Cartea de marți – cartea pentru copii și tineri: Povestea norocoasei Ruth

Share

Ruth Behar este cunoscută și apreciată în lumea literară pentru volumele sale de poezie, memorii și relatări de călătorie. S-a născut în Cuba, la Havana, și a crescut la New York, este antropolog. În 2018 a primit Pura Belpré Award, premiu care se acordă scriitorilor care reușesc să redea magistral subiecte latino în literatura pentru copii și tineret. Este profesoară de antropologie la University of Michigan și locuiește în Ann Arbor.

Scriu editorii: „Ruthie Mizrahi este supranumită Domnișoara Șotron, Regina din Queens, atât de bună este la acest joc pentru fete. Familia sa e refugiată de puțin timp din Cuba, iar Ruthie are de învățat multe despre limba, obiceiurile și cultura noii sale patrii, America. Un accident de automobile schimbă totul. Prizonieră într-un corset de ghips, Ruthie învață mai întâi să se cunoască și să facă față neputinței. Din fericire, ajutată de familie și de prietenii care se perindă prin camera ei, aducându-i daruri frumoase și povești de viață, Ruth se simte mai puțin singură, mai puțin abandonată și găsește forța de a-și vindeca trupul și sufletul, redevenind astfel Domnișoara Șotron, Regina din Queens.”

„Profesoară de antropologie culturală și poetă, autoarea și-a construit cartea inspirându-se dintr-o experiență personală din copilărie, astfel încât nu e deloc surprinzător că povestea lui Ruthie sună atât de autentic. Tonul cărții este liric și bogat în nuanțe, amănuntele culturale (etnice, religioase și sociale) se întrepătrund, iar povestea în sine este foarte captivantă. O puternică și deosebit de elocventă evocare a luptei pe care fiica unor emigranți o dă pentru a se reface după un accident și pentru a se simți ca acasă în noua sa patrie.“ Kirkus Reviews

Ruth Behar – Povestea norocoasei Ruth. Traducere de Ștefan Mălaimare. Editura Corint junior. 230 pag.