CCR: Asumarea răspunderii Cabinetului Orban pentru bugetul pe 2020 este conformă cu legea fundamentală

Share

Asumarea răspunderii pentru bugetul de stat al acestui an a fost constituțională. Este verdictul dat de judecătorii CCR, care au dezbătut sesizarea depusă de Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu.

Curtea Constituțională a discutat miercuri sesizările privind un conflict juridic între Guvern şi Parlament pe tema Legii bugetului de stat pe anul 2020 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea.

Judecătorii CCR au decis să respingă cererea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor privind conflictul juridic dintre Guvern şi Parlament.

Judecătorii au creat un precedent. Astfel, pentru anul viitor, indiferent de ce guvern vom avea, executivul va putea folosi inclusiv această metodă a angajării răspunderii pentru  a adopta proiectul de buget în viitorul legislativ, a precizat Marius Vulpe, jurnalist TVR, pentru Telejurnal 14.00.

Pe de altă parte, judecătorii Curții au admis odonanța prin care aleșii locali primeau pensii speciale. Atacul pe care Avocatul Poporului l-a făcut pe marginea acestei ordonanțe a fost respins.

Angajarea răspunderii pe modificarea Ordonanței 114 este neconstituțională. La momentul angajării, în Parlament exista în procedură legislativă un proiect de lege similar. Drept urmare, una dintre principalele prevederi ale acestei angajări a răspunderii, care se referea la interzicerea cumulului pensiei cu salariul în domeniul bugetar nu va intra în vigoare.

Tag-uri Nume: