Cauza decesului a 27.000 de bătrâni în azile nu a fost un virus, ci abandonul, potrivit Medicilor fără Frontiere

Share

Medicii fără frontiere au dat vina pe abandonarea morților a 27.000 de persoane în vârstă în casele de îngrijire medicală în timpul stării de alarmă, potrivit unui raport publicat recent.

Pandemia de coronavirus a ajutat la mascarea adevăratelor cauze ale acestor decese.

Întrucât numărul oficial de morți atribuit coronavirusului este de aproximativ 29.000, mortalitatea în exces în Spania este redusă la cifre nesemnificative care, desigur, nu justifică deloc impunerea stării de alarmă și a isteriei declanșate.

Cei mai vulnerabili vârstnici au fost abandonați de instituțiile publice, companii, familii și personalul care le îngrijea. Un document intern al Ministerului Sănătății recunoaște peste 27.000 de persoane în vârstă decedate, deși același guvern pune la îndoială dacă cifrele sunt corecte.

Spitalele au respins „în mod sistematic” cererile de acces de la persoanele în vârstă din casele de îngrijire medicală, care au fost forțate să le țină găzduite, chiar și pacienții cu prognostic foarte grav. Asistența medicală a fost lăsată în mâinile personalului din reședințe, care nu sunt în niciun fel echipate.

Este o infracțiune evidentă, specificată în Codul penal ca o omisiune a datoriei de a ajuta.

Căminele de bătrâni au implementat măsuri stricte de izolare pentru rezidenți, uneori fără discriminare, blocându-i în camere, cu ușile închise, uneori încuiate. Bătrânii au bătut la uși implorând să li se permită ieșirea.

De asemenea, au restricționat sau au refuzat adio, vizite sau mobilitate în reședințe. Acest lucru a avut consecințe fizice și psihosociale grave pentru persoanele în vârstă, care, pe lângă faptul că se îmbolnăvesc sau văd că alți rezidenți se îmbolnăvesc, nu au avut sprijin emoțional. Nu au existat îngrijiri paliative și la sfârșitul vieții sau îngrijiri psihosociale pentru rezidenți și personal.

Ca prevenire, Medicii fără frontiere recomandă evitarea închisorii: „Cei responsabili pentru aceste centre trebuie să se asigure că izolarea fizică nu izolează social rezidenții și acordă prioritate sănătății lor fizice și mentale în orice moment” (*).

„Vizitele de familie și la revedere ar trebui să fie permise în ultimele momente, întotdeauna cu măsuri adecvate de protecție”, propun ei pentru viitoare pandemii. (mpr21)

 

Tag-uri Institutii:

Tag-uri Geo: