Publicat: 31 Iulie, 2016 - 20:10
Share

A trecut epoca marilor lovituri teroriste, cu mii de victime şi distrugeri catastrofale. Deja, de la Bataclan încoace, pe măsură ce numărul morţilor a început să scadă, a crescut frecvenţa atacurilor. De câtăva vreme aproape  zilnic înregistrăm câte o nouă tragedie de acest fel, aria de manifestare lărgindu-se considerabil, dincolo de perimetrele considerate tradiţionale. Acestea au atins chiar şi Germania, considerată într-un fel protejata de condiţia sa de gazdă primitoare a valurilor de refugiaţi din Orient. Lucru care demonstrează că terorismul e orb şi că loveşte oriunde apucă.

Publicat: 21 Iulie, 2016 - 19:51
Share

Majoritatea comentariilor de după eşecul loviturii de stat din Turcia se axează pe efectele acesteia: valul masiv de epurări din administraţie, campania tot mai intensă pentru introducerea pedepsei cu moartea, restrângerea accentuată a libertăţilor cetăţeneşti şi demonizarea gulenismului şi a “statului paralel” proiectat de exilatul fost camarad politic al lui Erdogan.

Publicat: 20 Iulie, 2016 - 19:32
Share

Reluarea obsedantă pe ecranele televizoarelor a imaginilor care prezintă pe puciştii din Turcia, mă duce cu gândul la un alt eveniment istoric de o factură asemănătoare: atentatul împotriva lui Hitler, cel din care Führerul a scăpat nevătămat, lucru care l-a convins că se află în paza unui Dumnezeu în care nu prea credea. Erdogan crede în Allah, zic unii – cu supramăsură chiar – iar faptul că nu a ajuns pe mâna celor care l-au avut, practic, sub control (piloţii avioanelor de luptă care au „hărţuit” aparatul prezidenţial) îi întăreşte convingerea că are o misiune sacră de îndeplinit.

Publicat: 18 Iulie, 2016 - 22:24
Share

Numitorul comun al primelor comentarii pe marginea evenimentelor din Turcia  a fost slaba organizare a intervenţiei militare care a condus la înăbuşirea rapidă a proiectatei lovituri de stat. De altfel, singura care a eşuat, dintre cele care au avut loc în ultimele decenii.

Publicat: 17 Iulie, 2016 - 21:10
Share

Când, în 2007, Nicolae Văcăroiu a renunţat la preşedinţia Senatului pentru a o prelua pe cea a Curţii de Conturi, toată lumea a fost de acord că era persoana cea mai potrivită pentru a revitaliza o instituţie de forţă a statului de drept, cea care veghează la modul în care este folosit banul public.

Publicat: 15 Iulie, 2016 - 17:24
Share

Recentele atentate, în special cele din Franţa, care au înregistrat şi cele mai multe victime, marchează intrarea într-o nouă fază a terorismului global şi trecerea de la  organizarea de tip corporaţie multinaţională, la multitudinea de iniţiative personale sau de grupuscul: un soi de persoane fizice autorizate să ia pe cont propriu o acţiune teroristă.

Publicat: 13 Iulie, 2016 - 20:22
Share

Odată cu numirea celor trei noi membri şi cu alegerea noului preşedinte, Curtea Constituţională a intrat – se poate spune – în legalitate. Pentru că episodul „eratei” din urmă cu patru ani a zdruncinat serios legitimitatea şi autoritatea acestei importante instituţii a statului de drept – altul decât cel pe care-l concepea Băsescu.

Publicat: 12 Iulie, 2016 - 14:07
Share

România a trebuit să aştepte "tratatul" de la Varşovia al NATO ca să se lămurească în ce măsură face parte cu adevarat din alianţă. Şi a lămurit. Din capitala fostului Tratat, preşedintele Iohannis ne-a copleşit cu informaţii despre succesul istoric înregistrat. În ciuda pronosticurilor sumbre ale lui Băsescu, România a primit comanda unui batalion. Ca să nu rămână Centrul de comandă fără obiectul muncii. După cum ne-a încunoştiinţat Stoltemberg, va fi o unitate multinaţională formată din români, pe lângă care vor fi alocaţi câţiva bulgari.

Publicat: 11 Iulie, 2016 - 11:59
Share

De-aia cred că place fotbalul milioanelor sale de suporteri: pentru că nu e ca în politică, unde echipele mari câştigă întotdeauna orice finală. Vi-o imaginaţi pe Angela Merkel în postura lui Hollande, la Bruxelles, înclinându-se în faţa unui premier de-al Portugaliei (nici nu ştiu cum îl cheamă. Nici pe Iohannis al lor) şi felicitându-l pentru victorie?

Publicat: 5 Iulie, 2016 - 21:52
Share

Cei care s-au așteptat ca îndelung amanata remaniere să cuprindă cateva nume intens vehiculate în acest sens s-au înșelat. Sau au fost înșelati, pentru că nu a fost vorba nici de doamna Prună de la Justitie, nici de doamna Pașca de la Mediu, nici de Achim Irimescu de la Agricultură sau chiar de dl Tobă de la Interne. Nu. "Exmatriculatii" sunt titularii de la Educatie, Comunicatii, Transporturi, Diasporă. Adică Curaj, Bostan, Costescu și Stoenescu.

Publicat: 1 Iulie, 2016 - 09:40
Share

Preşedintele Iohannis a convocat, pentru luni, la Cotroceni, un fel de „consiliu de coroană“, ceva între CSAT şi consultări cu partidele.

Scopul anunţat este constituirea unui grup de lucru care să evalueze impactul Brexit asupra României şi „oportunităţile care pot apărea în situaţia creată“.