FAO a contribuit la îmbunătățirea diversificării și competitivității micilor fermieri albanezi

Share

12 februarie 2021, Tirana, Albania - FAO a contribuit la îmbunătățirea diversificării și competitivității micilor fermieri albanezi prin promovarea agroturismului și a digitalizării în sectorul agroalimentar. Proiectul care a durat un an,s-a încheiat recent și a vizat trei zone pilot din țară (Belsh, Melesi Madhe și Korca).

 Pentru un impact real, proiectul a combinat formarea și schimbul de cunoștințe, ceea ce a condus la dezvoltarea uneiluări de poziție privind agroturismul și o viziune pentru transformarea digitală a agriculturii.

 Partenerii locali și naționali au dobândit cunoștințe cu privire la diversificarea producției și activităților lor agricole, fie la fermă, fie în afara fermei, ceea ce a contribuit la dezvoltarea rurală și la generarea de venituri a fermelor mici. Specialiștii în servicii de extindere și fermierii mici au primit instruire cu privire la modul de optimizare a lanțurilor valorice agroalimentare, diversificarea producției și comercializarea produselor agricole durabile.

Acestea au fost precedate de o evaluare a nevoilor fermierilor în cele trei domenii pilot care au permis experților FAO să-și identifice mai bine potențialul.

"Având în vedere potențialul său neexploatat, o zonă importantă de dezvoltare a sectorului micilor fermieri din Albania este agroturismul", a spus Morten Hartvigsen, expert FAO în proiect. „Prin urmare, a fost elaborat un document de poziție pentru dialogul politicilor agroturistice, cu scopul de a accelera dezvoltarea sectorului.”

FAO a evaluat, de asemenea, nivelul de digitalizare a agriculturii din țară, mai precis în cadrul serviciilor de consultanță.

Pandemia COVID-19 a evidențiat puterea tehnologiilor digitale în asigurarea continuării vieții profesionale și personale, respectând în același timp măsurile de protecție. Criza a relevat, de asemenea, disparități digitale între clasele sociale și grupurile geografice. În acest scop, FAO acordă o atenție specială sprijinirii micilor fermieri și fermierilor familiali, comunităților rurale și tinerilor.

Photo: ©FAO/Gent Skhullaku