Cine beneficiază de explozia din Beirut?

Share

de Pepe Escobar.

Presupunând că explozia este rezultatul unui atac ...

Povestea conform căreia explozia de la Beirut a fost singura consecință a neglijenței și corupției actualei guvernări libaneze este acum pusă în piatră, cel puțin în sfera atlantistă.

Și totuși, după ce am săpat puțin mai adânc, descoperim că neglijarea și corupția ar fi fost exploatate pe deplin, prin sabotaj, pentru a dezvolta atacul.

Libanul este primul teritoriu al lui John Le Carré. Un bâlci multinațional de spioni de tot felul - agenți ai Casei Saud, agenți sioniști, furnizori de arme către „rebeli moderați”, intelectuali Hezbollah, dezamăgit „regalitate” arabă, contrabandiști glorificați - într-un context de Dezastru economic răspândit care afectează un membru al Axei de Rezistență, o țintă permanentă a Israelului alături de Siria și Iran.

De parcă nu ar fi fost suficient de vulcanice, președintele Trump a intrat în tragedie pentru a tulbura apele deja contaminate din estul Mediteranei. Informat de „marii noștri generali” , președintele Trump a declarat marți: „Ei cred - ei ar ști mai bine decât mine - dar par să creadă că este un atac”.

Trump a adăugat: „A fost un fel de bombă”.

Oare această observație incandescentă a lăsat pisica din geantă dezvăluind informații clasificate? Sau președintele arunca un alt non-sequitur?

În cele din urmă, Trump și-a retras comentariile după ce Pentagonul a refuzat să susțină ceea ce au spus „generalii” și secretarul său de apărare, Mark Esper, a susținut explicația despre accident pentru explozie.

Aceasta este încă o ilustrare grafică a războiului care a cuprins centura. Trump: atac. Pentagon: accident. "Nu cred că oricine poate spune asta", a declarat Trump miercuri. „Am auzit ambele versiuni”.

Trebuie să menționăm în același timp un raport al agenției de știri iraniene Mehr care indică faptul că patru avioane de recunoaștere ale Marinei Americane au fost depistate lângă Beirut în momentul exploziei. Informațiile americane sunt conștiente de ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în întreaga gamă de posibilități?

Nitrat de amoniu

Securitatea în portul Beirut - principalul centru economic al țării - ar trebui privită ca o prioritate. Dar pentru a adapta o replică din Chinatown - ul lui Roman Polanski: „Uită-l, Jake. Acesta este Beirut ”.

Aceste 2.750 de tone de azotat de amoniu, acum emblematice, au ajuns la Beirut în septembrie 2013 la bordul Rhosus-ului, o navă aflată sub pavilionul Moldovei care naviga de la Batumi, în Georgia, către Mozambic. Rhosus a ajuns să fie confiscat de controlul statului port din Beirut.

Ulterior, nava a fost abandonată de facto de către proprietarul său, omul de afaceri strâmb Igor Grechushkin, născut în Rusia și rezident în Cipru, care ciudat „și-a pierdut interesul” pentru încărcătura ei relativ prețioasă, neîncercând nici măcar pentru a-l vinde mai ieftin pentru a plăti datorii.

Grechushkin nu și-a plătit niciodată echipajul, care abia a supraviețuit timp de câteva luni înainte de a fi repatriat pe motive umanitare. Guvernul cipriot a confirmat că nu a existat nicio solicitare de la Interpol din Liban pentru arestarea lui. Întreaga operație arată ca o acoperire - destinatarii reali ai azotatului de amoniu pot fi „rebeli moderati” din Siria, care îl folosesc pentru fabricarea dispozitivelor explozive improvizate (IED) și pentru echiparea camioanelor sinucigașe, precum cel care demolat spitalul Al Kindi din Alep.

Cele 2.750 de tone - ambalate într-o pungă de o tonă etichetată „Nitroprill HD” - au fost transferate în depozitul din Hangar 12 de pe debarcader. A urmat un caz uluitor de neglijență în serie.

În perioada 2014 - 2017, scrisorile de la oficialii vamali împreună cu opțiunile oferite pentru a arunca mărfurile periculoase, a o exporta sau a vinde altfel, au fost pur și simplu ignorate . Ori de câte ori au încercat să ia o decizie legală de a scăpa de marfă, nu au primit niciun răspuns din partea justiției libaneze.

Când primul ministru libanez Hassan Diab declară astăzi că „cei responsabili vor plăti prețul”, contextul este absolut esențial.

Nici premierul, nici președintele, nici unul dintre miniștrii cabinetului nu au știut că nitratul de amoniu este depozitat în Hangar 12, confirmă fostul diplomat iranian Amir Mousavi, directorul Centrului pentru Studii Strategice și Relații Internaționale. în Teheran. Vorbim despre un IED masiv, amplasat în mijlocul orașului.

Birocrația Portului Beirut și mafiile care sunt cu adevărat responsabile pentru aceasta sunt strâns legate, printre altele, de facțiunea al-Mostaqbal, care este condusă de fostul premier Saad al-Hariri, el însuși pe deplin susținut de Cameră. din Saud.

Hariri extrem de corupt a fost înlăturat din funcție în octombrie 2019 pe fond de proteste grave. Acoliții săi au „șters” cel puțin 20 de miliarde de dolari din trezoreria publică libaneză, ceea ce a agravat grav criza valutară a țării.

Nu este de mirare că actualul guvern - unde avem premierul Diab, susținut de Hezbollah - nu a fost conștient de prezența azotatului de amoniu.

Nitratul de amoniu este destul de stabil, ceea ce îl face unul dintre cele mai sigure explozive utilizate în minerit. În mod normal, un incendiu nu-l detonează. Devine extrem de exploziv numai dacă este contaminat - de exemplu cu petrol - sau dacă este încălzit până la punctul de a suferi modificări chimice care produc un fel de cocon impermeabil în jurul său, în care oxigenul poate scăpa. acumulați-vă la un nivel periculos unde aprinderea poate provoca o explozie.

De ce, după ce am dormit în Hangar 12 timp de șapte ani, acest stoc a avut brusc mâncărimea să explodeze?

Până în prezent, principala explicație simplă , oferită de expertul din Orientul Mijlociu, Elijah Magnier, indică faptul că tragedia a fost „cauzată” de un fierărie înrădăcinată, echipată cu o torță care funcționează în apropierea nitratului de amoniu nu. securizat. Nu este sigur datorită, încă o dată, neglijenței și corupției - sau ca parte a unei „greșeli” intenționate care anticipează posibilitatea unei viitoare explozii.

Totuși, acest scenariu nu explică explozia inițială „artificii”. Și cu siguranță nu explică despre ce nu vorbește nimeni - cel puțin în Occident: arderea deliberată a unei piețe iraniene din Ajam, Emiratele Arabe Unite, precum și o serie de depozite alimentare / agricole din Najaf, în Irak, imediat după tragedia de la Beirut.

Urmează banii

Libanul, care are active și imobiliare în valoare de câteva trilioane de dolari, este un pește suculent pentru vulturile finanțelor globale. Este pur și simplu irezistibil să apucați aceste active la prețuri atât de mici, în mijlocul unei alte depresii. În același timp, vultorul FMI ar intra în modul de extorsiune totală și ar sfârși prin „anularea” unei părți din datoriile Beirutului, atât timp cât s-a impus o variație severă a „ajustării structurale”.

În acest caz, interesele geopolitice și geoeconomice ale Statelor Unite, Arabiei Saudite și Franței beneficiază. Nu este o coincidență că președintele Macron, un servitor devotat al Rothschilds , a ajuns joi la Beirut pentru a promite „sprijinul” neocolonial de la Paris și pentru a impune, ca un viceroy, un pachet complet de „reforme”. Un dialog inspirat de Monty Python, cu un puternic accent francez, ar fi putut urma în această direcție: „Vrem să-ți cumpărăm portul”. „Nu este de vânzare”. "Oh, ce păcat, tocmai s-a întâmplat un accident."

În urmă cu o lună, FMI „a  avertizat  ” că „implozia” din Liban „se accelerează”. Primul ministru Diab a trebuit să accepte proverbiala „ofertă pe care nu o poți refuza” și astfel „deblochează miliarde de dolari în fondurile donatorilor”. Sau altul. Fuga neîntreruptă pe moneda libaneză, de mai bine de un an, a fost doar un avertisment - relativ politicos.

Acest lucru se întâmplă pe fondul unei confiscări active masive la nivel global, caracterizată într-un context mai mare printr-o scădere de aproape 40% a PIB-ului american, falimente în serie, o mână de miliardari obținând profituri incredibile și mega-bănci prea mari pentru a da greș, salvate în mod corespunzător de un tsunami de bani gratuite.

Dag Detter, un finanțator suedez, și Nasser Saidi, fost ministru libanez și vice-guvernator al băncii centrale, sugerează ca activele națiunii să fie plasate într-un fond național de avere. Unele dintre cele mai interesante active sunt Electricité du Liban (EDL), serviciile de apă, aeroporturi, compania aeriană MEA, compania de telecomunicații OGERO și Casino du Liban.

EDL, de exemplu, este responsabil pentru 30% din deficitul bugetar al Beirutului.

Acest lucru este departe de a fi suficient pentru FMI și megabancile occidentale. Vor să înghită pe toată lumea, plus o mulțime de imobiliare.

„Valoarea economică a proprietăților imobiliare publice poate fi cel puțin la fel de mare ca PIB-ul și de multe ori valoarea părții operaționale a oricărui portofoliu”, spun Detter și Saidi.

Cine simte valurile de șoc?

Încă o dată, Israelul este elefantul din piesă, acum portretizat pe scară largă de mass-media corporatiste occidentale drept „Cernobilul Libanului”.

Un scenariu precum dezastrul Beirut a fost legat de planurile israeliene din februarie 2016.

Israel a recunoscut că Hangar 12 nu era o unitate de depozitare a armelor Hezbollah. Cu toate acestea, chiar în ziua exploziei de la Beirut și în urma unei serii de explozii suspecte în Iran și a unei tensiuni ridicate asupra frontierei siriano-israeliene, premierul Netanyahu a replicat : „Am lovit o celulă și acum am lovit dispecerii. Vom face ceea ce este necesar pentru a ne apăra. Sugerez că toată lumea, inclusiv Hezbollah, să se gândească la asta ”.

Aceasta este legată de intenția, proclamată deschis la sfârșitul săptămânii trecute, de a bombarda infrastructura libaneză dacă Hezbollah dăunează soldaților Forțelor de Apărare israeliene sau civililor israelieni.

Un singur titlu - „  Shockwaves of Beirut Blast will be felt by Hezbollah for a long time  ” - confirmă faptul că singurul lucru care contează pentru Tel Aviv este să folosească tragedia pentru demonizarea Hezbollah, și prin asociere, l „Iranul. Acest lucru se leagă de Legea „S. Hexbollah în armata libaneză” din 2019 a Congresului american {S.1886}, care ordonă Beirut să-l expulzeze pe Hezbollah din Liban.

Informațiile din Arabia Saudită, care au acces la Mossad și demonizează Hezbollah mult mai mult decât Israelul, intervine pentru a îndoi mai mult apele. Toate operațiunile de informații despre care am vorbit refuză să mă exprim, având în vedere sensibilitatea extremă a subiectului.

Cu toate acestea, trebuie menționat că o sursă de știri din Arabia Saudită, al cărei stoc comercial constă în schimburi frecvente de informații cu Mossad, susține că ținta inițială erau rachetele Hezbollah stocate în portul Beirut. Povestea sa este că premierul Netanyahu urma să ia credite pentru grevă - în urma tweet-ului său. Însă Mossad și-a dat seama că operațiunea a mers groaznic și s-a transformat într-un dezastru major.

Problema începe cu faptul că acesta nu a fost un depozit de arme Hezbollah - așa cum a recunoscut chiar Israel. Atunci când depozitele de arme explodează, există o explozie primară urmată de mai multe explozii mai mici, ceva care poate dura câteva zile. Nu asta s-a întâmplat la Beirut. Explozia inițială a fost urmată de oa doua explozie masivă - aproape sigur o explozie chimică majoră - și apoi a avut loc tăcerea.

Thierry Meyssan , foarte apropiat de informațiile siriene, propune posibilitatea ca „atacul” să fie efectuat cu o armă necunoscută, o rachetă - și nu o bombă nucleară - testată în Siria în ianuarie 2020. (Testul este prezentat într-un videoclip atașat.) Nici Siria, nici Iranul nu au făcut vreo referire la această armă necunoscută și nu am confirmat existența acesteia.

Presupunând că Portul Beirut a fost lovit de o „armă necunoscută”, președintele Trump ar fi putut spune adevărul: a fost un „atac”. Și asta ar explica de ce Netanyahu, contemplând devastarea Beirutului, a decis că Israelul trebuie să păstreze un profil foarte scăzut.

Urmăriți această cămilă în mișcare

Explozia de la Beirut ar putea fi văzută la prima vedere ca o lovitură fatală pentru inițiativa Belt and Road, având în vedere că China consideră conectivitatea dintre Iran, Irak, Siria și Liban ca piatră de temelie coridorului de drumuri și drumuri din Asia de Sud-Vest.

Totuși, s-ar putea da foc - serios. China și Iranul se poziționează deja ca investitori de referință după explozie, care este în contrast puternic cu ucigașii angajați ai FMI, iar după cum a recomandat secretarul general Hezbollah, Nasrallah, în urmă cu câteva săptămâni. numai.

Siria și Iranul sunt pe primele linii care oferă ajutor Libanului. Teheran trimite un spital de urgență, pachete alimentare, medicamente și consumabile medicale. Siria și-a deschis granițele cu Libanul, a trimis echipe medicale și primește pacienți din spitalele din Beirut.

Este întotdeauna important să rețineți că „atacul” (Trump) asupra portului Beirut a distrus principalul siloz din Liban, pe lângă distrugerea totală a portului - principala sursă de venit a țării.

Aceasta ar face parte dintr-o strategie de a înfometa Libanul. În aceeași zi în care Libanul a devenit în mare parte dependent de Siria pentru alimente - din moment ce conține doar o lună de grâu - Statele Unite au atacat silozurile în Siria.

Siria este un exportator uriaș de grâu organic. Acesta este motivul pentru care Statele Unite vizează regulat silozurile siriene și își ard culturile. De asemenea, încearcă să înfometeze Siria și să forțeze Damascul, deja sub sancțiuni severe, să cheltuiască fonduri atât de necesare pentru mâncare.

Contrar intereselor axei Statele Unite / Franța / Arabia Saudită, Planul A pentru Liban ar consta în trecerea treptat din strânsoarea Statelor Unite și Franței și îndreptarea directă către Belt and Road, precum și la Organizația de Cooperare din Shanghai. Du-te spre est, calea eurasiatică. Portul și chiar o mare parte din orașul devastat, pe termen mediu, poate fi reconstruit rapid și profesional prin investiții chineze. Chinezii sunt specialiști în construcția și managementul portului.

Acest scenariu hotărât de optimist ar presupune o curățare a hiper-bogatelor și corupților spurci din plutocrația libaneză - care, oricum, se grăbesc spre apartamentele lor din Paris, la primul semn de tulburare.

Adăugați la acest sistem de protecție socială extrem de eficient Hezbollah - pe care l-am văzut ca fiind efectiv anul trecut - care are șansa de a câștiga încrederea claselor mijlocii sărace și de a deveni astfel nucleul reconstrucției.

Va fi o luptă a lui Sisif. Dar comparați-o cu cea a Imperiului Haos - care are nevoie de haos peste tot, în special în Eurasia, pentru a acoperi haosul Mad Max pentru a veni în Statele Unite.

Cele mai renumite 7 țări din 5 ani ale generalului Wesley Clark vin în minte încă o dată - Libanul rămâne una dintre cele 7 țări. Lira libaneză s-ar fi prăbușit, majoritatea libanezilor ar putea fi complet rupte, iar Beirut este acum pe jumătate devastată. Este poate ultima paie care rupe spatele cămilei, ceea ce permite cămilei să-și recapete libertatea și să revină în sfârșit în Asia de-a lungul noilor drumuri de mătase.

Pepe Escobar

sursa: https://asiatimes.com

tradus de Rețeaua Internațională

Tag-uri Nume:

Tag-uri Institutii:

Tag-uri Geo: