Publicat: 13 Mai, 2019 - 16:55

Membrii comunității #Aresel!, o inițiativă civică de susținere a drepturilor romilor, organizează, pe 18 mai, de la ora 15.00, marșul #Aresel! #Ajunge! Putere Romilor! Peste 1000 de persoane, romi și români deopotrivă, vor merge într-un marș, din fața Guvernului României până la Parlament, pentru a atrage atenția candidaților la europarlamentare asupra problemelor reale ale comunității de romi. Susținătorii inițiativei civice solicită politicienilor responsabilitate și coerență în elaborarea politicilor publice pentru romi, măsuri concrete pentru combaterea discriminării acestora și implementarea activităților deja asumate de către Guvernul României și autoritățile locale.

”Prin această acțiune civică ne arătăm indignarea față de rasismul instituțional și prejudecățile structurale față de romi și atragem atenția autorităților române că nu își fac datoria legală! A venit vremea să cerem schimbare! Îi atenționăm pe politicieni să nu mai folosească romii ca instrument politic, iar după campania electorală să uite că ei există”, a declarat Ciprian Necula, membru #Aresel!.

“Din acest motiv, pentru că ne ignorați, vă spunem #Ajunge! #Aresel!”. Acesta este mesajul campaniei susținute și prin intermediul unei petiții online care a adunat mii de semnături pentru susținerea cauzei #ARESEL.

Petiția cuprinde o serie de solicitari adresate candidaților români la alegerile europarlamentare:

  • Să folosească întodeauna cuvântul rom, nu țigan.
  • Să inițieze rezoluții în Parlamentul European care să sancționeze financiar autoritățile locale care promovează segregarea și discriminarea etnică și de gen.
  • Să angajeze tineri și tinere de etnie romă în biroul de europarlamentar.
  • Să încurajeze participarea civică și politică a femeilor rome și să combată discriminarea de gen în formularea politicilor publice pentru etnia romă.

Marșul are loc de Ziua Internațională a Rezistenței Romilor și reprezintă un semnal de alarmă tras politicienilor români care își amintesc de comunitatea romă doar în timpul campaniilor electorale, fără să rezolve apoi problemele cu care se confruntă aceasta.

Tag-uri Institutii: