Celebrarea Micii Uniri pe timp de pandemie

Share

În anul 1859, pe 24 ianuarie, s-a semnat la București unirea a două principate române, Moldova şi Ţara Românească. Este primul pas spre realizarea României moderne, unirea tuturor principatelor române fiind posibilă abia în 1918.

Unirea Principatelor Române, numită şi Mica Unire, a fost realizată prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al celor două principate. În contextul istoric şi politic al vremurilor, votul popular favorabil unirii a depășit voința puterilor vecine și a făcut posibilă dezvoltarea unei conștiințe naționale.

Ziua de 24 ianuarie este sărbătoare legală din 2017. Cu această ocazie au loc manifestări în mai toate orașele României, manifestări care includ parade militare, ceremonii religioase, spectacole și focuri de artificii. În acest an, din cauza crizei sanitare provocată de noul coronavirus, ceremoniile aniversare se vor desfășura sub semnul restricțiilor.

Mica Unire, celebrată la Iași pentru prima dată fără paradă militară și horă

În Piața Unirii din Iași va avea loc, duminică, celebrarea celor 162 de ani de la Mica Unire.

Ceremonia dedicată zilei de 24 ianuarie va avea loc la Iași, începând cu ora 11:30, și va dura aproximativ o oră și jumătate. Evenimentul va fi deschis de o slujbă religioasă, iar mai apoi vor fi depuse jerbe de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Mihai Chirica, primar Iași: “O să organizăm un eveniment foarte restrâns. Nu vor fi discursuri, nu va fi paradă militară, nu va fi Hora Unirii din păcate, din cauza pandemiei. Sperăm ca anul viitor să recuperăm aceste neajunsuri. E o manifestare care vine, să spunem în același circuit al manifestărilor din anul 2020, când nu am reușit să facem aproape nimic, dar nu am uitat de importanța zilei.”

Primarul municipiului Iași, spune că, accesul cetățenilor în zona centrală nu este interzis, dar cei care vor să participe la evenimentul desfășurat în Piața Unirii, trebuie să păstreze distanța socială și să poarte măști. Nu trebuie să vină în grupuri mai mari de 6 persoane.

Mica Unire sărbătorită la Alba Iulia, în Piața Cetății

Duminică, 24 ianuarie, în Piața Cetății se vor desfăşura o serie de manifestări la care sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, Consiliului Judeţean Alba, Primăriei municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, Unităților militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia, Direcției Județeană de Informații Alba, Oficiului Județean de Telecomunicații Speciale Alba, Cercului Militar Alba Iulia, Asociației Veteranilor de Război, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere , Asociației Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații, partide politice, reprezentanți mass-media.

Programul evenimentelor:

09.20 – 09.30 Primirea invitaților;
09.30 – 09.35 Intonarea Imnului Național al României;
09.35 – 09.40 Alocuțiune privind semnificația Zilei Unirii Principatelor;
09.40 – 09.50 Moment tematic organizat pe acordurile ”Horei Unirii” interpretată de către fanfara Centrului de Cultură ”Augustin Bena”

Evenimente în București care marchează ziua Unirii Principatelor Române

În Capitală, Unirea Principatelor Române sau Mica Unire este celebrată la Muzeul Național de Istorie a României. Micro-expoziția „Stemele Principatelor Unite” este deschisă de vineri, 22 ianuarie 2021 până pe 15 februarie 2021, între orele 09:00 și 17:00.

Un alt eveniment ce are loc în București este Festivalul 24 Ianuarie - Unirea Principatelor Române de la Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”.

Festivalul începe sâmbătă, 23 ianuarie 2021, la ora 16:00 și se încheie duminică, 24 ianuarie 2021, la ora 17:30.

 

Tag-uri Nume:

Tag-uri Institutii: