Septembrie, 2015 - 12:18
Share

Cea mai de bun simţ întrebare pe care şi-o pun acum europenii împresionaţi de dramele refugiaţilor este de ce această catastrofă umanitară nu a putut fi împiedicată chiar la faţa locului, fără să mai fie nevoie să se pună în mişcare milioane de oameni?

Publicat: 4 Septembrie, 2015 - 12:18
Share

Ca tot românul care crede în valorile sistemului bancar vegheat de eternul şi fascinantul Mugur Isărescu mi-am luat şi eu un card. M-a convins răposatul Bogdan Baltazar, preşedintele - artistic al băncii pe care, ca preşedinte al AVAB, s-a străduit să o ofere în cele mai bune condiţii francezilor de la Societe Generale, când s-a privatizat. Nu sunt unul dintre beneficiarii activi ai acestei forme moderne de plată din motive care nu trebuiesc zgândărite. 

Publicat: 3 Septembrie, 2015 - 15:00
Share

Toate discuţiile şi comentariile pe marginea spaţiului Schengen au sădit în mintea românilor mitul unui obiectiv prea înalt şi prea îndepărtat pentru a putea fi atins de generaţia actuală. Amânarea sine-die a accesului în acest paradis al frontierelor ne-a creat chiar un complex- acela de a nu putea fi, noi şi fraţii noştri de suferinţă bulgari - la înălţimea acestei recompense europene.

Publicat: 1 Septembrie, 2015 - 13:11
Share

Europa se confruntă, probabil, cu cea mai gravă problemă a sa din ultima vreme. Tensiunilor legate de migraţia internă – în care noi am jucat şi jucăm un rol principal – li se adaugă acum valul de neoprit al doritorilor de o viaţă mai bună de dincolo de Mediterana. Aceştia au aplicat un principiu de care ştiam din bancurile cu chinezi: că valurile lor de cetăţeni paşnici nu pot fi oprite de tot arsenalul NATO.