Publicat: 30 Octombrie, 2015 - 11:10
Share

După Voiculescu şi Niculae, Urdăreanu este cel mai important om de afaceri român care intră în malaxorul DNA. Acuzaţiile care i se aduc sunt de tip clasic: contracte cu statul contra şpagă. Şpagă serioasă: 10%. Pentru un contract de 10 milioane de euro cu primăria din Iaşi, Urdăreanu a scos din buzunarele companiilor sale aproape 10. Care este sursa acestui procent? Simplu ca bunăziua: costurile efective sunt majorate din capul locului cu acest procent.

Publicat: 28 Octombrie, 2015 - 12:01
Share

Fericiţi că au scăpat de Tănase, care le încurca business-urile obişnuite, cei din echipa de conducere au purces la repunerea în funcţiune a tradiţiilor de sifonare a bugetului prin mecanisme verificate. Acum nu-i mai întreabă nimeni de ce se fac anumite cheltuieli, cum se explică perenitatea unor producţii care nu aduc nici venituri şi nici calitate (poate doar pentru cei care le fac în manierea cunoscută).

Publicat: 27 Octombrie, 2015 - 11:55
Share

Întrebat de reporteri dacă crede povestea pe care i-a relatat-o Oprea despre accidentul motociclistului, Sfinxul de la Cotroceni a tăcut, afişând un zâmbet sceptic. Era, dealtfel, limpede: faţă de comunicatul iniţial al Poliţiei, varianta lui Oprea avea câteva neconcordanţe, între care cea mai flagrantă era aceea că s-ar fi oprit la locul dramei şi ar fi dat indicaţii să se intervină operativ, faţă de cea relatată de el, în care habar n-a avut ce s-a întâmplat şi că maşina sa a plecat mai departe la îndemnul echipajului de poliţie de la faţa locului.

Publicat: 26 Octombrie, 2015 - 11:29
Share

Aşa cum se întâmplă deobicei în astfel de situaţii, părerile publicului s-au împărţit. De-o parte – cei care au interese (politice) ca vicepremierul să iasă din joc, iar de cealaltă, susţinătorii – beneficiari ai politicii de recompense a acestuia.

Publicat: 23 Octombrie, 2015 - 12:50
Share

Din perspectiva vicepremierului, lucrurile sunt clare: venea de la o reuniune dedicată securităţii naţionale şi se îndrepta spre o alta, având ca subiect interesul naţional. Rău-voitorii zic că venea de la frizer şi se ducea la un şpriţ cu amicii de la Colegiul Naţional de Apărare. Ceea ce este fals din capul locului. Întâmplarea nefericită a făcut ca pe traseu, un băiat de la Circulaţie care fluidiza traficul să nu se ţină prea bine pe motocicletă şi să dea într-o groapă.

Publicat: 22 Octombrie, 2015 - 11:57
Share

“Crime împotriva umanităţii!” Uauuu! Mi se face pielea de găină doar citind această sintagmă. Şi văd cu ochii minţii mormanele de cadavre de la Auschwitz, piramidele de cranii din Cambodgia sau gropile comune din Bosnia. Ceva de genul sentimentului iscat, în zilele revoluţiei, de relatările patetice referitoare la trenul cu 60.000 de cadavre de la Timişoara – la care făcuse referire în rechizitoriul său chiar Dan Voinea, procurorul care a avut pe mână în mai multe rânduri dosarul Mineriadei.

Publicat: 21 Octombrie, 2015 - 12:21
Share

În timp ce Ponta e sigur că nu se face nici o remaniere guvernamentală, Dragnea îi solicită cu insistenţă o analiză a modului în care lucrează miniştrii. Cei ai PSD, pentru că pe cei de la UNPR şi ALDE îi analizează Tăriceanu şi Oprea. Analiza asta ar trebui să fie discutată în două sau trei săptămâni (precizie specifică partidelor) când se vor lua şi măsurile necesare.

Publicat: 20 Octombrie, 2015 - 12:00
Share

După ce i-a băgat o „strâmbă” în plin Congres, lansând penibilul moment de reculegere în memoria victimelor comunismului, dar şi ale... mineriadei, Dragnea a definitivat campania anti-iliesciană din partid, declanşată de Geoană, dar nedusă până la capăt nici de Ponta, Dragnea a rezolvat problema „nodului gordian” dintr-o singură lovitură: a introdus în statutul partidului o prevedere datorită căreia preşedintele de onoare nu mai avea drept de vot şi – implicit – nu mai avea ce să caute în acest for.

Publicat: 19 Octombrie, 2015 - 13:00
Share

S-ar putea spune că la Congresul PSD s-a anticipat – exersându-se – votul pe liste de la viitoarele alegeri parlamentare. În sensul că aproape toţi delegaţii au primit, înainte de vot, o fiţuică pe care figurau numele celor care trebuiau să se aleagă ca vicepreşedinţi. Rebelul Sturzu (unul dintre oamenii lui Ponta) a dat la gazetă fotografii cu respectivul document.

Publicat: 15 Octombrie, 2015 - 12:01
Share

Într-un interviu acordat unui post de televiziune, sociologul Alin Teodorescu a lansat o nouă variantă a conceptului “interlop”. În opinia sa, noii interlopi sunt acei “absolvenţi” ai Colegiului de Apărare, cu doctorate luate la SRI, care au început să împânzească structurile guvernamentale. Deja sunt şase astfel de “interlopi” în Executiv, iar rolul lor este să influenţeze anumite decizii în beneficiul grupării din care fac parte, grupare care nu diferă prea mult de tradiţionalele mafii.

Publicat: 14 Octombrie, 2015 - 11:55
Share

Cu doar câteva zile înaintea Congresului, Dragnea clarifică problemele legate de viitoarea structură de putere. Eliberând conducerea politică de dictatura baronilor, este liber să o deseneze aşa cum crede, sau cum a primit indicaţii. Pentru că şi el primeşte, la fel ca Iohannis, Kovesi sau Livia Stanciu. Doar că pe altă filieră. Primul lucru pe care l-a făcut după alegeri a fost să combată propunea lui Ponta – una logică, dealtfel - desfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv.

Publicat: 13 Octombrie, 2015 - 12:00
Share

10.000 de pesedişti nu l-au votat! – clamează adversarii noului preşedinte, făcându-se că nu văd scorul categoric al victoriei acestuia: 97%. Victorie - e un fel de a spune, pentru că Dragnea s-a bătut cu sine însuşi, neavând contracandidaţi. Aceasta este veritabila premieră în procesul de alegeri a celui de-al şaselea şef al social-democraţilor.

Publicat: 12 Octombrie, 2015 - 13:38
Share

România a rezolvat în săptămâna care a trecut două probleme existenţiale: calificarea (cu chiu cu vai) la Campionatul European de la anul din Franţa şi alegerea prin vot aproape universal a noului preşedinte al PSD, Liviu Dragnea – cel care de pe titlul onorific de “baron” a fost promovat la cel de “vodă”. Ar mai fi ceva de adăugat: că în aceeaşi săptămână, fostul politician Traian Băsescu şi-a arătat din nou muşchii vocali şi, asemenea lui Schwarzeneger a clamat: M-am întors!

Publicat: 9 Octombrie, 2015 - 12:20
Share

Campionatul European de fotbal de la anul, din Franţa, e un fel de Schengen la care ne străduim să aderăm, în ciuda opoziţiei unor mari puteri fotbalistice de genul Finlandei, Insulelor Feroe sau Greciei.

Publicat: 8 Octombrie, 2015 - 11:55
Share

În această seară naţionala de fotbal a României – o umbră a celei din urmă cu două decenii – susţine examenul care ne va spune dacă mai contăm pe piaţa performanţei sportive. Jucăm cu „filandezii” – vorba lui Tata Puiu – iar cumsecădenia UEFA, care a anulat în ultimul moment restricţia adresată spectatorilor (în urma celui mai absurd incident generat de fani – bătaia dintre stelişti şi dinamovişti de la Budapesta!!!) ne oferă o şansă nesperată. Aceea ca jucătorii noştri să poată fi încurajaţi de vreo 50.000 de susţinători – cu condiţia ca aceştia să aibă ce să susţină.

Publicat: 7 Octombrie, 2015 - 10:53
Share

Invitat în studioul TVR 1 de către Sorin Avram, Vasile Dâncu s-a referit, printre altele, la votul prin corespondenţă. Distinsul sociolog nu şi-a exprimat entuziasmul faţă de această modalitate de participare a diasporei la cele mai importante decizii politice, motivând prin faptul că sistemul este complicat şi costisitor. Iar în situaţiile în care există un tur 2, complet nefuncţional. După părerea sa, cea mai bună variantă rămâne cea deja existentă, dar cu condiţia măririi corespunzătoare cererii a numărului de centre de votare.

Publicat: 6 Octombrie, 2015 - 11:38
Share

După căderea moţiunii de cenzură, disensiunile dintre preşedinte şi premier s-au acutizat. Nevoit să concubineze cu un alt premier decât cel pe care i l-ar fi dat „partidul meu”, Iohannis încearcă să demonstreze că poate fi mai agresiv în atitudinea faţă de şeful Guvernului, deşi această agresivitate nu îi este de nici un folos. Cum nu îi este nici partidul liberal, confruntat cu evidenta neputinţă de a ajunge la putere printr-o lovitură de forţă, înaintea testului electoral.

Publicat: 5 Octombrie, 2015 - 12:36
Share

Pe un ton sfătos, de unchi cumsecade, ES Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei ne recomandă să fim răbdători și înainte de a lua vreo decizie să așteptăm rezultatele anchetei interne de la Volkswagen. De fapt, nu pe noi, utilizatorii ne invocă, ci autoritățile române care s-ar cam fi grăbit cu sistarea importurilor și vânzărilor.

Publicat: 2 Octombrie, 2015 - 11:59
Share

Cu siguranţă că modul în care Uniunea Europeană, prin reprezentanţii săi încearcă să rezolve problema refugiaţilor constituie cel mai spectaculos eşec al său.

Publicat: 1 Octombrie, 2015 - 12:03
Share

Este pur şi simplu de necrezut: în timp ce parlamentarii îşi votează pensiile suplimentare de serviciu, fără ca cineva să îi poată împiedica, ministrul Muncii anunţă că pregăteşte un program prin care să vină în ajutorul a peste 100.000 de copii ai căror părinţi, din cauza sărăciei, nu pot să îi trimită la grădiniţă! Ne dăm seama cât de mare e sărăcia unui important segment de populaţie, doar atunci când televiziunea ne prezintă cazuri ieşite din comun.