Publicat: 31 Martie, 2016 - 11:58
Share

Reţinerea şi – posibil – chiar arestarea primăriţei din Craiova are o semnificaţie cu totul aparte. Venită în funcţie pe urma unui şpăgar notoriu, ea a lăsat impresia unei persoane voluntare, hotărâtă să facă ceva pentru schimbarea imaginii maculate a capitalei olteneşti. Pornea, de asemenea, mai imună la noţiunea de şpagă decât generaţia matură hârşită în ilegalităţi de tot felul, acceptate şi tolerate ca veritabile cutume. Dincolo de nişte zvonuri mai răuvoitoare (ingredient natural al românilor) nu s-au făcut auzite acuzaţii serioase la adresa sa.

Publicat: 30 Martie, 2016 - 14:11
Share

Ghiţă a apărut pe firmamentul politicii ca o cometă. A intrat odată cu ofensiva anti-băsistă, care l-a adus în scaunul de premier pe Ponta, din care şi-a făcut un veritabil idol, aflându-se permanent în preajam şi în siajul lui. A fost o nimica toată să dobândească un scaun de parlamentar în judeţul în care mai toate oficialităţile se aflau la picioarele lui, hrănindu-se din castronul de beneficii obţinute din multiplele sale contracte cu statul.

Publicat: 29 Martie, 2016 - 12:45
Share

Nu ştiu de ce a avut nevoie premierul Cioloş să menţioneze în interviul său de duminică chestia cu cartelele pre-pay, care oricum nu avea nici o legătură cu ce se discuta acolo. În felul acesta n-a reuşit decât să atragă atenţia asupra faptului că pledează – de voie sau de nevoie – pentru legea Big Brother. Ar fi trebuit să-i lase pe alţii să facă treaba asta, el având deja destule pe cap.

Publicat: 28 Martie, 2016 - 12:12
Share

Încep să văd în premierul Cioloş o variantă mai modernă şi mai perfecţionată a lui Stolojan’91. Şi el spunea atunci că va rezista în faţa presiunilor minerilor „până va cădea lat” şi această declaraţie i-a rămas agăţată la rever ca semnul unei verticalităţi ce cam lipsea oamenilor politici ai vremii, proiectându-l spre demnităţile ulterioare, chiar dacă nu i-a mai adăugat nimic concret.

Publicat: 25 Martie, 2016 - 12:51
Share

Final în Dosarul Microsoft. Mai exact – o parte a acestuia, disjunsă din dosarul „mare” care este încă în lucru.

Cei patru „cavaleri ai licenţelor” au aflat sentinţele: trei dintre ei vor merge la puşcări, pentru câte doi ani (Cocoş şi Sandu) şi pentru trei ani (Ştefan Pinalti). Cea mai blândă sentinţă a fost cea pentru Nicolae Dumitru – NIRO: suspendare şi obligaţia de a munci 90 de zile în folosul comunităţii: la ADP Sectorul 2. Pun pariu că vor fi cele mai valoroase imagini acela în care patronul „Dragonului Roşu” va reînvăţa meşteşugul strămoşilor săi.

Publicat: 24 Martie, 2016 - 12:35
Share

Procurorii îi dădeau de multă vreme târcoale lui Onţanu. Acesta, recunoscut în mediile de specialitate ca cel mai bogat bugetar, cu o avere enormă disimulată sub diverse forme, era însă un tip prudent. Bun gospodar, a învăţat că trebuie să şi dea, nu doar să ia. Şi-a promovat cu intensitate realizările şi dacă ar fi să te iei după inscripţiile din diverse locuri ajungi la concluzia că el este cel care a construit sectorul 2, de la zero.

Publicat: 23 Martie, 2016 - 14:24
Share

Are şi terorismul evoluţiile lui, ca orice fenomen social. Vârful de acţiune l-au constituit atacurile din 9/11 din America. A fost faza efectului maximal: zece ani de bombardamente în Afganistan şi în Irak nu au avut efectul pe care l-a avut această acţiune teroristă genială (îmi pare rău să folosesc acest termen) ce a lovit inamicul principal al fundamentalismului islamic în chiar inima şi orgoliul său.

Publicat: 22 Martie, 2016 - 12:31
Share

Colectivizarea agriculturii pe model sovietic, din anii 50-60 a fost o operaţiune ratată din start: pentru că indiferent cu cât participau la acţiunea de capitalizare, “investitorii” aveau parte de dividente egale. Cel care venea cu nimic era egal cu cel care punea pe altarul noii întreprinderi tot ce avea. A fost, în fapt, un act de spoliere a celor care agonisiseră mai mult, prin muncă, decât cei care, din varii motive (nu în ultimul rând, din cauza capacităţii de efort mai reduse) veneau doar cu forţa de muncă.

Publicat: 18 Martie, 2016 - 12:00
Share

După mai bine de un sfert de veac – perioadă mai lungă decât aceea în care ne-am aflat sub „jugul” ceauşist – constatăm că trăim într-o ţară fără busolă: nu ştim către cum mergem, nu şi în ce condiţii. Nu mai avem nici un proiect, după ce acelea ale alăturării NATO şi UE au fost atinse - cum au fost atinse. Nu avem priorităţi. Nu avem oameni capabili să le fixeze şi să le demareze.

Publicat: 17 Martie, 2016 - 14:19
Share

Apariţia intempestivă pe scena media a fostei nurori a lui Virgil Măgureanu a creat o puternică emoţie: dezvăluirile ei vizează vârfuri ale politicii şi afacerilor şi dacă „organele” vor reuşi să le şi confirme, urmările pot fi catastrofale pentru o întreagă categorie de persoane care s-au aflat multă vreme la pupitrul de comandă al marilor manevre ilicite.

Publicat: 15 Martie, 2016 - 12:00
Share

Cred că dacă s-ar face un concurs (fără premii) pentru titlul de cel mai idiot român, acesta ar fi câştigat – aproape fără contracandidat - de primarul interimar al Capitalei: Sava şi nu mai ştiu cum! Sava e însă suficient. Omul ăsta a reuşit să producă o gaură substanţială în bugetul primăriei, prin scoaterea Arenei Naţionale din circuit timp de cinci luni, cât au durat efectele crizei „Colectiv”. Sava ar trebui să-şi împartă titlul cu şefii plini de fireturi de la pompieri, care au dat şi ei întreaga măsură a obtuzităţii şi formalismului.

Publicat: 14 Martie, 2016 - 12:56
Share

Am fost primul vizitator – autorizat – al Palatului Primăverii, cum i se spune locuinţei familiei soţilor Ceauşescu şi, pentru perioade mai scurte, a celor trei copii ai lor.

Publicat: 11 Martie, 2016 - 11:47
Share

Haosul în TVR e total. Directoarea interimară este – a fost – complet depăşită de situaţie şi evenimente. S-a ales doar cu satisfacţia – destul de platonică – de a ocupa câteva luni scaunul în care a stat Stelian Tănase, de unde şi-a dus campania de demolare a celor câteva lucruri bune pe care le construise acesta.

Publicat: 10 Martie, 2016 - 12:44
Share

După bilanţul triumfalist pe anul trecut, în care doamna “Anticorupţie” a expus scorurile obţinute în confruntarea cu cei mai perfizi inamici ai statului, a urmat lovitura de graţie a Curţii Constituţionale: declararea ca împotriva legii fundamentale a operaţiunilor de cercetare penală a altor instituţii decât cele abilitate în acest sens. Era, ştim bine, vorba despre contribuţia partenerului din “binom” – SRI - la constituirea dosarelor pe bază de interceptări.

Publicat: 9 Martie, 2016 - 14:19
Share

Chiar dacă nu a avut un mandat ca la carte pentru a participa la Summit-ul UE-Turcia (unde, zice Tăriceanu, ar fi trebuit să fie prezent Iohannis) Cioloş dă dovadă că stagiul său european i-a fost de folos şi că se descurcă mai bine decât oricare altul dinaintea sa (acest “oricare” n-ar fi decât Băsescu) printre mărimile continentale prezente la astfel de ocazii. Cum era de aşteptat nu s-a luat încă o decizie în privinţa solicitărilor Turciei (încă 3 miliarde.

Publicat: 7 Martie, 2016 - 12:57
Share

Doamna Carmen Iohannis, însoţită de preşedintele cu acelaşi nume, efectuează o vizită în Israel şi Palestina. Cei care nu au înţeles altruismul şefului statului care i-a pasat responsabilitatea participării la summit-ul la care se analizează dosarul refugiaţilor, au priceput abia acum cum stau lucrurile. Orientul era o pată albă pe harta deplasărilor prezidenţiale. Acum nu mai este.

Publicat: 4 Martie, 2016 - 13:26
Share

Văzut de la distanţă Adrian Severin nu inspiră sentimente de simpatie. Nu are carismă, cum se spune, şi ăsta e un dat pe care nu poţi să-l modifici prin acte de voinţă. Văzut de aproape, ascultat şi - mai ales citit - Adrian Severin se devoalează ca una dintre cele mai lucide şi mai corecte conştiinţe publice. Sunt sigur că unii dintre cititorii mei vor sări în sus: cum adică coruptul ăsta de la Parlamentul European e o conştiinţă lucidă? Da. Cred că este.

Publicat: 3 Martie, 2016 - 11:49
Share

 Odată cu retragerea – din motive de sănătate – a regelui Mihai din calitatea pe care a deţinut-o, în favoarea fiicei sale Margareta, se închide un capitol sugestiv din istoria noastră.

Publicat: 2 Martie, 2016 - 12:13
Share

În dosarul “Ţiganiada”, Nicolae Păun este acuzat că a încasat, el şi acoliţii săi, bani prin punerea la punct a unui mecanism fictiv prin care se pretindea că un număr de conaţionali defavorizaţi erau şcoliţi într-o meserie, fiind pregătiţi să se angajeze. În realitate, nici unul dintre cei vreo 700 de cursanţi (care primeau o sumă modică pe parcursul şcolarizării) nu şi-a găsit, la final, o slujbă. Cei mai câştigaţi au fost însă administratorii de proiect şi instructorii care au încasat sume considerabile.

Publicat: 1 Martie, 2016 - 13:01
Share

Cine a asistat – din întâmplare – la parada sosirii invitaţilor la şedinţa de bilanţ a DNA de la Cercul Militar nu se poate să nu fi fost impresionat de galeria de autoturisme de lux din care au descins “baronii justiţiei” şi afiliaţii lor din „câmpul tactic”. Mercedes, Audi, BMW – sunt mărcile preferate, full-options, pentru deplasările de acasă la birou şi pe unde mai au treabă prin Capitală.