Ați auzit că astăzi este Ziua Internațională a Surzilor?

Share

Ziua internațională a surzilor este sărbătorită anual în ultima duminică a lunii septembrie și încheie Săptămâna internațională a surzilor. În 2020, această zi cade pe 27 septembrie.

Ziua Internațională a Surzilor a fost înființată în 1958 pentru a comemora crearea, în septembrie 1951, a Federației Mondiale a Surzilor, care este una dintre cele mai vechi organizații internaționale de persoane cu dizabilități. În prezent, Federația Mondială a Surzilor reunește 125 de organizații naționale de pe toate cele cinci continente.

Federația Mondială a Surzilor este una dintre organizațiile de top din lume dedicate abordării egalizării persoanelor surde și cu probleme auditive.

Mai mult de 5% din populația lumii - 466 milioane de oameni (432 milioane de adulți și 34 de milioane de copii) - suferă de pierderea auzului. Majoritatea acestor oameni trăiesc în țări cu venituri mici și medii.

1,1 miliarde de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani sunt expuși riscului de a pierde auzul din cauza expunerii la zgomot în zonele recreative.

Aproximativ una din trei persoane cu vârsta peste 65 de ani suferă de pierderii auzului. Cea mai mare prevalență a afecțiunii în această grupă de vârstă se găsește în Asia de Sud, Asia Pacifică și Africa Subsahariană.

Pierderea auzului poate fi ușoară, moderată, severă sau profundă. Se poate dezvolta în una sau ambele urechi și poate duce la dificultăți în auzul limbajului vorbit sau la sunete puternice.

Hipoacuzia se referă la persoanele cu hipoacuzie variind de la ușoară la severă. De obicei, comunică folosind limbajul vorbit și pot folosi aparate auditive, implanturi cohleare (o proteză care poate compensa pierderea auzului) și alte mijloace auxiliare, precum și subtitrarea, pentru a îmbunătăți auzul.

Persoanele „surde” suferă în general de o pierdere profundă a auzului, în care aud foarte puțin sau deloc. Adesea, acești oameni folosesc limbajul semnelor pentru a comunica.

Pierderea auzului se poate dezvolta din motive genetice, ca o complicație în timpul nașterii, precum și ca urmare a anumitor boli infecțioase, infecții cronice ale urechii, utilizarea anumitor medicamente, expunerea la zgomot excesiv și îmbătrânire.

Printre personalitățile celebre care și-au pierdut auzul la diferite vârste se numără poetul renascentist Pierre de Ronsard, compozitorul Ludwig van Beethoven, scriitorii Victor Hugo, Jean Jacques Rousseau și Karel Czapek, artistul italian Antonio Stagnoli, sculptorul francez Claude-André Desin și alții.

Prima școală pentru surzi - Institutul parizian pentru Surzi și Muți a fost înființată în 1760 în Franța de către Abatele de L'Epe.

Ciprian Pop