Ambasadorul Rustemov s-a prezentat colegilor din corpul diplomatic și reprezentanților Mass Media

Share

La doar câteva zile de la prezentarea scrisorilor de acreditare către președintele Iohannis, noul ambasador al Republicii Kazahstan la București a organizat o întâlnire cu colegi din corpul diplomatic și reprezentanți ai mass media. Întâlnirea a avut loc la sediul companiei ROMPETROL - brand al KazMunaiGAS, cea mai importantă afacere derulată în România de Republica Kazahstan. La prezentare, ambasadorul a fost însoțit de Alexei Golovin, reprezentant al Rompetrol și de Petru Lificiu, președintele Camerei bilaterale de comerț România - Kazahstan. 

 În alocuțiunea sa, ambasadorul Rustemov s-a referit la progresele înregistrate în mai multe domenii ale cooperării bilaterale dezvoltarea relațiilor bilaterale în general., punând accent pe necesitatea desfășurării de acțiuni comune pentru diversificarea substanțială a structurii schimburilor comerciale , punând accent pe necesitatea desfășurării de acțiuni comune pentru diversificarea substanțială a structurii schimburilor comerciale și la dezvoltare relațiilor bilaterale pe multiple paliere.

„Pe data de 26 noiembrie a avut loc ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare Președintelui ales al României Domnul Klaus Iohannis, în cadrul căreia Domnia Sa a menționat  realizarea de demersuri pentru a continua diversificarea și aprofundarea cooperării în toate domeniile de interes comun, astfel încât să se poată avansa la un nivel superior al relațiilor bilaterale.

Într-o perioadă istorică relativ scurtă, ambele state au înregistrat un progres substanțial în multe domenii ale cooperării bilaterale și au acumulat o experiență valoroasă de înțelegere reciprocă și parteneriat, dezvoltând un dialog de încredere la nivel politic, la bazele căruia stă dorința de dezvoltare a unui dialog constructiv politic, a relațiilor comerciale si economice si cultural-umanitare reciproc avantajoase, a contactelor dintre oameni.        

Lipsa problemelor în domeniul politic a creat premisele pentru extinderea relațiilor comerciale si economice si cultural-umanitare bilaterale.

Nivelul schimburilor comerciale între țările noastre este destul de înalt. România este partenerul nostru principal comercial în Europa de Sud-Est. În primele 9 luni ale anului în curs, schimbul comercial între țările noastre s-a ridicat la 1,337 miliarde dolari SUA.

Totodată, Ambasadorul a menționat necesitatea desfășurării unor acțiuni intense comune pentru diversificarea substanțială a structurii schimburilor comerciale

În Kazahstan sunt înregistrate 44 de entități juridice, subsidiare și reprezentanțe cu participațiune română. În România sunt înregistrate 28 de entități juridice cu participarea capitalului kazahstanez, având ca obiect de activitate comerțul, fabricarea mobilei, confecționarea îmbrăcămintei și încălțămintei, precum și producția medicamentelor.

    La dezvoltarea cooperării dintre Kazahstan și România în mod pozitiv contribuie activitatea celei mai mari investiții străine a Republicii Kazahstan – compania KazMunayGas International, care are un aport special în consolidarea securității energetice a României. Totodată, subsidiara acesteia, Rompetrol Rafinare, este cel de-al treilea ca mărime contribuabil la bugetul țării. 

Prin constituirea Fondului de Investiții în energie Kazah-Român de către Guvernul României și KazMunayGas International în octombrie 2018 și aprobarea a două proiecte de investiții, totalizând 230 milioane USD, partea kazahstaneză își demonstrează aspirația de a avea un dialog reciproc avantajos cu România.   

                 

Partea kazahstaneză confirmă, că KazMunayGas International va continua să-și desfășoare activitatea în strictă conformitate cu legislația României.

 

Investițiile brute românești în economia Kazahstanului în perioada 2005 - 2019 au atins cifra de 1,25 miliarde USD, iar Kazahstan, la rândul său, este unul dintre cei mai de anvergură investitori în România. Astfel, din anul 2007 investițiile KazMunayGas International au totalizat 3,8 miliarde USD.     

Componenta economică rămâne prioritară pentru toate țările lumii și Kazahstan are un șir de realizări în acest domeniu. În primele 10 luni ale anului 2019, PIB-ul țării a crescut cu 4,4%. În topul Doing Business 2020, Kazahstanul ocupă locul 25, iar conform Indicelui competitivității globale, iar Kazahstanul se afla pe locul 55.

Este important de menționat, ca politica externă a Kazahstanului se bazează pe principiile de  multi-vector, echilibru, pragmatism și beneficiu reciproc, iar vectorul european al colaborării internaționale reprezintă una din prioritățile cheie ale politicii externe a țării noastre. Kazahstanul este interesat în dezvoltarea unei cooperări pe termen lung și reciproc avantajoase cu România în calitate de membru al UE. Acordăm o atenție prioritară dezvoltării relațiilor cu România, aceasta dezvoltare având un potențial politic si comercial / economic corespunzător.

Partea kazahă este recunoscătoare României pentru acordarea, începând cu anul 2016, unor burse de studii studenților din Kazahstan în centre universitare de top din România cu profil real, incluzând specializări științifice și tehnice, și umanitar.

 

Rezultatele schimbului de studenți în perspectivă vor deveni o punte de nădejde în consolidarea relațiilor dintre state.  

La consolidarea relațiilor bilaterale între popoarele noastre contribuie asociațiile național-culturale Ștefan cel Mare din Alamty, Dacia din Karaganda și Bucovina din Pavlodar, care au ca scop principal păstrarea și renașterea limbii și culturii românești.         

Fiecare etnie, care trăiește în Kazahstan, este unică și, totodată, toate acestea reprezintă un singur popor prietenos, denumit kazahstanezi. Marea familie a Kazahstanului numără peste 130 de naționalități.     

La rândul său, devine o tradiție frumoasă organizarea în fiecare an a Zilelor Filmului Kazah în București, Constanța, Cluj, în cadrul cărora sunt proiectate lungmetrajele unor cunoscuți regizori de film din Republica Kazahstan.

În perioada 11-12 decembrie va avea loc Zilele Filmului Kazah în București la Cinema Elvire Popescu.     

Este îmbucurător să menționez interesul, manifestat de jurnaliștii Televiziunii Publice TVR 1, care în ultimii ani au filmat patru documentare despre Kazahstan.

Iar anul acesta, echipa de filmare a canalului Travelmix a realizat un film despre potențialul turistic al Kazahstanului.    

În limba română au fost traduse cărțile lui Abai Kunanbaev Cartea Învățăturilor și cartea Primului Președinte Era Independenții.      

Astăzi personalități din domeniul artelor și culturii, precum și savanți și sportivi din ambele țări activ participă în diferite evenimente culturale și sportive, organizate în Kazahstan și România.  

Recent, în iulie - august curent, Orchestra Academică de Instrumente Populare Tattimbet din orașul Karganda a efectuat un turneu în marile orașe ale României – București, Constanța și Vaslui.

În 2020 intenționăm să desfășurăm în România un șir de evenimente culturale majore comune, în care îi invităm pe toți să participe cât mai activ.

Astfel de evenimente oferă  poporului român o oportunitate minunată să ne cunoască încă mai bine Patria.          

 Toate acestea demonstrează existența unui dialog de încredere și aspirația la o dezvoltare constructivă a relațiilor cultural-umanitare dintre Kazahstan și România.      

Astfel, acordăm o importanță deosebită întregului spectru de interacțiune cu România și suntem gata să susținem toate inițiativele, care au ca scop activizarea în continuare și extinderea colaborării în diferite domenii.

 

Menținând continuitatea cursului primului președinte-Elbasy Nursultan Nazarbayev, Președintele Kazahstanului Kasym-Jomart Tokayev a stabilit sarcina de a pune în aplicare o modernizare coerentă echilibrată și treptată. Prioritățile noastre se bazează pe standardele țărilor de vârf OCDE.

 

Cu această ocazie, Ambasada Republicii Kazahstan felicită poporul român cu ocazia sărbătorii naționale – Marea Unire!”

 

Dl. Nurbakh RUSTEMOV

Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazahstan în România

Născut în anul 1965.

Studii superioare: drept, specialist în relații internaționale și profesor de limba engleză.

Doctor în Științe Economice.

1987 - 1992  – a ocupat funcții importante în organele publice centrale ale Kazahstanului.

Din anul 1992 activează în cadrul MAE al Republicii Kazahstan. 

1996 - 1997 expert superior al Consiliului Economic Superior de pe lîngă Președintele Republicii Kazahstan.

1997 – 1998 – Șeful Cancelariei prim-ministrului Republicii Kazahstan.

1999 - 2009  – Deputat al Majilisului Parlamentului Republicii Kazahstan II, III, IV convocări, președinte al Comisiei pentru Afaceri Internaționale, Apărare și Securitate.

2009 - 2010 – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazahstan în Republica Islamică Iran.

2010 - 2011 – Ambasador cu misiuni speciale în cadrul MAE al Republicii Kazahstan.

Din aprilie 2013 până în septembrie 2019 – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazahstan în Ungaria.

Din noiembrie 2013 până în septembrie 2019 – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazahstan în Republica Macedonia, prin cumul.

Din februarie 2014 până în septembrie 2019-Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazahstan în Republica Serbia, prin cumul.

Prin Decretul Președintelui Republicii Kazahstan, la data de 30 septembrie 2019, a fost numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazahstan în România.

Decorat cu ordinele: «Parasat», «Kurmet», «Flagul Serbiei de rangul II», «Crucea Medie a Ungariei».

Rang diplomatic – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar de prima clasă.

Vorbește limba engleză și turcă.

Căsătorit, doi copii.

Tag-uri Nume:

Tag-uri Geo: