Publicat: 30 Iunie, 2016 - 21:03
Share

Statul are 877 de reprezentanti în consiliile de conducere ale companiilor cu capital de stat. Este vorba, bineînteles, despre statul roman. Nu altul. Acești reprezentanti primesc indemnizatii lunare sau de ședintă cuprinse între 1.500 și... 137.585 lei brut! În general, indemnizatia e calculată în functie de salariul pe care consiliul de administratie îl acordă șefului institutiei: cu cat acesta este mai mare, cu atat crește și indemnizatia - plasată în general la 20 la sută din leafa directorului.

Publicat: 29 Iunie, 2016 - 19:35
Share

Președintele s-a dus la Bruxelles, la întalnirea fondatorilor, cu mandat. Ce fel - nu ne-a spus. Ne-a anuntat doar că e în posesia acestui document. Cine i l-o fi dat? Dna Carmen, lăsată nepoliticos acasă? Că Parlamentul nu știe nimic. Zicea Tăriceanu că, pe la 8.30,  luni, a fost invitat pentru ora 9.00 la Cotroceni. Evident, n-a putut să ajungă (nici nu cred că avea chef). Nu știu cine a reușit să fie prezent la o întalnire atat de importantă, care urma să stabilească pozitia Romaniei fată de Brexit.

Publicat: 28 Iunie, 2016 - 19:12
Share

Nu ştiu ce s-ar mai putea spune în plus faţă de ceea ce au lansat în spaţiul media prezicătorii de meserie sau amatorii cu pretenţii. Pentru mine un lucru este clar: Marea Britanie (cum i se mai spune Angliei) nu a fost şi nu va fi niciodată europeană, membră a unei comunităţi. Singura formă de asociere la care a aderat a fost Commonwealth-ul prin care îşi aroga rolul conducător într-o lume de formaţiune britanică.

Publicat: 22 Iunie, 2016 - 17:40
Share

Imi pare rau, dar de data asta trebuie sa fiu de acord cu Traian Basescu: performantele noastre la Europenele de fotbal nu ar trebui sa ne mire. Nici sa ne intristeze. Ele sunt consecinta unei realitati: fotbalul este una dintre oglinzile in care ne vedem asa cum suntem, nu asa cum ne-am vrea. Iar rezultatele sunt pe masura posibilitatilor si a capacitatilor. De ce ar fi fotbalul mai breaz decat societatea, decat economia, decat politica? Pe ce baza? De ce am avea jucatori mai talentati si mai seriosi decat politicienii nostri?

Publicat: 21 Iunie, 2016 - 19:23
Share

In urma cu 11 ani New Orleans, capitala statului Louisiana avea circa un milion de locuitori. Nu era unul dintre megapolisurile Americii. Dincolo de cele cateva turnuri din downtown, cartierele din casute de lemn se intindeau pe o mare suprafata aflata sub nivelul marii. "Centrul" sau era - este si acum - Cartierul Francez, al carui pitoresc a alimentat atatea pelicule faimoase si continua sa fie punctul de atractie central al zoneui.

Publicat: 20 Iunie, 2016 - 17:12
Share

Am avut sansa sa urmaresc, de aici, de la New Orleans, meciul nostru cu Albania, transmis direct de unul dintre principalele canale de sport americane. Mi-a ramas in memorie insistenta cu care comentatorul american repeta scorul intalnirii: "Albania - one, Romania - nothing!" NOTHING - adica nimic! El rezuma astfel cu acuratete performanta echipei noastre. Aceea de a nu fi aratat nimic. De a nu fi obtinut nimic.

Publicat: 14 Iunie, 2016 - 12:20
Share

Unicul barometru al starii partidelor il reprezinta alegerile. Intre ele putem afla, din sondaje, doar variante mai mult sau mai putin interesate - in functie de cine comanda sondajul. Recent incheiatele alegeri locale sunt exemplare si unice pana in momentul de fata. Pentru ca este prima data cand ele nu sunt organizate de o entitate competitoare. Guvernul tehnocrat al lui Ciolos a putut sa dea impresia ca nu este direct interesat in derulare si rezultate. Iar rezultatele sunt edificatoare.

Publicat: 8 Iunie, 2016 - 13:08
Share

De vreo două decenii încoace fotbalul românesc nu prea mai contează în arena internaţională. Un campionat intern şchiop, populat cu echipe care stau să se desfiinţeze de pe o zi pe alta pentru că nici banii negri nu mai sunt ce-au fost odată, în care triumfă chiorul din ţara orbilor. Ce mai reuşesc impresarii să vândă sunt jucători de mâna a doua sau a treia care îmbătrânesc pe băncile de rezerve ale unor echipe cu ceva pretenţii sau joacă la echipe din campionate exotice.

Publicat: 7 Iunie, 2016 - 12:48
Share

Sincer să fiu, mi-ar fi plăcut ca Clotilde Armand să câştige alegerile şi să devină primar. Al celui mai important sector. Al celui mai bogat şi cu cele mai multe resurse. Un sector în care Chiliman a făcut, practic, tot ce a vrut. De ce? Pentru că franţuzoaica era un candidat atipic. În primul rând este străină. Dar legată de ţara asta prin căsătorie şi prin job. De multe ori, străinii sunt mai sensibili la aspecte pe care autohtonii le trec uşor cu vederea. Nu m-aş fi aşteptat ca o persoană ca ea să fie sensibilă la tentaţiile corupţiei.

Publicat: 6 Iunie, 2016 - 11:57
Share

Alegerile locale de anul acesta sunt, in primul rand, mai putin costisitoare. Adica mai austere, daca pot spune asa. Si sub raportul cheltuielilor statului, si sub acela al contributiilor candidatilor. A avut grija BEC de asta. Si a facut din runda electorala  o manifestare banala. Dar, cum se intampla de regula, cineva a castigat si altcineva a pierdut.

Publicat: 3 Iunie, 2016 - 11:45
Share

Este adevărat că succesul în alegeri validează conducerea unui partid? Absolut! Atunci este la fel de adevărat că eșecul îi invalidează pe conducători. Și îi trimite direct pe eșafod. Indiferent ce cred unii sau alții. Indiferent de orice jocuri de culise. Acest scenariu este valabil și pentru PNL.

Publicat: 3 Iunie, 2016 - 11:56
Share

Actuala campanie electorală poate primi, fără nici o reţinere, titlul de „cea mai plicticoasă”, „cea mai neinteresantă” şi „cea mai neadecvată scopului său”.

Publicat: 2 Iunie, 2016 - 12:43
Share

Canalul public de televiziune a rămas şi fără ultima emisiune care-i mai aducea ceva rating: Starea Naţiei. La fel ca Moise Guran, Pătraru a migrat la un canal comercial unde speră că lucrurile vor merge mai bine. Cu o excepţie: libertatea de a spune pe post orice îi trece prin cap. La TVR a avut această libertate, dar nu pentru că postul ar fi fost mai democrat decât altele, ci pentru că acolo nu mai funcţiona nici o autoritate. În ultima parte a mandatului său, Stelian Tănase reuşise să impună o structură de program care personaliza canalul şi îi conferea o anumită stabilitate.