Cine se face vinovat de incendiile apărute..!?

Share
Un material lamuritor primit pe adresa Agentiei Amos NEWS

Scriu acest text in calitate de inginer care a proiectat, acum multi ani, instalatii de oxigen si pentru spitale. De asemenea, si ca fost bolnav de covid forma grava, internat recent 14 zile la SBI din Brasov. Covid este o boala la care administrarea de oxigen este obligatorie, am trait asta. Observ in presa, la tv si la organele de interventie, multa necunoastere a fenomenului, multa ignoranta. Incerc sa va explic:

1. Mai toate spitalele sunt dotate cu instalatie de oxigen de inalta puritate, care constau dintr-un stocator de oxigen lichid, evaporatoare in care oxigenul lichid se evapora si ajunge la presiuni apropiate de cea atmosferica, o retea de distributie prin conducte si puncte de consum in saloane, unde dupa ce trece printr-un vas cu apa, oxigenul este distribuit bolnavului. Oxigenul nu miroase si practic nu simti ca aerul din jurul tau este suprasaturat.

2. Putini stiu ca oxigenul nu arde, dar intretine o ardere intensa. Cand suflati aer asupra unui gratar, observati cum se inteteste focul. Si este numai aer cu oxigen, nu oxigen pur! Sunt cuptoare electrice unde adaosul tehnologic de oxigen pur le ridica temperatura la 3200 grade!

3. Sa vedem ce se intampla practic in salonul bolnavilor: acesta primeste orar intre 5 si 20 litri de oxigen prin intermediul unui tub de plastic si o masca asezata pe figura. Din cand in cand bolnavul scoate masca pentru a manca, a merge la toaleta, a dormi sau alte varii motive. Intre timp, oxigenul curge si inlocuieste mare parte din aerul din salon, se acumuleaza in haine, saltele, mobilier, etc. In acest moment este suficient o mica flacara si totul se aprinde instant, inclusiv oamenii. Aprinderea este aproape instantanee, nu apuci sa fugi, iar senzorul de fum din salon nu apuca sa dea alarma. Un alt scenariu dar cu aceleasi urmari dramatice, este ruperea unei conducte de distributie sau deconectarea furtunului de sursa de oxigen de pe perete, foarte posibila in timpul somnului. Si pentru claritate: bolnavii nu au voie sa iasa din salon, iar personalul medical intra protejat in costum de unica folosinta.

4. Cat priveste sursa de incendiu poate fi un scurtcircuit, o aeroterma, sau chiar bricheta unui fumator inrait, ascuns prin baie ca acolo nu sunt sesizoare de fum.

5. Ce am constatat in spital: nici bolnavii si nici asistentele sau femeile de intretinere nu cunosc cat de periculos este oxigenul intr-un incendiu. Eu cel putin le-am explicat celorlalti 4 colocatari si la doua asistente acest mare pericol, atat am putut face.

6. Ce ar trebui facut: instructaje temeinice cu tot personalul, afisarea in salon a unor reguli obligatorii folosirii oxigenului, aerisirea regulata a salonului chiar daca prin asta se pierde caldura, montarea unor senzori de oxigen daca spitalul isi permite si nu in ultimul rand respectarea ad literam instructiunilor fabricantului strain al stocatorului de oxigen, el fiind cel mai competent in domeniu.

7. Nu stiu daca se practica, dar cred ca macar un curs de cateva ore dedicat folosirii oxigenului ar trebui obligatoriu predat la facultatile de medicina. (Ing (r) A. Sterescu)

Tag-uri Nume:

Tag-uri Institutii:

Tag-uri Geo: