Centrul Regional de Informare si Consiliere Straini: Străinii se integrează cel mai bine în Brașov

Share

Centrul Regional de Integrare a Străinilor Brașov organizează, pentru prima dată de la înființare, cursuri pentru obținerea cetățeniei romane. Aceste cursuri se adresează străinilor care îndeplinesc criteriile de obținere a cetățeniei romane. In functie de scopul sederii, strainii din Romania pot cere cetatenia romana dupa 5 ani de locuire in Romania (membrii de familie), dupa 8 ani (strainii cu scop de munca si alte scopuri), dupa 4 ani (persoanele cu o forma de protectie - refugiati).

    În momentul de față, la cursurile organizate de centrul nostru sunt înscriși 20 de străini care provin din țări precum: Columbia, Rusia, Republica Dominicana, Ucraina, SUA, Peru, India, dar si din tari europene precum Spania. Aceștia se află în România și în Brașov de peste 5 ani, vorbesc limba română perfect și sunt integrați în comunitatea locală, având familii și locuri de muncă. La cursurile de cetățenie acești străini află informații despre istoria și geografia României, precum și despre constitutie si cultura romaneasca. Cursurile se incheie la finalul lunii iunie și estimăm că străinii vor deveni cetățeni români in perioada 2019 – 2020. 

    Pe lângă cursurile de cetățenie, centrul nostru oferă diverse servicii de informare și integrare. Cel mai cunoscut serviciu este cursul de limba română care se organizează și în acest an incepand cu 15 septembrie 2018 si va avea o durata de 1 an de zile.

In prezent, la cursurile de limba romana sunt inscrisi straini din SUA, Ucraina, Venezuela, Egipt, Rusia, Filipine, Tunisia, Cuba, Peru, dar si cativa cetateni europeni din Germania si Franta.

    Pentru o mai bună integrare a străinilor în România, centrul nostru organizeaza pentru strainii din Brasov, mediatorii interculturali ai centrului si pentru voluntarii centrului activități de socializare precum: excursii, mese traditionale romanesti, vizite la muzee, seri de film, activitati de formare si terapeutice, activitati de invatare a obiceiurilor traditionale romanesti (incondeiere de oua, olarit, pictura pe sticla etc.) etc. Cel mai important eveniment pentru apropierea străinilor de comunitatea locală este Ziua Multiculturalității, festival care anul acesta va fi organizat în data de 6 octombrie 2018 în Piața Sfatului din Brasov si care va cuprinde expozitii culturale, spectacol pe scena, seminarii educative, expozitii foto, toate realizate de strainii care locuiesc in Brasov.

    Centrul Regional de Integrare a Străinilor Brașov are jurisdicție si peste judetul Covasna si este parte dintr-o rețea națională de centre regionale de integrare cu sedii în Bucuresti, Galati, Oradea, Iasi, Timisoara, Cluj, Craiova, Constanta, Giurgiu etc. Centrul nostru implementează in prezent, în parteneriat cu Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM Romania), proiectul Interact Plus – Servicii integrate pentru migranti, dialog social si intercultural (FAMI 17.02.01) finanțat de Programul National – Fondul pentru Azil, Migratie si Integrare prin  Ministerul de Interne – Inespectoratul General pentru Imigrari. 

Persoane din Peru, Ecuador, Filipine, Ucraina, Siria, Vietnam, SriLanka, SUA, India, Filipine, Palestina, Libia, Israel, Rusia, Egipt, Brazilia, Sudan, Republica Moldova, Republica Dominicana, Mexic au fost in excursie la Sighisoara si la Viscri – mai 2018. 
 

Tag-uri Nume:

Tag-uri Geo: