125 de ani de la înfiinţarea primei structuri a Forţelor Navale Române

Share

Comandamentul Flotei din Constanţa aniversează vineri, 26 februarie, 125 de ani de la înfiinţarea primei structuri a Forţelor Navale Române cu atribuţiuni în planificarea, organizarea şi conducerea apărării litoralului maritim al României, în cooperare cu alte unităţi terestre şi aeriene.

Comandamentul Flotei continuă tradiţiile Diviziei de Mare, o structură al cărei act de naştere a fost semnat de către Regele Carol I, la data de 26 februarie 1896. La înfiinţare, Divizia de Mare avea reşedinţa la Constanţa, era alcătuită din cinci nave (crucişătorul "Elisabeta", bricul "Mircea", canoniera "Griviţa" şi torpiloarele "Sborul", "Smeul" şi "Năluca"), iar primul ei comandant a fost numit viceamiralul Vasile Urseanu.

Actualul comandament al flotei militare maritime a României are în subordine o flotilă de fregate, trei divizioane de nave de luptă, un grup de elicoptere, un divizion de rachete de coastă şi un divizion de nave sprijin logistic, cu care este în măsură să desfăşoare acţiuni militare, pe timp de pace sau în caz de agresiune armată, în zona definită de apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă ale României.

Evenimentul aniversar va fi marcat printr-o serie de activităţi, organizate în portul militar Constanţa şi la Muzeul Naţional al Marinei Române, în perioada 26-28 februarie.

Vineri, 26 februarie, va avea loc, în portul militar Constanţa, o festivitate militară în cadrul căreia Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotei va fi decorat de către şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, iar şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, şi comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, vor acorda diferite distincţii militare şi plachete aniversare unor persoane care au contribuit la dezvoltarea prestigiului Comandamentului Flotei, atât în plan naţional, cât şi în plan internaţional.

Cu acelaşi prilej, Regia Autonomă Monetăria Statului va lansa o ediţie limitată a medaliei aniversare "125 de ani de la înfiinţarea Diviziei de Mare a României". Emisiunea medalistică face parte din programul naţional al Monetăriei Statului pentru anul 2021 şi constituie un izvor istoric preţios pentru contemporani şi pentru generaţiile viitoare.

Activităţile dedicare aniversării a 125 de ani de la înfiinţarea celei mai mari structuri operative a Armatei României din Dobrogea, continuă la Muzeul Naţional al Marinei Române, în perioada 26-28 februarie, unde vor fi prezentate publicului medalia aniversară "125 de ani de la înfiinţarea Diviziei de Mare a României" şi Expoziţia "Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar", conform următorului program: vineri, 26 februarie, orele 14.00-16.00, sâmbătă, 27 februarie, orele 09.30-16.00, şi duminică, 28 februarie, orele 09.30-13.00.

Cu inspiraţie şi cu fineţe, arcul peste timp, prezentat pe faţetele medaliei aniversare din anul 1896 până în anul 2021, este stilizat de către creatorul acesteia într-o schemă ce îmbină trei elemente importante ale evoluţiei celei mai complexe structuri a Forţelor Navale Române, îmbrăţişate de valurile înspumate ale mării. Punctul de pornire este dat de bustul viceamiralului Vasile Urseanu, primul comandant al Diviziei de Mare în anul 1896, care, după trecerea sa în rezervă, în anul 1900, a militat pentru înfiinţarea Societăţii Astronomice Române şi a contribuit la ridicarea Observatorului Astronomic Popular, în anul 1910, astăzi denumit Observatorul Astronomic al Municipiului Bucureşti "Amiral Vasile Urseanu".

Cel de-al doilea element prezentat este crucişătorul "Elisabeta", cea mai modernă navă de război din Marea Neagră, pe care România a avut-o la cumpăna secolelor XIX-XX, iar cel de-al treilea simbol introdus de autor pe medalia aniversară este sediul oficial al Comandamentului Flotei, o clădire bine-cunoscută contemporanilor noştri şi, totodată, prima construcţie impozantă înălţată la Constanţa, în perioada 1879-1881, după revenirea Dobrogei la Patria-Mamă.

Medalia va putea fi admirată şi cumpărată de la reprezentanţii Monetăriei Statului, care se vor afla la sediul muzeului, conform programului menţionat. Ediţia limitată a medaliei aniversare "125 de ani de la înfiinţarea Diviziei de Mare a României" conţine 100 de exemplare, 40 din argint şi 60 din cupru.

Expoziţia "Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar", cuprinde peste 50 de instantanee surprinse de maistrul militar principal Ovidiu Oprea, un militar care, aproape trei decenii, a făcut parte din echipajele unor nave militare.

Ovidiu Oprea a participat, în perioada 2001-2009, în calitate de şef de echipaj al navei militare de transport "Albatros", la diferite misiuni internaţionale, în Golful Persic, în Europa, Asia si Africa. Fotografiile sale redau aspecte din timpul activităţilor de instrucţie desfăşurate de militarii din Forţele Navale Române şi îmbină pasiunea unui marinar militar pentru fotografie, o esenţă care, de multe ori, nu ţine cont de manualul de fotografie ci de o percepţie senzorială în acord cu subiectul său.

****

După aderarea României la NATO, navele din compunerea Comandamentului Flotei au participat la numeroase misiuni în teatrele de operaţii maritime, împreună cu forţele navale aliate. Astfel, în perioada 2005-2011 şi în anul 2013, anual, Comandamentul Flotei a asigurat participarea la Operaţia NATO "Active Endeavour" din Marea Mediterană (OAE) cu o fregată, având un echipaj alcătuit din 205 militari. OAE a fost o operaţie de apărare colectivă, bazată pe articolul 5 al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice, cu scopul combaterii terorismului, al detectării şi prevenirii acţiunilor teroriste în Marea Mediterană.

Prima misiune reală de luptă executată de o navă militară românească după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost înregistrată în perioada martie-octombrie 2011, când fregata "Regele Ferdinand" a participat la Operaţia NATO "Unified Protector" în Marea Mediterană, o operaţie instituită de NATO, în conformitate cu Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU nr. 1973/23 martie 2011, pentru impunerea embargoului asupra armelor împotriva Libiei. În timpul acestei misiuni, echipajul fregatei a salvat aproximativ 150 de persoane aflate în dificultate la bordul unei ambarcaţiuni civile în Marea Mediterana. Ambarcaţiunea de mici dimensiuni avea la bord emigranţi africani, dintre care 10 erau femei şi 15 copii, şi se afla în derivă, la aproximativ 100 mile marine nord de Tripoli, Libia, având motorul defect. Pentru misiune, fregata a avut un echipaj alcătuit din 205 militari şi a fost comandată de comandorul Mihai Panait.

O altă pagină importantă consemnată în istoria recentă a Comandamentului Flotei a fost participarea unei nave militare româneşti, în anul 2012, la Operaţia UE "Atalanta, o operaţie a Uniunii Europene de luptă împotriva pirateriei navale, desfăşurată în Oceanul Indian şi Golful Aden. În timpul acestei misiuni de luptă, fregata "Regele Ferdinand" a realizat mai multe acţiuni, în premieră, pentru Armata României şi pentru Forţele Navale Române: participarea la o operaţie de luptă cu elicopter Puma Naval ambarcat (zboruri de noapte deasupra oceanului; evacuare medicală reală de la bord, de la o distanţă de aproximativ 400 km de ţărmul african; distrugerea unei ambarcaţiuni suspecte de acte de piraterie navală cu sistemul de armament de la bordul elicopterului); tranzitul Canalului Suez; trecerea Ecuatorului şi desfăşurarea de misiuni reale în Emisfera Sudică; escale în porturi din Tanzania, Djibouti şi Insulele Seychelles, în care au fost desfăşurate acţiuni de diplomaţie navală. Fregata a avut un echipaj alcătuit din 240 militari şi a fost comandată de comandorul Mihai PANAIT.

Comandamentul Flotei a pus la dispoziţia Alianţei Nord-Atlantice, începând cu anul 2017, câte o fregată pentru a desfăşura misiuni în cadrul Operaţiei NATO "Sea Guardian" din Marea Mediterană, pentru monitorizarea traficului naval şi pentru descurajarea acţiunilor ilegale pe flancul sudic al NATO. Conform rezoluţiilor adoptate la summit-urile NATO din perioada 2016-2020, România a participat în anii 2017, 2018 şi 2019 cu fregata "Regele Ferdinand", iar în anul 2020 cu fregata "Regina Maria".

După degradarea situaţiei de securitate din Marea Neagră, ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, în anul 2014, Forţele Navale Române şi Alianţa Nord-Atlantică şi-au concentrat efortul pe asigurarea unei prezenţe navale întărite în bazinul pontic. Astfel, NATO a planificat desfăşurarea unor misiuni în Marea Neagră, la care au luat parte cele două grupări navale permanente ale Alianţei, în care au fost integrate şi nave militare româneşti. Concomitent, navele şi forţele din subordinea Comandamentului Flotei au participat la numeroase exerciţii naţionale şi multinaţionale anuale, dintre care menţionăm doar Exerciţiul "Sea Sheild" şi Exerciţiul "Poseidon", unele dintre cele mai mari activităţi de instruire din Marea Neagră, organizate de către Forţele Navale Române.

Ca o recunoaştere a profesionalismului a militarilor din Forţele Navale Române, precum şi a calităţii sistemului militar românesc de pregătire profesională şi de instruire, în anul 2020, o navă din subordinea Comandamentului Flotei (puitorul de mine şi plase "Viceamiral Constantin Bălescu") a deţinut pentru prima dată conducerea unei grupări navale permanente a NATO, iar la bordul acesteia, alături de echipajul românesc, atât comandantul grupării navale, cât şi majoritatea ofiţerilor din statul major al grupării, au fost militari români.

Biroul informare şi relaţii publice