Banii sau viața! - regula concernelor farma

Share

Managerul companiei multinaționale farmaceutice Pfizer, Albert Bourla, și-a vândut 62 la sută din acțiuni pe piața de valori în aceeași zi în care au fost dezvăluite rezultatele vaccinului.

Vaccinurile sunt ca pandemia: economia politică pură. Nu sunt inventate pentru a salva vieți, ci pentru a specula pe piața de valori.

Nu există așa ceva ca „nici geanta, nici viața”. De aceea, mass-media anunță descoperirea vaccinurilor și a medicamentelor cu mare fanfară.

Pfizer nu a vândut încă un vaccin, dar șeful său a vândut 62% din acțiunile sale în aceeași zi în care compania farmaceutică a dezvăluit rezultatele vaccinului său împotriva coronavirusului (*).

Anunțul a crescut cu prețul acțiunii companiei cu aproape 15% într-o singură zi.

Pe 9 noiembrie, Bourla a cedat un total de 132.508 titluri la un preț de 41,94 dolari, care ar fi echivalent cu aproximativ 5,6 milioane dolari, potrivit Comisiei pentru valori mobiliare și schimb valutar din Statele Unite.

Șeful Pfizer continuă să dețină cel puțin 81.812 acțiuni ale companiei. La rândul ei, vicepreședinta Sally Susman a vândut și 43.662 de titluri Pfizer la un preț de 41,94 USD.

Vânzarea acțiunilor de către șefii companiilor farmaceutice, profitând de știrile pozitive despre remedii pe care le-au răspândit, a devenit o rutină. De aceea, știrile despre produse farmaceutice sunt întotdeauna atât de pozitive.

CEO - ul Moderna , Stéphane Bancel, a triplat numărul acțiunilor pe care intenționa să le vândă la compania de biotehnologie printr-un plan care a fost modificat la doar câteva zile după ce compania a anunțat rezultate inițiale pozitive din potențialul său vaccin în luna mai.

Acțiunile Moderna au crescut în mai, crescând cu 30 la sută în doar o zi pe avansurile unui vaccin și de atunci au tranzacționat într-un interval de preț istoric ridicat.

După ce a făcut modificări planului său de acțiuni în mai, Bancel a vândut peste 72.000 de acțiuni Moderna în primele 16 zile ale lunii iulie, generând aproape 4,8 milioane de dolari. În acest fel, maistrul a înmulțit cu trei numărul acțiunilor pe care intenționa să le vândă.

În paralel, președintele Moderna, Stephen Hoge, și-a revizuit planul în același timp. Schimbarea i-a permis să vândă acțiuni ale companiei în valoare de 1,9 milioane de dolari în primele două săptămâni ale lunii iulie.

În cadrul Operației Peak Speed , atât Pfizer, cât și Moderna au primit bani publici din Statele Unite pentru a dezvolta un vaccin împotriva coronavirusului, de care bolnavii nu au profitat încă, ci doar speculatorii.

(*) https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/78003/000122520820013318/xslF345...

(mpr21)