Comentariu

Duminică, 28 Februarie, 2021 - 01:40

Cea mai recentă apariție în colecția „Biblioteca de Literatură Neoelenă” este un best-seller al prozei cipriote actuale. Apărut la Atena în 2012  sub emblema editurii Psyhogios, romanul de față a fost încununat în 2013 cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene, fiind tradus deja în 10 limbi.

Sâmbătă, 27 Februarie, 2021 - 01:38

Cotton Malone a fost smuls din marină cu vreo dpuăzeci de ani în urmă de Stephanie, care îi oferise posibilitatea să devină ofițer de informații în cadrul Magellan Billet, o agenție a Departamentului de Justiție, o divizie specială care se ocupa cu probleme foarte delicate, de care răspundea cel mai adesea direct președintelui țării. Nu lucrau în acea divizie decât doisprezece agenți. Într-o misiune în Mexico City, un glonț îi străîunsese umărul, dar reușise să-i doboare pe cei care trădeau, iar carnagiul rezultat lăsase îăn urmă șapte morți și nouă răniți.

Vineri, 26 Februarie, 2021 - 01:36

Un minunat roman polițist, în stil clasic, extrem de britanic prin umorul său subtil și sănătos, un roman cu acțiune densă, nenumărate răsturnări de situație, mai multe crime, dar, surprinzător, deloc violent, făcând lectura o plăcere.

Joi, 25 Februarie, 2021 - 01:32

Am semnalat în această rubrică, de lungul anilor, cărți dintre cele mai diverse, din toate genurile literare, unele capodopere, altele doar foarte bine scrise ori foarte bine traduse, altele fără mare valoare literară, dar căutate de cititori, prin urmare cărți care merită, totuși, semnalate.

Miercuri, 24 Februarie, 2021 - 01:28

Norman Ohler, jurnalist, scenarist și scriitor german, și-a pus câteva întrebări pe care și le-au mai pus mulți: se dopau, oare, trupele germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial? A fost Germania moibilizată cu ajutorul drogurilor? Era Hitler dependent de droguri? Rezultatul este această surprinzătoare carte pe care o recomandăm cu căldură. Mai ales știind un fapt istoric: consumul de droguri era oficial interzis în timpul celui de-Al Treilea Reich, dar exact în acea vreme se utiliza pe scară largă pervitirinul, prima metamfemină germană, distribuită în întreaga societate.

Marţi, 23 Februarie, 2021 - 13:04

Vlad Voiculescu nu se lasă. A pus ochii pe o colosală afacere imobiliară și merge înainte. Indiferent de consecințe. Am dezvăluit ce pusese la cale în primul mandat cu 130 de unități spitalicești din România. În al doilea mandat la Ministerul Sănătății, continuă în ritm susținut ceea ce nu a mai putut finaliza, întrucât Guvernul Cioloș, din care făcuse parte, a căzut. Astăzi prezint ultima noutate. Planul de acaparare al Institutului Ana Aslan.

Marţi, 23 Februarie, 2021 - 01:24

Sara Shepard, născută în 1977, este o scriitoare americană care a publicat enorm, îndeosebi serii young adult. Între acestea se numără și „Perfecționistele”, primul volum, cel de față, apărut în 2014, al doilea un an mai târziu. Seria a fost adaptată pentru film și serialul a putut fi văzut deja pe HBO, cu succes considerabil.

Luni, 22 Februarie, 2021 - 19:24

Continui să răspund întrebărilor deloc uşoare ale lui Rebecca. Tati, dacă tot am intrat pe pista religioasă şi m-ai îndrumat, cu ce ar trebui să fac ca un bun practicant creştin ortodox, cred că a venit timpul să te întreb:Dar, ce ar trebui să-i cerem Bunului Dumnezeu în rugăciunile noastre zilnice?

     Fetiţa tati, cererea supremă pe care invariant trebuie să o facem, este aceea de a ne da sănătate trupească şi sufletească. Apoi, noi trebuim să ne rugăm să primim luminarea minţilor noastre şi înţelepciune, pentru a-ţi găsi calea catre El.

Luni, 22 Februarie, 2021 - 13:38

Recitirea splendidului articol dedicat de Andre Marga în paginile electronice ale cotidianului - Agentiea de presă - Amos News, o sinteză a problematicilor multiple cu care se încruciseazà criticii de artà, teoreticienii acesteia și interpreții artei de pe platformele istorie și filosofiei culturii, categorie reprezentatà cu  rigoare și deplinà întelegere a șocului produs în arta modernà de demersurile creatoare de càtre autor*,   m-au îndemnat să reiau în aceste pagini unele dintre remarcile dintr-un text semnat de mine în urmà cu cinci ani tot în cadrul rubricii editoriale din aceastà pub

Luni, 22 Februarie, 2021 - 09:08

Trăim cu adevărat în realități paralele. Generate de un stat subteran. Rând pe rând, se revoltă toate categoriile sociale. România fierbe cu adevărat. Așa cum nu s-a mai întâmplat de mult. Iar autoritățile par neputincioase. Atitudinea lor poate fi deseori confundată cu reaua credință. Deciziile se bat cap în cap. Se generalizează haosul.

Luni, 22 Februarie, 2021 - 01:16

Se publică atât de puține piese de teatru, încât ar fi imposibil ca un volum de dramaturgie să nu atragă atenția. Volumul pe care îl semnalăm astăzi ar fi atras oricum atenția, chiar și dacă ar fi fost singurul publicat pe parcursul unui an (ceea ce mi se pare foarte aproape de adevăr), pentru că piesele sale sunt valoroase.

Duminică, 21 Februarie, 2021 - 20:10

După nici două luni de la numire, Cîțu dă cu pumnul în masă. “Deciziile le ia premierul, trebuie să urmărească deciziile mele”, zice el, cu trimitere mai degrabă la Orban și liberali, decât la colegii de coaliție. “Foarte bine mă înțeleg cu Vlad Voiculescu. Nu lui i-am zis că nu știe să citească un buget”. Oare? @ Moțiunea împotriva ministrului Voiculescu a fost respinsă cu 160 de voturi la 140. Acesta a fost un prim test atât pentru opoziție, cât și pentru coaliție. Campania de PR lansată de împricinat în mediul online a funcționat. Dar scorul e destul de sugestiv.

Duminică, 21 Februarie, 2021 - 08:32

Tati!!! Ce trebuie sa fac eu ca sa fiu fericita în viața mea?

Copila mea, de regula, în tot ceea ce vrei să faci, trebuie sa pui o lacrima de dragoste, o lacrima de rabdare, o lacrima de atenție și o pietricica din sufletul tău bun și frumos. Vezi tu tati, fiecare om este de fapt, dacă am face o metafora, un ghiocel care sta ascuns sub nenumărate necazuri, pe care le suporta cu gândul la ce va urma, la o schimbare. Și atunci când se simte cu adevărat puternic și intarit, iese de sub zăpada, razand sorelui și desigur noii vieți.

Duminică, 21 Februarie, 2021 - 08:23
AUSTRALIAN OPEN - EUROSPORT

Boris Becker, expert Eurosport și de șase ori câștigător de Grand Slam

Duminică, 21 Februarie, 2021 - 01:14

Doctor în filologie și conferențiar de literatură comparată la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Rodica Grigore este o cunoscătoare a literaturii sud-americane, la rândul ei foarte cunoscută în mediile universitare pentru studiile ei.

Sâmbătă, 20 Februarie, 2021 - 08:47

Aparțin unei generații de studenți în filosofie și sociologie introduși în culturile clasice. Prin cursuri și, desigur, lecturi, moștenirea lui Laozi, Confucius, Mencius ne-a fost cunoscută. Iar citindu-l pe Max Weber, la sociologie, am putut sesiza dilemele Chinei.

