Reportaj

Miercuri, 13 Ianuarie, 2021 - 13:28
Sursa: Radio România Internaţional

Ana Ştefania Andronic, nume de artist BUZU, expune grafică şi instalaţii la Galeria Senso, din Bucureşti. Titlul expoziţiei: "Ipostaze tulburătoare". BUZU este fiica regretatului jurnalist şi caricaturist Octavian Andronic, iar perioada bulversantă a pandemiei a făcut ca expoziţia să fi fost curatoriată de o altă personalitate care ne-a părăsit, criticul de artă Doina Păuleanu, fostul director al Muzeului de Artă din Constanţa. Expoziția va rămâne deschisă până pe 25 februarie 2021.

Miercuri, 26 August, 2020 - 15:23
Primul vicepreședinte, Mehriban Aliyeva, contribuie la dezvoltarea țării

Implicarea directă în dezvoltarea Azerbaidjanului modern și independent, soluție pentru problemele sociale, aderarea la ideile de milă și moralitate, dorința constantă de a întinde o mână de ajutor și de a face bine - toate acestea constituie coloana vertebrală a filozofiei de viață a Primului Vicepreședinte al Republicii Azerbaidjan, președinte al Fundației Heydar Aliyev și ambasadorul bunăvoinței Unesco și Isesco, Mehriban Aliyeva. Lucrând cot la cot cu președintele Ilham Aliyev, tovarășul său de viață și cel mai apropiat aliat, Aliyeva contribuie foarte mult la dezvoltarea dinamică a țăr

Joi, 25 Iunie, 2020 - 12:47

S-a dat drumul, joi, la circulația pe Șoseaua Fabrica de Glucoză, unde s-au făcut lucrări de lărgire: se circulă pe patru benzi, doua pentru fiecare sens, între Șoseaua Petricani și strada Barbu Văcărescu.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a inaugurat șoseaua. „Nu e doar o lărgire, ci este un bulevard modern”, a spus edilul.

Miercuri, 24 Iunie, 2020 - 00:00

Pe măsură ce monumentele sunt demolate în Occident, statui de la Thomas Jefferson la George Washington, de la Winston Churchill la generali confederați precum Robert E. Lee, trecând prin diferite monumente de război, a fost ridicat un nou monument de dimensiuni fără precedent în Rusia cu prilejul sărbătoririi a 75 de ani de la „Ziua Victoriei”, care comemorează predarea Germaniei naziste în 1945.

Statuia Prințului Alexandru Nevsky în fața noii catedrale militare masive - modelul anterior al structurii completat acum prin hram.mil.ru și BBC
O mare paradă tradițională a Zilei Victoriei în Piața Roșie este planificată pentru 24 iunie, amânată de la data inițială din 9 mai, din cauza „pandemiei” coronavirusului. Pentru a marca ocazia, Rusia a inaugurat oficial o impunătoare catedrală pe tema militară.

Biserica Ortodoxă Rusă și forțele armate au inaugurat noua „catedrală a forțelor armate” la aproximativ 40 km de Moscova la începutul acestei săptămâni . De asemenea, este denumită oficial „Catedrala Învierii lui Hristos” și este considerată acum una dintre cele mai înalte biserici din Rusia.

Prezintă simboluri care sărbătorește lupta sovieticilor împotriva invadatorilor nazisti, care, după majoritatea estimărilor, au ucis 26 de milioane de trupe și cetățeni ruși.

Un reporter a descris designul și estetica noii catedrale drept „ca o strălucire a unei civilizații extraterestre”.

Ceremonia oficială de consacrare a acestei noi și înalte catedrale ortodoxe ruse a avut loc pe 14 iunie, sub conducerea Patriarhului Kirill al Moscovei, însoțită de ministrul Apărării, Serghei Shoigu.

În interiorul catedralei pentru „liturghia de consacrare” ortodoxă supravegheată de patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse:

Din unele unghiuri, noua catedrală arată ca ceva care fuzionează arhitectura futuristă sau aparent dreaptă din știința ficțiunii cu o notă antică și medievală, precum cupolele tradiționale rusești de aur și elementele bizantine.
Rapoartele anterioare din Occident au comparat-o cu clădirile și castelele „Game of Thrones”.

Jurnalistul Aris Roussinos a descris într-un mod colorat numeroasele moduri în care se prezintă ca un memorial îndrăzneț al înfrângerii ruse a celui de-al Doilea Război Mondial împotriva Germaniei naziste pe Frontul de Est:

Sâmbătă, 18 Aprilie, 2020 - 00:00
Ce părere aveți beizadelelor îmbuibate ?

Eva Antal e brașoveancă get-beget. Pensionară, după o viață de muncă, de om harnic, cinstit, temerar; cum rar mai întâlnești.

Un exemplu deosebit pentru mulți tineri. Mai ales, o replică la beizadelele de bani gata,

gata spălați ( banii, nu odraslele ) Tineri îmbuibați, șmecherași, în majoritate progenituri

de politicieni și baroni corupți. Al căror gând nu e la muncă, ci la cum să cheltuie banii

necinstiți, cu pițipoance, în stațiuni, baruri și cluburi de fițe, în mașini super-lux, care

mai și omoară, uneori, oameni nevinovați.

Duminică, 29 Martie, 2020 - 12:35

Trăiască Regele! Acestea sunt panouri publicitare și semne văzute peste tot în Thailanda, inclusiv pe aeroportul Suvarnabhumi din Bangkok.

Regatul Thailandei trece prin criza Coronavirus. Cu 1245 infectați și 6 morți, numerele de COVID-19 din Thailanda nu sunt comparabile cu Germania, unde 57695 sunt înregistrați bolnavi și 433 au murit. Pe baza procentului și datorită unui sistem de asistență medicală excelent, Germania are un citat scăzut de fatalitate.

Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 10:12
Programul va avea in jur de 60.000 de beneficiari

Programul Rabla a demarat in luna martie, iar anul acesta are alocat un buget-record de 405 milioane de lei. Estimarile oficialilor arata ca vor fi in jur de 60.000 de beneficiari.

Joi, 26 Martie, 2020 - 08:33
Protestele au izbucnit când Fly Dubai a anulat patru curse de întoarcere în țară

Protestele au izbucnit astăzi pe Aeroportul Internațional din Dubai . Protestele au fost organizate de cei circa o mie de turiști ruși blocați în Emiratele Arabe Unite, după ce autoritățile din Dubai au refuzat intrarea într-un zbor de evacuare trimis de compania aeriană rusă Pobeda low cost pentru a ridica aproximativ 190 de turiști.

 

Luni, 23 Martie, 2020 - 10:28

Trei avioane de transport militar militar Ilyushin Il-76 care transportau materiale medicale și experți pentru a ajuta Italia să-și lupte cu devastatoarele COVID-19, au aterizat duminică la baza aeriană italiană Praktik de Mare.

Aeronava a adus din Rusia medici și specialiști în boli infecțioase, precum și echipamente necesare diagnosticării și dezinfectării.

Ajutorul de urgență a fost primit personal de șeful Statului Major al Apărării, generalul Enzo Vecciarelli, care a mulțumit poporului rus că a acordat o mână de ajutor.

Joi, 12 Martie, 2020 - 10:05
Fotoreportaj din supermarket

Nici o epidemie nu poate face mai multe victime și pagube decât panica! O dovedesc lucrurile care se întâmplă în aceste zile când spaima de coronavirus golește rafturile magazinelor alimentare, în ciuda asigurărilor pe care le dau comercianții că au marfă suficientă și aprovizionarea se poate face în ritm normal. Din păcate, pentru panică nu există medicație...(Fotoreportaj de Ana Ștefania  A.)

Duminică, 9 Februarie, 2020 - 09:45
Atentatorul făcea selfiuri și transmitea live streaming acțiunea

Update: 

Atacatorul, care avea 32 de ani, a fost ucis în jurul orei 02.00 GMT, de un comando de elită a forţelor de securitate în cursul unei operaţiuni care a mobilizat sute de persoane.

"Bilantul oficial este de 20 de morţi şi 42 de răniţi", a declarat Narinrat Pitchayakamin, un medic din Korat.

Jakrapanth Thomma a deschis focul mai întâi la o bază militară, unde au murit trei persoane. El a furat apoi o maşină militară şi a plecat în centrul oraşului. Thomma a luat arme din arsenalul bazei militare.

Miercuri, 29 Ianuarie, 2020 - 21:56
* Fără ceremonie solemnă la coborârea drapelului britanic

Corespondență din Bruxelles. Vineri la miezul nopţii Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, după 47 de ani de ‘convieţuire’, iar deputaţii britanici petrec miercuri şi joi ultimele momente în plenul Parlamentului European, moment amplu mediatizat de numeroşii jurnalişte prezenţi special la Bruxelles pentru această ocazie.

Duminică, 12 Ianuarie, 2020 - 15:32

Potrivit unui raport al Centrului pentru Analiza Terorismului (CAT) de la Paris, aproximativ treizeci de soldați francezi, unii dintre aceștia purtând în trecut chiar uniforma unor prestigioase unități și categorii de forțe ale armatei Franței, au intrat în rândurile organizațiilor jihadiste din Siria și Irak din 2012 și până în prezent.

Sâmbătă, 11 Ianuarie, 2020 - 05:48

Airbus SE a anunțat că a livrat 863 de aeronave comerciale către 99 de clienți în 2019, depășindu-și recordul de ieșire anterior stabilit în 2018 cu opt la sută. În a 17-a creștere anuală a producției la rând, Airbus a avansat pe trecerea la toate variantele NEO și până la sfârșitul anului, Airbus a livrat 173 de aeronave cu corp larg, cel mai mare număr într-un singur an.

În 2019, livrările au cuprins:

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 22:26
Retrospectiva anului 2019

Un pas LOGIC

3 Ian 2019

Vineri, 3 Ianuarie, 2020 - 16:20

 Am vizitat Republica Populară Democratică Coreeană de trei ori, în delegaţii de prietenie organizate şi aş dori ca, în cele ce urmează, să fac o scurtă prezentare a acestei ţări pentru toţi conaţionalii care se gândesc să viziteze Coreea de Nord sau care pur şi simplu doresc să îşi lărgească orizonturile de cunoaştere în privinţa spatiului atat de plastic denumit “Ţara Dimineţilor Liniştite”.

 

RPD Coreeană este vizitată în fiecare an de circa 3000 de turişti străini, incluzând aici şi cetăţenii chinezi, iar numărul românilor care vizitează Phenianul este între 5 şi 10 pe an.

În pofida propagandei internationale care ii descrie drept inchistati, am constatat in cele trei voiaje ca, dimpotriva, sunt un popor foarte primitor si, mai ales tinerii, sunt dornici de contacte cu strainii.

La Phenian, cel mai vechi oraş al ţării, datând din secolul 1 Î.Hr, oraş care realizează astăzi circa ¼ din producţia industrială a RPD Coreene, se poate ajunge cu cel mai uzitat mijloc de transport, avionul, zborul fiind operat atât de către compania naţională nord coreeană, AIR KORYO, cât şi de către Air China, dar si cu trenul, tot de la Beijing.

 Din Capitala chineza (804 km, respectiv circa 2 ore de zbor) există 4 zboruri săptamânale, joia şi sâmbăta dimineaţa (JS 151 şi 152), deservite alternativ cu moderna aeronava Tupolev TU 204, precum şi două zboruri după-amiaza, JS 251 şi 252.

O dată ajunsi în Phenian, ne îndreptăm spre impunătorul Monument de pe Colina Mansu, locul pe care îl vizitează mai întâi de toate, marea majoritate a delegaţiilor indiferent de componenţa şi profilul acestora. Dupa trecerea in nefiinta a lui Kim Jong Il (cel pe care coreenii il numesc “liderul iubit” Suryong), exista astazi si o impunatoare statuie a acestuia, alaturi de imensa statuie de bronz a celui pe care coreenii il considera Presedintele Etern al natiunii, “Suryong” Kim Il Sung (frecvent vehiculat in publicatiile romanesti drept Kim Ir Sen). Monumentul a fost inaugurat în aprilie 1972, atunci când Kim Il Sung a împlinit 60 de ani şi cuprinde statuia din bronz a Preşedintelui, înaltă de 22,8 metri, având în lateral grupuri statuare înfăţişând lupta pentru eliberarea de sub ocupaţia japoneză, iar în spate Muzeul Revoluţiei Coreene şi un mozaic imens reprezentand Muntele Paektusan, locul unde a început lupta antijaponeză. Perioada de ocupaţie japoneză şi lupta pentru eliberare este încă prezentă în mentalul colectiv al coreenilor. Japonia şi-a instaurat un aşa-zis Protectorat asupra Peninsulei Coreene în 1895, o dată cu încheierea Tratatului de la Shimonoseki care a pus capăt războiului sino-japonez, Japonia anexând astfel Coreea în 1910. Lupta pentru eliberare, în special sub forma unui război de guerillă a început imediat după anexare, dar s-a desfăşurat cu precădere după 1925, când formaţiunile de luptă au primit sprijin chinez şi a durat până în august 1945 când Coreea a fost eliberată.

 

Referitor la amintirile din perioada de ocupaţie, poate că merită să fac o scurtă referire la faptul că, atât din surse nord coreene, cât şi din surse internaţionale se cunoaşte că japonezii au ucis peste un million de coreeni, circa 8,4 milioane au fost obligaţi să lupte pe front sau să construiască drumuri şi să lucreze ca sclavii în teritorii străine aflate sub ocupaţie japoneză şi circa 200 de mii de femei au fost forţate să practice prostituţia. Toate aceste aspecte rămân încă o rană deschisă în relaţia Japoniei cu ambele Coreei, iar în mentalul colectiv al coreenilor, Japonia este percepută cam de 10 ori mai rău (aş spune eu) decât percep românii din Transilvania perioada Austro-Ungară, lucru pe care mai ales nord coreenii nu se sfiesc să-l facă auzit pentru toti străinii care îi vizitează astăzi.

 

Traversând bulevardul central al Capitalei coreene, trecem pe lângă Statuia înfăţişând calul înaripat CHOLIMA, un fel de Pegas în mitologia coreeană. Inaugurată pe 15 aprilie 1951, evident tot o dată cu o aniversare a lui Kim, statuia are o înălţime de 46 de metri şi este lucrată din peste 2 milioane 500 de mii de blocuri de granit, având 360 de forme şi mărimi diferite. Legendele coreene spun că acest cal legendar era capabil să parcurgă la galop peste 400 de km pe zi şi este astăzi asemuit cu voinţa de fier a poporului coreean.

 

Facem un scurt popas la Arcul de Triumf, asemănător cu monumentul bucureştean, atât ca formă, cât şi ca mărime. Inaugurat pe 14 aprilie 1982, la poalele Colinei Moran, din inima Capitalei coreene, Arcul de Triumf al Phenianului are o înălţime de 60 de metri şi o lăţime de 52,5 metri, fiind construit din 10 500 de blocuri separate de granit şi 4 plăci mari, afişând 24 de figuri umane ce ne introduc în scenele Războiului anti-japonez. Deasupra arcului există un balcon, a cărui faţadă, lungă de 24 de metri şi înaltă de 5 metri, este încrustată cu motive florale.

 

Tot în inima Capitalei, dar pe partea stângă a râului Daedong se află Turnul Ideilor Ciuce, inaugurat pe 15 aprilie 1982, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări de la naşterea lui Kim Il Sung. Monumentul constă dintr-un obelisc înalt de 150 de metri, construit în întregime din piatră şi care se termină cu flacăra Ideilor Ciuce, care are şi ea 20 de metri înălţime şi o greutate de 50 de tone. O serie de lumini în mişcare sunt aprinse aici în unele nopţi, fapt care face ca Turnul Ideilor Ciuce să fie vizibil chiar de la mare depărtare- La intrarea principală în turn gasim 600 de plăci de piatră provenite din 90 de ţări ale lumii, de la grupuri pentru studiul ideilor ciuce sau asociaţii de prietenie cu Coreea de Nord, însa, din păcate, România lipseşte.

 

 

Pe de altă parte, ţara noastră este bine reprezentată la expoziţia existentă în Palatul Memorial Kumsusan, unde se află şi Mausoleul lui Kim Il Sung. Acolo, nord coreenii au păstrat cele 3 scrisori şi medalii dăruite de Nicolae Ceausescu lui Kim Il Sung cu ocazia unor aniversări şi cu ocazia unei vizite întreprinse la Bucureşti.

 

În imediata apropiere a Palatului Kumsusan se află colina Taesong, cu Cimitirul Martirilor Revoluţionari. De pe această colină situată în partea de vest a Capitalei se poate admira o splendidă panoramă, putându-se repera centrul si cartierul Munhengdong, unde se află Ambasada României. Cimitirul conţine 266 de busturi de cupru şi morminte ale eroilor din perioada de luptă antijaponeză şi a fost inaugurat în 1975, fiind extins apoi 10 ani mai târziu pe o zonă de 30 de hectare. Pe partea stângă a cimitirului există un monument pe a cărui piatră este încrustată o poezie. Găsesc că locul are şi o încărcatură uşor romantică, prin cadrul său natural, întregul deal din spatele mormintelor fiind tronat de brazi şi pini de toate mărimile şi unde eu am perceput un aer auster şi melancolic.

Luni, 16 Decembrie, 2019 - 16:33
O pacientă cu anevrism cerebral a fost adusă, astăzi, la Spitalul Universitar de Urgență București de la Constanța cu un elicopter SMURD

O pacientă cu anevrism cerebral a fost adusă, astăzi, la Spitalul Universitar de Urgență București fiind transportată de la Constanța cu un elicopter SMURD. După aterizarea elicopterului pe heliport, pacienta a fost preluată de personalul Unității de Primiri Urgențe al Spitalului Universitar de Urgență București, iar apoi a fost internată pe secția de neurochirurgie.

Sâmbătă, 14 Decembrie, 2019 - 00:00
„Romania is our main trading partner in South-Eastern Europe”

Ambasadorul la salutat cu acest prilej noua strategie a UE pentru Asia Centrală, adoptată în cursul președinției României a Consiliului European

Sala Ballroom a hotelului Marriott a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de prieteni și colaboratori pe care ambasadorul Nnrbakh Rustemov a dorit să îi aibă alături la recepția oferită cu prilejul celei de a 28-a aniversări a Zilei Independenței Republicii Kazahstan.

Marţi, 3 Decembrie, 2019 - 13:19
Cea mai modernă (și unica, deocamdată) dotare de acest fel din Capitală

Pentru cei care nu prea au habar de regulile și exigențele unui astfel de sistem, poate să pară foarte simplu ca un elicopter să aterizeze pe acoperișul plat al unui bloc. S-a văzut prin filme, ba chiar și atunci când Ceaușescu a părăsit puterea de pe plafonul CC-ului.

Joi, 28 Noiembrie, 2019 - 18:25
O re-lansare de succes după 30 de ani

 

 

La librăria „Mihail Sadoveanu”, din București, a avut loc lansarea unui volum de referință pentru tot ceea ce înseamnă abordarea momentului 1989 prin intermediul cărții: „Misterele neelucidate ale Revoluției Române de la 1989”, de Carol Roman și regretatul Aurel Perva, ediție revăzută și adăugită după 30 de ani. Evenimentul de lansare a punctat celebrarea a 20 de ani de activitate neîntreruptă a Editurii „Balcanii și Europa”, condusă de jurnalistul și scriitorul Carol Roman.

Joi, 28 Noiembrie, 2019 - 18:06

„Astăzi ne aflăm la o răscruce de drumuri. Uitându-ne în urmă, putem aminti nume mari, invitați ai Întâlnirilor JTI, care au făcut istorie. Bejart Ballet, Nacho Duato, Sylvie Guillem, Mats Ek, Martha Graham Dance Company, Noism sunt doar câțiva dintre oaspeții noștri. Avem acum privilegiul, la aniversarea de 20 de ani a Întâlnirilor JTI, să ne întâlnim cu viitorul, pentru că acești tineri urmează să danseze în mari companii.

Marţi, 5 Noiembrie, 2019 - 11:46
Veterinarul Oros a corespondat cu echipa prin bilețele

 „Mă tem de ce vor găsi miniștrii mei pe la ministere” - a spus Iohannis după investirea „Guvernului său”. Și-a luat însă inima în dinți și a decis să onoreze cu masiva sa prezență ministerele-cheie prin care se va exercita puterea: Internele, Externele și Justiția. Pe celelalte le-a lăsat în grija unor liberali liberi de contract.

Duminică, 3 Noiembrie, 2019 - 00:00

Munții noștri aur poartă... Nu mergem mai departe pe ideea poetului, că “ noi cerșim din poartă-n poartă “. Deși ar fi de actualitate și de comentat. Ne agățăm doar de primul vers. Și începem cu reproșul că, mulți ne fandosim să mergem, aiurea, la alții, pe alte meleaguri, în concedii, căutând relaxare și cure de sănătate. Nu e rău nici asta, dar, întâi să vedem ce avem în ograda noastră. Pentru o vacanță agreabilă, pentru a sorbi niște bunăciuni locale, naturale, accesibile și benefice pentru organism. Aceste bio-sanitas de aur le putem găsi în multe zone din țara noastră.

Sâmbătă, 24 August, 2019 - 18:20

Mai sunt câteva ore și unul dintre cei 12 finaliști , selectați dintre 71 de interpreți din 21 de țări , care au luat la ochi Cerbul de Aur de la Brașov , va “ împușca “ cerbul și
cei 25000 euro , valoarea trofeului. Prin culise se cam știe cine e fericitul  “ vânător “ , dar , să nu stricăm surpriza. Anul trecut , cerbul a fost subtilizat de puștoaica de 17 ani,
Ianis Neziri și dus în Tirana ( Albania ). Acum , un simpatic pensionar brașovean , Eugen Oprea , care se laudă că e încă SEXagenar și că a fost și la prima ediție a Cerbului , din

Marţi, 13 August, 2019 - 11:36
Petre Daea la Sascut

După ce o viitură a avariat conducta de refulare de la Stația de amenajare a irigațiilor de la Sascut Bacău, ministrul Petre Daea a inspectat locul avariei și i-a întrebat pe constructori în cât timp o vor putea remedia.

„În două săptămâni” au răspuns aceștia. „Bine, peste două săptămâni voi reveni să văd ce ați făcut” le-a promis ministrul.

Marţi, 30 Iulie, 2019 - 19:22
Carnet de reporter

 Cineva îi scrie pe Facebook ministrului Daea: „N-ați putea să vă implicați și în construcția de autostrăzi, la viteza cu care reușiți să refaceți miile de kilometri de sisteme de irigații?”. Apelul este îndreptățit și exprimă sentimentul de exasperare al oamenilor față de încetineala cu care se adaugă fiecare kilometru din zestrea de doar 800, de autostrăzi, pe care o avem în prezent.

„Autostrada de apă” - cum o definește titularul de Agricultură, are altă poveste. Aici a fost nevoie mai întâi ca constructorii să facă muncă de arheologi pentru a descoperi sub metrii cubi de pământ și vegetație vechile trasee ale apei, lăsate de izbeliște în ultimii 30 de ani. Apoi au avut de răzuit vechile albii scoase la iveală pentru a le putea impermeabiliza și apoi turna în beton. O muncă mai migăloasă decât una făcută de la zero. Cât despre stațiile de pompare, veritabile uzine de apă, acestea ajunseseră niște structuri fantomă presărate în câmpia în care altădată pompau apa din râuri și o distribuiau pe canale. Instalațiile au fost furate și duse la fier vechi, cu excepția celor prea grele și prea mari, care au reușit să scape atacurilor, având șansa să ruginească în vechile locații. 
Sunt doar vreo doi ani de când s-a declanșat operațiunea din programul de guvernare, de renaștere a sistemului de irigații și reintroducere sa în circuitul pâinii. În acești doi ani ANIF a reușit performanța de a deschide peste 40 de șantier complexe și de a da în funcțiune înainte de termenele contractuale mai multe stații și circa 1.000 km de canale. După un constant obicei al al său ministrul Agriculturii inspectează periodic șantierele pentru a vedea cu ochii săi cum evoluează lucrările. Marți a fost în Călărași și a vizitat șantierul amenajării de la Gălățui. În stație 6 pompe de mare capacitate sunt supuse unei radicale retehnologizării menite să le facă apte de a transfera cantitățile record de apă din lacul Gălățui în canalele magistrale. Stația a fost închisă vreme de 15 ani și doar faptul că a fost păzită a scutit-o de soarta altora. Pe cei 28 de km ai canalelor magistrale cu o lățime de 4m la bază și o adâncime de 5m se toarnă ciment peste folia de impermeabilizare și plasa de fier beton. Lucrarea avansează cu o viteză sporită, conferită de faptul că executantul a plasat în vecinătate o betonieră mobilă (achiziționată cu 30.000 de euro) care îi permite să își prepară singur betonul necesar, evitând distanțele mari de la care ar fi trebuit să îl transporte. În plus, își asigură și calitatea necesară, întreaga operațiune de alcătuire a compoziției fiind supravegheată electronic. Șeful de șantier îi dă veste bună directorului ANIF Florin Barbu, în prezența ministrului:  lucrările vor fi încheiate în luna decembrie, cu peste jumătate de an înaintea termenului contractual. Moment în care va fi preluat un alt obiectiv din sistem.

Duminică, 28 Iulie, 2019 - 11:13
Notarii publici, susținători dedicați ai înscrierii în Registrul Național

„A doua viață” se numește publicația editată de Asociația Transplantaților din România și ea definește cu precizie care este consecința acestui act în egală măsură uman și medical. Acest model de generozitate dincolo de viață și moarte face ca un număr semnificativ de semeni ai noștri să se mai afle printre noi dincolo de ceea ce fusese considerat punctulul terminus.

Vineri, 26 Iulie, 2019 - 21:56

Până zilele trecute județul Gorj se număra printre codașele în materie de produse tradiționale atestate. Adică nu înregistrase niciunul. Se întovărășea cu alte cinci județe sudice care nu au reușit să identifice branduri proprii care să poată fi puse sub protecția atestatelor naționale și internaționale. România deține un total de 742 astfel de produse înregistrate din 2014 încoace într-un ritm descrescător. De la 288 în 2014, la doar 63 în 2019.

Duminică, 14 Iulie, 2019 - 23:39
Carnet de reporter

 Nu știu de ce mitologica pasăre Phoenix a trebuit să fie mai întâi incinerată pentru a renaște mai puternică, dar nu pot să nu găsesc o asemănare între legenda ei și una dintre realitățile agriculturii românești, care în 1989 dispunea de peste 2 milioane de hectare suprafață irigată și de rețeaua aferentă de instalații și canale, ce nu au rezistat însă ciocnirii violente cu principiile unei piețe buimace. Nu știu cum se face că un sistem pe care istoria l-a declarat neviabil reușea să producă unele lucruri și procese benefice, pe care astăzi nu mai putem să le egalăm. În mai puțin de un sfert de secol s-a ales practic praful de această zestre care, dacă am fi folosit-o, astăzi am fi fost mai departe. N-a fost însă să fie și neglijența și lăcomia administratorilor, combinate cu incompetența și nesimțirea vremelnicilor diriguitori au făcut ca sistemele de irigații să nu mai poată fi deslușite din geografia locurilor. Mii de kilometri de canale s-au colmatat și au fost cotropite de vegetație, în timp ce instalațiile din stațiile de pompare s-au deteriorat din nefolosință sau au fost pur și simplu furate și duse la fier vechi, lăsând în urmă doar ruinele clădirilor din care nu s-a mai putut refolosi vreun material. Dezastrul natural a fost completat de o iresponsabilă reglementare produsă de un guvern de prin 2008, când a fost desființat pur și simplu ANIF-ul, lăsând din cei 5000 de specialiști de care dispunea doar vreo mie care să păzească ce ar mai fi putut fi păzit. 

Și așa a trecut din sfert de veac, peste o agricultură lăsată iresponsabil la cheremul naturii capricioase și a unor izolate inițiative private. Grânarul de altădată al Europei a rămas o legendă greu de înțeles, în timp ce suprafețele ce aparțineau agriculturii de stat au încăput încet-încet pe mâinile unor investitori „strategici” care au înțeles că e rost de făcut averi pe bani puțini.

 În mod cu totul neașteptat lucrurile s-au schimba radical odată cu programul de guvernare al coaliției câștigătoare a alegerilor din 2016, care a pus sistemul de irigații pe unul dintre primele locuri ale obiectivelor prioritare. Au trecut doi ani și ceea ce exista și funcționa în 1989 este pe cale să se reproducă la parametri de calitate și eficiență superiori. .Citește în continuare...

Luni, 8 Iulie, 2019 - 12:38

Un stat mare cum este Kazakhstanul, de fapt al 9-lea în lume ca suprafaţă, are fără doar şi poate nenumărate locuri turistice de atracţie, care merită descoperite şi admirate. Multe din aceste locuri aparţin frumuseţilor naturale, ale florei, faunei şi geografiei spaţiale, în care geniul uman a intervent şi le-a modelat pentru propria naţiune, devenind locuri de interes mondial.

Subscribe to Reportaj