Adrian Dohotaru: Am depus o iniţiativă legislativă de promovare a bugetării participative pentru a creşte implicarea cetăţenilor în deciziile publice

Share

Am depus o iniţiativă legislativă de promovare a bugetării participative pentru a creşte implicarea cetăţenilor în deciziile publice, pentru a mări transparenţa administraţiei şi pentru a diminua corupţia.

Am propus bugetare participativă la Cluj încă de acum un deceniu. Între timp s-a răspândit în peste 30 de localităţi, însă într-o formă superficială în raport cu propunerile societăţii civile. Cum e probabilă răspândirea bugetării participative în sute de localităţi e necesară atât o practică unitară, ca în alte state care au adoptat legi similare, cât şi un design la un nivel mai ridicat.

Concret, am propus creşterea pragului de cel puţin 5% din bugetul de dezvoltare al localităţii pentru bugetare participativă. Am propus dezbatere şi deliberare, nu doar vot online. Am cerut prin lege accent pe priorităţi bugetare şi proiecte, nu competiţie între cetăţeni pentru proiecte de mici dimensiuni.

Proiectul legislativ este semnat de colegi din partide diferite, iar bugetarea participativă se desfăşoară în diverse oraşe, indiferent de culoarea politică. De asemenea, liberalii şi-au asumat în programul de guvernare implementarea bugetării participative în administraţie şi proiecte de infrastructură. Adoptarea legii de către viitorul Parlament ar fi o dovadă de realizare a programului de guvernare.

Am monitorizat procesul bugetării participative în mai multe oraşe din lume, am organizat dezbateri, am făcut cercetare de teren în mai multe oraşe din Europa şi câteva zeci de interviuri la nivel naţional şi internaţional.

Video-ul arată cum funcţionează bugetarea participativă şi cum poate fi îmbunătăţită pornind de la trei exemple concrete de proiecte votate la bugetarea participativă: https://www.youtube.com/watch?v=ggo-Lt6_tnY&feature=youtu.be

Detalii lege: https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b666&an_cls=2020

Cu respect,

Adrian Dohotaru
Deputat independent
Director executiv
Societate Organizată Sustenabil S.O.S.

Tag-uri Institutii: