CIA a monitorizat, timp de zeci de ani comunicatiile, atat ale adversarilor, cat si ale…aliatilor

Share

Timp de zeci de ani, Agenția Centrală de Informații (CIA) din Statele Unite a captat comunicatiile criptate ale unor guverne aliate și adversare din… cel puțin 120 de țări, potrivit unui raport special publicat astăzi în The Washington Post. În asociere cu Serviciul de Informatii Externe al Germaniei Federale (BND), CIA era proprietarul ascuns al companiei elvețiene Crypto AG, care a reușit să furnizeze aproape jumatate din aparatura speciala pentru de-codificarea mesajelor.

Compania elvețiană a castigat milioane de dolari vânzând echipamente în peste 120 de țări, clienții includ o gamă largă de destinatari, inclusiv Vaticanul. Dar, ceea ce niciunul dintre consumatorii de servicii nu știa, era faptul că Crypto AG era proprietatea secretă a CIA, într-o operațiune extrem de bine pusa la punct si secretizata, in parteneriat cu Structura de informatii externe din Germania (Bundesnachrichtendienst), potrivit sursei. Ambele agenții de spionaj au manipulat dispozitivele companiei pentru a sparge cu ușurință codurile pe care țările care achizitionasera serviciile le-au folosit pentru a trimite mesaje criptate, fie pentru comunicatiile guvernamentale interne, fie pentru schimbul de mesaje intre centralele ministerelor de externe si misiunile lor diplomatice din exterior.

Acest acord in materie de informatii intre CIA si BND-ul german, vechi de zeci de ani, unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Războiului Rece, dar in vigoare si la multi ani dupa, este dezvăluit de The Washington Post și ZDF, canalul TV public german.

Investigatia jurnalistica a identificat chiar cadrele CIA care au condus programul și directorii si functionarii companiei elvetiene responsabili de executarea acestuia, descriind si modul în care Statele Unite si aliatul sau, in cazul de fata, Germania, au exploatat timp de ani de zile credibilitatea altor națiuni, luându-le si banii și, in acelasi timp, furandu-le si secretele. Operațiunea, cunoscută mai întâi cu numele de cod „Tezaur” și mai târziu „Rubicon”, este printre cele mai îndrăznețe din istoria CIA. Potrivit ziarului, guvernul elvețian a anunțat începerea unei anchete a legăturilor Crypto AG cu CIA și cu serviciul de informații german, BND.

Ciprian POP

Tag-uri Geo: