Aproape 1 milion de euro pentru proiectele studenţilor Universităţii Transilvania din Braşov

Share

Studenţii care au participat la competiţia "Fii în centru!" şi au venit cu idei pentru îmbunătăţirea activităţii în universitate vor primi finanţarea necesară pentru începerea proiectelor. Pentru această competiţie, Universitatea Transilvania din Braşov a pus la dispoziţia studenţilor nu mai puţin de 1 milion de euro, din fonduri proprii. Banii vor fi folosiţi atât pentru achiziţia de echipamente şi software, cât şi pentru bursele studenţilor implicaţi în proiect. Bursele ajung până la suma de 25.500 de euro pentru o echipă.

În luna noiembrie a anului trecut, Universitatea Transilvania din Braşov a lansat competiţia 2020 "Fii în centru!", dedicată tuturor studenţilor braşoveni. Tinerii au avut la dispoziţie o lună să vină cu idei şi să realizeze proiecte care să îmbunătăţească activitatea universităţii. În total, 50 de proiecte au fost depuse. Dintre acestea, 10 au fost selectate pentru finanţare. Începând cu semestrul al doilea, studenţii vor începe implementarea proiectelor.

Cea mai mare sumă alocată unui proiect este de aproape 100.000 de euro. Banii vor fi utilizaţi pentru dezvoltarea unui centru de aptitudini practice prin simulare în medicină. Pe lângă manechinele şi aparatura medicală necesară, în cadrul proiectului vor fi organizate şi cursuri de prim ajutor pentru studenţi şi comunitatea braşoveană.

De asemenea, în cadrul proiectului DIGIEdu, estimat la puţin peste 90.000 de euro, studenţii vor transpune materialele didactice în realitate virtuală. Spre exemplu, la Medicină, cursanţii vor putea să vadă o inimă în format tridimensional şi să-i studieze secţiunile. Ori cursanţii de la Inginerie Mecanică vor putea să studieze în realitate virtuală, un motor şi secţiunile lui.

Un alt proiect, în valoare totală de aproape 95.000 de euro vizează dezvoltarea unei aplicaţii pentru studenţii Facultăţii de Medicină, cu digitalizarea unei baze de date cu materiale didactice.

Alte două proiecte propuse vizează dezvoltarea unor sisteme de detecţie şi protecţie a persoanelor cu SARS-COV-2. Şi tot la capitolul protecţie epidemiologică se încadrează şi proiectul echipei care va realiza un robot care va dezinfecta sălile, cu ajutorul lămpilor cu lumină UV.

Un alt proiect cu o valoare estimată de 80.000 de euro este "carduri@UNITBV". Echipa de studenţi care a iniţiat acest proiect îşi propune să conecteze toate serviciile de care beneficiază studenţii din Universitate, cu un singur card. Astfel, accesul studenţilor în diverse corpuri de clădire, ori accesul la diverse servicii se va putea face cu simpla citire a unui card.

Alte proiecte selecţionate îşi propun să continue digitalizarea resurselor Universităţii. Fie că vorbim de resursele didactice ori de cele de comunicare, acestea vor putea fi accesate mai facil şi mai rapid.

În total, pentru toate aceste proiecte, Universitatea Transilvania din Braşov va contribui cu 887.000 de euro, din care 234.300 de euro sunt bani pe care studenţii îi vor primi sub formă de bursă. Astfel că valoarea bursei pentru o singură echipă ajunge până la 25.500 de euro. Restul sumei este alocată achiziţiei de echipamente şi soft-uri necesare realizării şi implementării proiectelor. Banii provin din fondurile proprii ale Universităţii.