DNA a identificat o schemă de fraudare a fondurilor europene în care ar fi implicat mai mulţi fermieri

Share

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Timişoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 februarie 2021, a trei inculpaţi (un om de afaceri cu societăţi comerciale în domeniul zootehnic şi două angajate ale acestuia), pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- constituirea unui grup infracţional organizat,

- infracţiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (autorat şi complicitate),

- infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, comise în formă continuată.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

Inculpatul om de afaceri, sprijinit de celelalte două inculpate, ar fi conceput şi coordonat, în perioada 2016 - 2019, un plan având ca scop obţinerea nelegală a unor subvenţii pentru animale în valoare de 4.271.646 lei, prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum şi a fondurilor europene şi naţionale acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A) în campaniile din anii 2017 şi 2018.

Cei trei inculpaţi ar fi creat şi folosit o schemă de fraudare în care ar fi implicat 30 de fermieri şi exploataţiile zootehnice de creştere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acelor fermieri. Prin această schema ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiţii simulate care ar fi dat drept de obţinere de subvenţii pentru creşterea lor.

În realitate, animalele nu îndeplineau cerinţele obligatorii de subvenţionare, însă cei trei inculpaţi ar fi creat aparenţa respectării cerinţelor legale ale finanţării prin falsificarea certificatelor de origine şi a paşapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naştere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce priveşte existenţa taurinelor şi categoria din care făceau parte animalele.

Aceste documente false ar fi fost prezentate instituţiilor cu atribuţii de avizare, aprobare şi finanţare, respectiv Direcţia agricolă Arad şi A.P.I.A, ceea ce ar determinat, în final atribuirea subvenţiilor.

Celor trei inculpaţi i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 11 februarie 2021, cei trei inculpaţi sunt prezentaţi la Tribunalul Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 

Tag-uri Institutii: