Adrian Năstase, invitat la Forumul Cransmontana

Share

Invitat la Forumul Cransmontana, Adrian Năstase evocă benefica colaborare a României cu acest important centru de analiză politică:

„Vineri am sosit la Bruxelles pentru a participa la reuniunea Forumului Crans Montana, la invitatia unui vechi prieten – Jean-Paul Carteron, membru fondator al Fundatiei europene Titulescu. Ii datorez recunostinta pentru ajutorul pe care ni l-a dat in castigarea procesului international care a permis aducerea in tara a osemintelor lui Titulescu, in urma cu 26 de ani.

De altfel, in 1996, am organizat impreuna o reuniune a Forumului la Bucuresti, unde, intre altele, a avut loc o celebra intalnire intre lideri israelieni si palestinieni.

Anul acesta, intre temele de dezbatere au figurat subiecte de mare actualitate – spre exemplu raportul intre adevar si incredere in era digitala si manipularea opiniei publice prin fake news. O alta tema interesanta a fost aceea a dobandirii cetateniei prin investitii in tara respectiva. Exista numeroase exemple, unele in Europa, unde se poate dobandi cetatenia ca urmare a unor investitii de cateva sute de milioane de dolari/euro ( Portugalia, Cipru, Malta, Ungaria). Cu alte cuvinte, a devenit pasaportul o marfa ca oricare alta?

Cea mai interesanta dezbatere a fost insa cea de aseara, legata de problematica Balcanilor de Vest si de intrebarea daca Uniunea Europeana este in masura sa-si respecte obligatiile asumate in aceasta privinta. O prezenta importanta a fost cea a lui Zoran Zaev, premierul „Republicii Macedoniei de Nord”. El a explicat acordul cu Grecia referitor la denumirea tarii lui si la perspectivele de accelerare, in aceste conditii, a negocierilor cu Uniunea Europeana. In acelasi panel a participat Liliana Pavlova, cea care a coordonat presedintia bulgara a Consiliului UE, care se incheie astazi, si care a vorbit despre prioritatile bulgare in semestrul care s-a incheiat. Ea a mentionat, intre altele, faptul ca formatul 16 plus 1, cu China va deveni, la Sofia, saptamana viitoare, 17 plus 1, in conditiile in care se va adauga si Grecia. Din Romania, la acest panel, au vorbit Tudor Buzatu, secretar de stat si Florian Coldea, fostul director adjunct al SRI. Ca sa fiu obiectiv, prezentarea lui Florian Coldea, in engleza, pe tema aspectelor de securitate in zona Balcanilor de Vest, a fost judicioasa si convingatoare”.

Localizare: 

Geolocation is 46.34676953181998, 7.498825362479806