Editura săptămânii: Războiul amăgirilor. Memorii de dincoace de mormânt

Share

Liviu Cangeopol este un scriitor care merită respectul tuturor. A fost unul din cei şapte intelectuali cărora, la 18 decembrie 2006, în discursul prilejuit de prezentarea Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, preşedintele României, Traian Băsescu, le-a elogiat gestul de a se fi ridicat direct împotriva Preşedintelui Nicolae Ceauşescu. S-a născut la Iaşi, în1954. Absolvent de Litere, a făcut parte din „Grupul de la Iaşi”. În aprilie 1988, împreună cu Dan Petrescu, a început să scrie cartea „Ce-ar mai fi de spus”, care a ajuns la Paris, înregistrată pe benzi magnetice. (Acea carte înregistrată pe casete a avut o adevărată poveste. Timp de câteva luni, cei doi au înregistrat un dialog-carte, cu scopul de a-l transmite și apoi publica în Occident. Au fost, în final, cinci casete din care au fost extrase benzile. Acestea au fost încredințate unei prietene, lector de Civilizație italiană la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Pentru a trece de frontieră, femeia le-a ascuns într-o cutie de pudră. Înregistrarea a fost transcrisă, câteva fragmente fiind citite la postul de radio Vocea Americii. Evenimentele din decembrie 1989 și dispariția cenzurii au făcut ca dialogurile să fie publicate rapid în România.)

Urmărit şi reţinut de Securitate în mai multe rânduri, Liviu Cangeopol a emigrat şi s-a stabilit în SUA în august 1989, la New York, unde şi-a început cariera ziaristică. A fost unul dintre cei mai cunoscuţi ziaristi şi scriitori români din exil, publicând vreme de 11 ani, săptămână de săptămână, articole caustice la adresa conducerii României post-revoluționare. În aprilie 2010 îşi anunţa retragerea din arena jurnalismului de opinie, deoarece i se părea că luptă cu morile de vânt.

Dar începuse, din 2007, să publice literatură și, din fericire, a continuat s-o facă.

În această rubrică am mai prezentat cărți semnate de el, Liviu Cangeopol are o putere uriașă de muncă. Numai în anul 2020 a publicat la aceeași Editură Integral nu mai puțin de cinci cărți: Avatarul solstițiului, Războiul amăgirilor, Comisarul Cordobină, Pandemia Nebunilor - confesiuni in stare de urgență, Pulsul cuantic.

Volumul pe care-l semnalăm astăzi e doar aparent unul de memorii. Mai degrabă, însemnări, mici eseuri despre tot ce-l înconjoară pe cititor în lumea de azi, politică, literatură, speranțe, exerciții de admirație, minciuni, amăgiri. Texte scurte de două sau cîteva pagini, în care ideile sunt pregnante. Inclusiv portrete splendide (al mamei, de pildă, în ultimele pagini ale vărții)

„Nimeni nu e dornic să asculte fericit povestea căderii tale, decât dacă e de rău și el se simte mai bine, nici să participe la confesiunile pierderii de înălțime și ale rătăcirii bombastice cu supape onirice și disperări existențiale (de regulă, esența precedând experiența), chiar dacă a fost călător pe același drum. În realitate, în coeficientul acceptat de excepții, păstrând specificul nepotrivirilor și al declasării în diferite grade, este povestea fiecăruia dintre noi. Vă veți regăsi, probabil, în înlănțuirile de cuvinte care urmează. Iar dacă nu, poate merită să știți prin ce mocirle și-au tăvălit alții suferința.

(...) Există o Românie pe care hienele n-o pot sfârteca, nici degrada. O Românie celestă. Am văzut-o, am scris despre ea, am convingerea c-o vom străbate cândva, chiar dacă pentru o perioadă scurtă, în trecerea noastră cu trenul spre Infern. În fond, fiecare va trece prin acea patrie pe care a slujit-o, cu întunericul și lumina lui. Vom fi aruncați în patria comunistă, cu crime târâte cu duba la miezul nopții, cu frig intrat în oase prin decret prezidențial, cu celule populate de turnători uneltind arestări, cu cozi interminabile la praf de telemea și gheare de pui, sau în România bucolică a tradiției nepervertite, a Bucureștiului cu aer de mahala pariziană și revelioane în blănuri la Predeal. Este, practic, alegerea noastră. O alegere pregătită din timpul vieții. Să nu spuneți că n-ați fost preveniți.”

Neapărat de citit.

Liviu Cangeopol - Războiul amăgirilor. Memorii de dincoace de mormânt. Editura Integral. Colecția Nod. 352 pag.