Publicat: 17 Martie, 2016 - 16:23

Miercuri, sutele de spectatori prezenţi la Hard Rock Cafe, din Bucureşti, au asistat la un spectacol deosebit oferit de genialul Nicu Covaci, membri ai trupei Phoenix şi tineri muzicieni descoperiţi de acesta, care l-au impresionat şi pe care i-a ajutat să se lanseze.

Nicu Covaci, cel care a lansat un nou gen de muzică, un tip de rock inspirat din istoria şi cultura poporului român, o muzică deosebită, iubită atât în ţară cât şi peste hotare, ilustrată perfect în cel mai recent album Phoenix, "Vino, Ţepeş!", prezent pe scenă, alături de tinerii săi invitaţi, le-a prezentat celor prezenţi, în deschiderea concertului, concertul la care aveau să asiste, unul de rock arhaic, ce reprezintă un salt în timp, de la ritualuri precreştine până la modernism, "stiluri foarte diferite de ceea ce am făcut noi până acum", prezentate de o echipă foarte bună.

Maria Casandra Hauşi a lansat un apel către public - "Să nu uităm limba română şi credinţa străbună" - oferind un recital de muzică inspirată din folclorul maramureşean, din colinde, pe care l-a dedicat tatălui său, Vasile Hauşi, care s-a stins din viaţă anul trecut.

După ce a declarat că "pentru doină este nevoie de răbdare, doina nu se plânge, doina e mândră, dar nu vanitoasă, e vie", Casandra a mai prezentat, printre alte piese emoţionante, o variantă a cunoscutului cântec "Cine iubeşte şi lasă", făcut celebru de Maria Tănase, fiind îndelung aplaudată.

Ceilalţi invitaţi, Adrian Naidin,  Roxana Zanga şi Daath Yug, au oferit publicului muzica lor, de inspiraţie folclorică, un moment deosebit şi mult-aşteptat fiind reprezentat de apariţia pe scenă a lui Costin Avram, care a încântat cu piesele "Paparuga" şi "Strunga".

Alături de Nicu Covaci şi Costin Avram, au apărut şi alţi membri ai legendarei trupe, tânărul toboşar Flavius Hosu şi Cristi Gram, care au cântat alături de Adrian Naidin şi au trezit spiritul naţional în sutele de spectatori cu piese precum "Baba Novak" sau "Phoenix".

Spre finalul concertului, Phoenix a mai interpretat şi "Nunta", iar Nicu Covaci, cu vocea sa fantastică, a încheiat cu "În umbra marelui URSS", o superbă piesă în care este descrisă viaţa sa şi trădările cu care s-a confruntat, cântec difuzat des de Rock FM şi care a smuls ropote de aplauze din partea celor prezenţi.

La finalul concertului, Nicu Covaci a împărţit autografe pe CD-ul "Vino, Ţepeş!" şi pe exemplare ale volumelor "Phoenix - Însă eu, o pasăre..." şi "Phoenix - Giudecata înţelepţilor" şi s-a fotografiat cu fanii săi. 

O superbă admiratoare blondă a artistului, Cosmina, a declarat, entuziasmată, după ce tocmai obţinuse un autograf din partea lui Nicu Covaci şi se fotografiase cu acesta: "Îmi place mult de el! Este un artist complet".

Un alt concert Nicu Covaci - Phoenix s-a încheiat, artistul putând fi fericit şi de această dată, nu doar pentru aplauzele obţinute şi dragostea fanilor, ci şi pentru că, încă odată, acesta îşi îndeplinise dorinţa exprimată odată cu relansarea Phoenix, aceea de a aduce în inimile celor prezenţi la concertele sale, măcar pentru câteva ore, mândria de a fi români.

Fanii lui Nicu Covaci au ocazia de a îşi revedea artistul preferat peste o lună, pe 16 Aprilie, la spectacolul Stelele Rockului Românesc, ce va avea loc la Arenele Romane, unde acesta este invitat special.

 

Autor: Călin Angheluţă