Publicat: 29 Ianuarie, 2016 - 10:20
Share

Probabil că nu puţini sunt cei care îşi imaginează că celebrul Mecanism de Control şi Verificare (MCV) la care ne închinăm ca la sfintele moaşte este un soi de biblie a democraţiei ieşită din minţile şi mâinile unor genii, în care fiecare cuvânt are acoperire în expertiză şi clarviziune.

Publicat: 22 Ianuarie, 2016 - 14:08
Share

Revolta Alinei Gorghiu faţă de refuzul premierului Cioloş de a da o ordonanţă de urgenţă prin care să se revină la alegerea primarilor din două tururi este cel puţin comică, dacă nu ar fi descalificată politic. Ştim foarte bine că co-preşedinta „marelui” PNL nu este altceva decât o trompetă, nu un computer şi ca atare i se poate scuza orice derapaj de la logică şi bun simţ.

Publicat: 21 Ianuarie, 2016 - 12:31
Share

Gheorghe Ursu a fost inginer la un institut de cercetări din Capitală, anchetat şi arestat pentru propagandă duşmănoasă împotriva regimului. A regimului comunist. Nu a fost un disident în înţelesul clasic al termenului. A practicat disidenţa căreia i se dedeau majoritatea românilor excedaţi şi nemulţumiţi de abuzurile sistemului. Între amici, de încredere sau cu sine însuşi. Ursu avea un jurnal în care nota observaţii critice şi resentimentele pe care i le genera un sistem care opresa libertatea de gândire.

Publicat: 19 Ianuarie, 2016 - 12:10
Share

Justiţia poate fi  proclamată drept primul domeniu liber de neosecurism! Ne-a spus-o chiar preşedintele Iohannis, dându-ne cea mai bună veste de la revenirea sa de la Miami. Când a plecat a lăsat sarcina CSM-ului să lămurească problema, iar la întoarcere i s-a raportat rezultatul: nici un magistrat, procuror, grefier sau curier din sectorul justiţiei nu este agent sub acoperire!

Publicat: 18 Ianuarie, 2016 - 14:22
Share

Ce are corupția cu controalele la frontieră – s-au întrebat nu puțini dintre aceia care sunt excedați de ideea fixă a cancelăresei germane de la intrarea noastră în spațiul Schengen de reformarea justiției. Mai ales că, la o privire superficială, valul de arestări și de condamnări în dosarele făcute de DNA demnitarilor poate să însemne și lupta împotriva corupției și justiție reformată.

Publicat: 15 Ianuarie, 2016 - 12:25
Share

De la faza de dinaintea accidentului motociclistului din coloana oficială şi incendiul de la Colectiv, până ieri partidul „interesului naţional” a pierdut jumătate din efectiv! De la milionul cu care se lăuda Oprea prin vară, când aspira chiar la funcţia de premier plin (nu doar interimar) şi până la cei doar 500.000 de acum e o distanţă ca de la cerul pe care sclipeau cele patru stele de general, la văzduhul noros de acum.

Publicat: 14 Ianuarie, 2016 - 13:20
Share

„Bătaia e ruptă din rai” – spune un dicton autohton, dintre cele care au călăuzit, de secole, eforturile educative ale părinţilor. Cu rezultate nu dintre cele mai rele şi în funcţie de epoca şi de evoluţiile intelectuale. Principiul ăsta nu a fost unul exclusiv românesc, lucrurile au stat aşa cam peste tot în societăţile care astăzi proclamă egalitatea în drepturi a părinţilor şi copiilor.

Publicat: 13 Ianuarie, 2016 - 12:04
Share

Toată povestea asta cu puşcăriaşii care îşi descoperă aptitudinile de cercetători ştiinţifici abia în timpul executării pedepsei este cusută cu aţă albă. Degeaba caută ministrul Justiţiei vinovaţii printre profesorii universitari. Aceştia nu au făcut decât să completeze un formular prin care acceptau ideea că respectivul viitor autor deţine cunoştinţe în domeniul pe care urma să-l abordeze. Atât şi nimic mai mult. Nici că are calificarea necesară, nici că ceea ce va rezulta are vreo valoare. Aici începea şi sfârşea rolul universitarilor.

Publicat: 12 Ianuarie, 2016 - 11:30
Share

Într-una dintre mult prea frecventele sale apariţii la TV, vicepremierul Vasile Dâncu a declarat recent că „prioritatea sa zero” pentru acest an vizează construcţia unui proiect pentru România, a unui model de guvernare şi schiţarea unei noi viziuni pentru un stat „mai eficient, mai ieftin şi mai inteligent”.

Publicat: 11 Ianuarie, 2016 - 12:35
Share

Avem acest obicei prost, de a cădea în fund şi a crea legende despre superioritatea unor modele de civilizaţie faţă de altele. Cel mai cunoscut model este cel suedez, pe care chiar preşedintele Iliescu îl dădea de exemplu, la începutul anilor 90, ca fiind unul de urmat în evoluţia noastră. Atunci însă, Iliescu se referea în special la programul social al suedezilor care contribuise în mod serios la atenuarea diferenţelor dintre categoriile sociale printr-o echitabilă distribuire a beneficiilor societăţii.

Publicat: 8 Ianuarie, 2016 - 11:02
Share

Vizita premierului Cioloş în Germania nu s-a concretizat în nimic din ceea ce se aştepta (nejustificat, dealtfel) de la ea. Poate doar la un spor de cordialitate din partea cancelarului german, faţă de răceala şi politeţea arătată cu un an în urmă lui Iohannis. Cu Cioloş s-a purtat altfel. Îl ştia. Colaborase cu el bine, mai ales în mandatul de comisar pe agricultură, pe care l-a dobândit nu doar cu sprijin franţuzesc, pentru că Germania este şi unul dintre marii producători agricoli. Cu el şi-a permis să vorbească de la obraz şi să-i spună că Schengenul nu e de actualitate.

Publicat: 7 Ianuarie, 2016 - 13:31
Share

Dintre cele două teme majore de dezbateri din aceste zile, respectiv: paternitatea multiplă a lui Borcea şi literatura ştiinţifică de penitenciar, permiteţi-mi să o abordez pe a… treia: plecarea premierului Cioloş la Berlin.

Publicat: 5 Ianuarie, 2016 - 12:36
Share

Pe seama hipnozei se pun multe lucruri. În special cele legate de decizii inexplicabile pe baza unor influenţe externe necuantificabile. Imaginea clasică: un individ cu ceva puteri paranormale se uită fix în ochii tăi, te aduce în transă după care te pune să faci fel de fel de lucruri despre care nici nu îţi dai seama şi nici nu ţi le aminteşti ulterior. Persoanele dotate cu astfel de calităţi îşi pot experimenta influenţa nu doar asupra unor indivizi izolaţi ci şi a unor grupări întregi.

Publicat: 4 Ianuarie, 2016 - 13:16
Share

Când am primit, înainte de sărbători, un mail din partea Guvernului României, cuprinzând “coordonatele reţelei de comunicatori guvernamentali”, cu locaţii, nume de responsabili, telefoane şi adrese de email, mi-am zis: iată primul semn că tehnocraţia a ieşit învingătoare! După ani de zile şi mai multe guverne, timp în care aceste date erau un fel de “secret de stat”, iată transparenţa în toată splendoarea ei.