Cartea de luni: Puterea a șasea

Share

Se publică atât de puține piese de teatru, încât ar fi imposibil ca un volum de dramaturgie să nu atragă atenția. Volumul pe care îl semnalăm astăzi ar fi atras oricum atenția, chiar și dacă ar fi fost singurul publicat pe parcursul unui an (ceea ce mi se pare foarte aproape de adevăr), pentru că piesele sale sunt valoroase.

Petre Barbu, născut în 1992 este ziarist și scriitor. A lucrat îndeosebi la publicații cu profil economic. A debutat editorial în 1993, cu volumul de povestiri „Tricoul portocaliu fără număr de concurs”. În 1994, a beneficiat de o bursă literară SOROS pentru a scrie romanul „Dumnezeu binecuvântează America”, cu care a câștigat concursul de debut (la secțiunea roman) al Editurii Nemira. A publicat apoi mai multe romane. Dramatizarea romanului „Dumnezeu binecuvântează America” a câștigat Premiul I la concursul de dramaturgie „Camil Petrescu” organizat de Ministerul Culturii, ediția 1997. Tot în anul 1997, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, aceeași piesă participă la secțiunea „spectacole-lectură”, fiind publicată în antologia pieselor prezentate la festival. Piesa „Dumnezeu binecuvântează America” este montată la Theatrum Mundi din București în regia lui Atila Vizauer, în februarie 1999. Piesa „La stânga tatălui” este nominalizată la concursul de dramaturgie „Cea mai bună piesă a anului 1999” organizat de UNITER. „La stânga tatălui” este selecționată la concursul Dramafest. Piesa „Tatăl nostru care ești în supermarket” este desemnată drept cea mai bună piesă a anului de către juriul UNITER în 2003. Piesa „Masa puterilor noastre” este desemnată drept cea mai bună piesă a anului de către juriul UNITER în anul 2016. Piesa „Delegatul” este nominalizată la concursul de dramaturgie „Cea mai bună piesă a anului 2017”, organizat de UNITER.

Prin urmare, Petre Barbu este un dramaturg cu experiență.

Și-a adunat în volumul pe care îl semnalăm astăzi cinci piese dintyre cele mai recente:

„Masa puterilor noastre” este piesa câștigătoare a concursului de dramaturgie UNITER pentru anul 2016. (Montată la Teatrul de Comedie București și într-un spectacol radiofonic la Societatea Română de Radio.) 

„Delegatul” este piesa nominalizată la concursul de dramaturgie UNITER pentru anul 2017. 

„Sufletul pereche” – monodramă, a fost nominalizată la concursul de monodrame, Teatrul Municipal Bacovia din Bacău - anul 2020 și este în curs de montare la Societatea Română de Radio.

„Servitoarea zmeului” este o piesă în două acte.

„Ridică-ți patul și umblă, surioară!” a obținut premiul al II-lea la concursul de dramaturgie „Goana după fluturi”, Râmnicu Vâlcea, 2019. 

 Despre Petre Barbu, Crenguța Manea scria în revista „Teatru”, în 2017:

„Scriitor cu o adâncă putere de observație a durerii, a urâtului, a răului, având în proprietate mijloace artistice de a le descrie detaliile cu care acestea iau în posesie omenescul, Petre Barbu propune scenei eroi ai străzii, ai cartierelor muncitorești: Galațiul siderurgic, care a fost și cât a mai rămas, e un loc asupra căruia revine, nu o dată. Există și înfrânți, suicidari fără scăpare, cei care nu supraviețuiesc iluziei destrămate; mai sunt și revoltați, dar voința lor e slabă: revolta le este nevroză sau o izbucnire de scurtă durată. (...) Tema bolii și a morții devine oglindă așezată în fața suferinței permanente prezente în creația lui Petre Barbu.”

Petre Barbu – Puterea a șasea. Cinci piese de teatru și un epilog. Editura Integral. 254 pag.