China propune Rusiei semnarea unei alianțe militare

Share

După mulți ani în care parteneriatul strategic dintre Beijing și Moscova și-a dovedit eficacitatea, o alianță militară ar fi continuarea logică a cooperării și coordonării politice, economice și militare din ce în ce mai strânse între cele două țări. Acum există o astfel de propunere din partea Chinei.

Odată cu noul război rece declanșat de Occident, ambele țări par gata să facă un pas mult așteptat. Marți, Institutul de Strategii Economice și Politice Internaționale de la Moscova (RusStrat) semnala că Rusia și China sunt pe cale să stabilească o alianță militară. Institutul se referă la o conversație telefonică între miniștrii de externe rus și chinezi, Serghei Lavrov și Wang Yi, care a avut loc la 4 februarie 2021 și „a cărei importanță nu poate fi supraestimată”.

În cadrul noii semnări a Tratatului de prietenie și bună vecinătate, care va expira în curând, Beijingul a propus „să umple noul tratat cu un conținut actualizat în noile mutații geopolitice, care să reflecte nu numai dorința ambelor țări de a-și proteja propria securitate , dar și pe cea a multor state vecine ”. Institutul subliniază că, de fapt, Beijingul a oferit Moscovei propunerea încheierii „unei alianțe militare oficiale”.

Pentru participanții la „Drumul Mătăsii” ar fi o garanție a dezvoltării cooperării economice și culturale în care toată lumea ar câștiga, fără războaie ascunse sau deschise, fără încercări de subversiune și destabilizare, semnalează institutul .

RusStrat subliniază că această ofertă de alianță nu este o inițiativă bruscă din partea Beijingului. În fața numeroaselor rezerve și declarații ale înalților oficiali din ambele părți, această problemă a fost discutată în principal cu ușile închise încă din 2016, iar un consens în creștere a devenit vizibil anul trecut.

La Novo-Ogaryovo, Putin a declarat, la 22 octombrie anul trecut, că a fost pe deplin de acord cu o alianță militară între cele două țări, deși nu aveau nevoie de ea. Partea chineză a reacționat imediat „călduros” la această declarație a președintelui rus.

Având în vedere că ambele țări „urmăresc obiective și strategii pe termen lung foarte similare”, apropierea dintre Rusia și China este „un proces natural și inevitabil”. Acest lucru nu se va schimba în viitorul previzibil, ceea ce înseamnă că, timp de cel puțin o jumătate de secol, dacă nu mai mult, nu ar trebui să existe conflicte grave între țările noastre care ar putea duce la o confruntare armată ”, conchide RusStrat.

Potrivit RusStrat, China are „un triplu interes pentru această alianță”. În primul rând, vrea să intre sub umbrela nucleară strategică a Rusiei. La urma urmei, lăsată în voia sa, China ar putea fi victima unui atac nuclear limitat de către Statele Unite, efectuat, de exemplu, la nivelul focoaselor nucleare tactice. Deși pare foarte teoretic, acest lucru este încă posibil. „Dar într-o alianță militară cu Federația Rusă, cu siguranță nu mai este cazul”, notează Institutul.

În al doilea rând, odată obținută garanția unui astfel de sprijin nuclear, Beijingul își poate concentra armata într-un sector „estic” destul de îngust pentru a acoperi un posibil front, garantând astfel o superioritate decisivă a forțelor sale și mijloacele pentru a face acest lucru.

În al treilea rând, existența unui astfel de tratat „nu numai că va menține mâinile libere ale Chinei asupra problemei Taiwanului, ci ar însemna, de asemenea, că Rusia îi acordă neoficial Chinei dreptul de a rezolva problema după cum consideră potrivit”.

În ceea ce privește interesele Rusiei într-o astfel de alianță, RusStrat enumeră următoarele:

În primul rând, „semnarea unui astfel de acord va forța în mod automat China să ia o poziție mai activă și fără ambiguități în favoarea Rusiei cu privire la multe aspecte internaționale care sunt importante pentru noi”, au spus rușii. Acest lucru s-ar aplica sprijinului în legătură cu Crimeea și împotriva sancțiunilor occidentale (cum ar fi împotriva Nord Stream), precum și cooperării chineze în domenii precum economia, finanțele și tehnologiile rusești.

În al doilea rând, o astfel de alianță ar oferi o bază excelentă „pentru o delimitare clară a intereselor ambelor țări din Asia Centrală și din restul spațiului post-sovietic, unde există încă prea multă incertitudine”. Astfel de probleme ar putea fi remediate de alianță, „dacă, pe de o parte, în Asia Centrală și Turkmenistan este posibil un acord foarte larg de interese comune [ruso-chinez], atunci, în ceea ce privește țările de la frontierele vestice ale Rusiei, Beijingul ar putea, de asemenea, să susțină doar formulări conform cărora aceste teritorii se află în zona intereselor strategice ale Rusiei, la fel cum Taiwanul se află în zona intereselor strategice ale Beijingului ”.

În al treilea rând, „principalul lucru este că, în cele din urmă, există posibilitatea sincronizării pozițiilor reciproce cu privire la comoditatea conservării proiectului de integrare europeană”. De una singură, Rusia are încă puține opțiuni pentru a face acest lucru. Dar, cu sprijinul puterii economice a Republicii Populare Chineze, Rusiei îi va fi mult mai ușor să rezolve această problemă decât i-ar fi acționând singură.

Pe lângă avantajele unei posibile alianțe militare între cele două țări, RusStrat evaluează și posibile probleme controversate. Unele dintre ele, spun experții instituției de la Moscova, sunt chiar „destul de semnificative”. În acest sens, subliniază, în primul rând, că „având în vedere diferența de greutate economică și amploarea problemelor de politică externă, precum și o anumită discrepanță ideologică, semnarea unui astfel de tratat face ca Moscova să depindă într-o anumită măsură de politica externă și internă ”.

Cu toate acestea, China intră și în același tip de dependență și, dacă tratatul ar fi aprobat, ar însemna că „elita conducătoare a țării ar accepta și dependența reciprocă”. Prin urmare, concluzionează RusStrat, nu se poate exclude faptul că „o alianță militară oficială între Rusia și China poate fi încheiată deja în acest an sau, cel târziu, în 2022”.

Sursa: https://russtrat.ru/comments/8-fevralya-2021-0010-2929

Autor: Ciprian Pop