Sâmbătă, 20 Februarie, 2021 - 06:37

PREA MULȚI ȘACALI ÎN DELTĂ (Ziarele)

 Or fi-n Deltă mulți șacali,
 Dar între-aleși sunt penali;
 Pe primii îi împușcăm,
 P-ăștilalți îi tot votăm.

 SFAT FOC-USAT PENTRU BOLNAVI

 Spun arafații că-i groasă :
 “ Vă dor amigdalele?
 Evitați spitalele;
 Ce, n-aveți sobe și-acasă ?!”

 A GUVERNA CU PICIOARELE

 După cum sunt habarniști,
 Și-și pasează neglijența,
 Vina și incompetența,
 Pot deveni...fotbaliști.

 GROPARUL

Sâmbătă, 20 Februarie, 2021 - 01:12

Scriu editorii: „Aflat în conexiune cerească, în planul Sistemu nostru Solar, cu Galaxia noastră și întregul Univers, Pământul are o evoluție la scară cosmică, precis conturată, pe care anticii o înțelegeau și pe care noi astăzi încercăm să o controlăm, atât cât o mai putem controla. Extratereștrii, care reprezintă celelalte civilizații din Spațiul Cosmic cu care suntem în legătură de mii de ani, ne observă și ne influențează și nouă – actuala civilizație de pe Terra – evoluția.

Vineri, 19 Februarie, 2021 - 17:15

Se împlinesc 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși și se cuvine să fie celebrat. Mai cu seamă că după extraordinara expoziție de la Muzeul de Artă Modernă din New York, mai nou s-a pus în circulație filmul travaliului sculptorului la consacrarea de mari opere sculpturale în aer liber. Sunt cel puțin două acțiuni recente, la care m-am bucurat să fiu martor, care, evident, îl plasează pe sculptorul din Hobița Gorjului cum se cuvine în sensibilitatea contemporană. A cunoaște această operă este cu atât mai mult în sarcina compatrioților săi.

Vineri, 19 Februarie, 2021 - 13:31

În mod normal, atunci când o persoană este condamnată penal, când se pronunță sentința, ar trebui să fie prezentată de către magistrat și motivarea acesteia. Este o condiție de bun simț elementar a unei Justiții care funcționează corect. În România însă, legea prevede ca motivarea să-i fie prezentată condamnatului în termen de o lună. Iar acest termen de obicei nu este respectat. Este unul dintre motivele pentru care Justiția funcționează alandala. Și se aude că s-a putea schimba ceva.

Vineri, 19 Februarie, 2021 - 06:22
FUMIGENE DE WEEKEND (179)

Culmea “democrației”: să alegi cum mori. După ce o femeie a avut de ales între a arde de vie și a sări de la etajul al șaselea al unui bloc din Constanța, sub privirile neputincioșilor de la ISU, noul șef al lui Arafat, Lucian Bode, declară că e inadmisibil ca, în toată țara, să nu fie decât patru saltele pneumatice. El zice că a vorbit cu șeful DSU, care “va da explicații publice de ce nu a achiziționat aceste perne pneumatice până acum" STOP Cum de ce? Pentru că nu sunt roșii și strălucitoare și nu poți defila cu ele pe sub și peste Arcul de Triumf, de Ziua Națională.

Vineri, 19 Februarie, 2021 - 01:10

„Când, în 2018, Editura Corint publica Parisul anilor nebuni, descopeream – scrie prefațatoarea Alina Pavelescu - în Mary McAuliffe o autoare înzestrată cu harul povestitului. A doua sa carte apărută în românește ne duce acum în sus pe firul timpului, în «anii frumoși» dinaintea Marelui Război. Parisul boem al lui Picasso, Braque, Modigliani trăiește fericit în această perioadă alături de Parisul aristocratic al lui Proust și de Parisul sărman, dar dârz al lui Zola.”

Joi, 18 Februarie, 2021 - 01:08

La 9 aprilie, Gheorghe Săsărman, care trăiește de multe decenii în Germania, va împlini 80 de ani. În apropierea acestui eveniment, editura clujeană Școala Ardeleană a publicat cartea pe care o semnalăm acum, postfațată de Ștefan Borbély (ilustrată, pe prima corpetă, cu un ulei pe pânză de Ernst Ludwig Kirchner, Bolnav, noaptea). Este un eseu extrem de incitant, în spiritul a tot ce a aproape tot ce a scris până acum Gheorghe Săsărman, a cărui operă se distinge între toți cei care au abordat genul science fiction, îndeosebi prin subtilitățile constructive.

Miercuri, 17 Februarie, 2021 - 17:27

PNL, USR și UDMR au un nou motiv de gâlceavă. Cum își vor împărți trei poziții importante? Cine și ce va primi? Este vorba de Avocatul Poporului, de funcția de președinte director general al televizunii publice și de președinte director general al postului național de radio. Iar șefia Agerpresului este ținută în mânecă, pentru a fi jucată la masa verde.

Miercuri, 17 Februarie, 2021 - 16:48

Dintre toți cei desemnați, după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în funcția de „ministru de externe al UE” (Înalt reprezentant / Vicepreședinte), Josep Borrell este, cu certitudine, cel mai calificat. Calificat prin competență, experiență, viziune și caracter

Miercuri, 17 Februarie, 2021 - 16:20

Într-un eseu celebru, „Essai sur le don”(„Eseu asupra darului”), sociologul francez Marcel Mauss apreciază că darul are un caracter voluntar, pentru că darul pe care îl faci nu suportă nicio condiționare. Se face de bună voie, fără a ți se cere, sau fără a cere ceva în schimb.

Și, iată, într-o vreme cînd înstrăinarea, depersonalizarea, depărtarea de la valorile morale autentice ne sufocă, într-o vreme pe care o credeam fără întoarcere, primim daruri surprinzătoare, oferite cu o generozitate dezarmantă.

Miercuri, 17 Februarie, 2021 - 16:19

Actuala guvernare este pe cale să producă o lovitură cu mare impact atât asupra economiei, cât și asupra politicii externe a României: interzicerea Chinei pe piața românească de bunuri și servicii. Intenția este dovedită de un Memorandum promovat la Guvern de ministrul Drulă, prin care solicită schimbarea legislației în domeniul achizițiilor publice în sensul excluderii firmelor chinezești de la orice licitație, inclusiv scoaterea lor din lucrările începute sau din contractele deja încheiate.

Miercuri, 17 Februarie, 2021 - 01:05

Liviu Cangeopol este un scriitor care merită respectul tuturor. A fost unul din cei şapte intelectuali cărora, la 18 decembrie 2006, în discursul prilejuit de prezentarea Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, preşedintele României, Traian Băsescu, le-a elogiat gestul de a se fi ridicat direct împotriva Preşedintelui Nicolae Ceauşescu. S-a născut la Iaşi, în1954. Absolvent de Litere, a făcut parte din „Grupul de la Iaşi”.

Marţi, 16 Februarie, 2021 - 11:41

După 30 de ani, coaliția aflată la putere a pus capăt existenței unui institut extrem de controversat. Institutul Revoluției Române. PSD a protestat vehement. Cum să desființezi un organism care contribuia la aflarea unui adevăr istoric atât de important? Ei bine, iată că s-a putut.

Marţi, 16 Februarie, 2021 - 01:03

Ruth Behar este cunoscută și apreciată în lumea literară pentru volumele sale de poezie, memorii și relatări de călătorie. S-a născut în Cuba, la Havana, și a crescut la New York, este antropolog. În 2018 a primit Pura Belpré Award, premiu care se acordă scriitorilor care reușesc să redea magistral subiecte latino în literatura pentru copii și tineret. Este profesoară de antropologie la University of Michigan și locuiește în Ann Arbor.

Subscribe to Comentariu