"Faust", "Don Carlo", "Trubadurul", "Lacul lebedelor" şi un episod din seria Vocile Operei, transmise în cadrul Seri de Operă Online

Share

Opera Naţională Bucureşti transmite în cadrul Seri de Operă Online spectacolele "Faust" de Charles Gounod, "Don Carlo", "Trubadurul" (Il Trovatore) de Giuseppe Verdi, "Lacul lebedelor" de Piotr Ilici Ceaikovski şi episodul dedicat spectacolului "Frumoasa din Pădurea Adormită" de P.I. Ceaikovski din cadrul seriei de documentare intitulată "Vocile Operei" realizată de către Digi World.

Luni, 25 mai 2020, ora 18:30, veţi putea urmări înregistrarea spectacolului "Faust" de Charles Gounod, în regia lui Alexandru Tocilescu, eveniment din 17.01.2019.

Marţi, 26 mai 2020, începând cu ora 18:30, spectacolul "Don Carlo" de Giuseppe Verdi, în regia, decorul, costumele şi luminile lui Mario De Carlo, eveniment din 29.02.2020.

Miercuri, 27 mai, ora 18:30, va avea loc transmisia episodului dedicat spectacolului "Frumoasa din Pădurea Adormită" de P.I. Ceaikovski din cadrul seriei de documentare intitulată "Vocile Operei" realizată de către Digi World. În fiecare zi de miercuri a săptămânii vom difuza online câte un episod din seria de documentare "Vocile Operei", fiecare dintre cele 8 episoade deschizând publicului culisele unui spectacol din repertoriul primei scene lirice a ţării.

Joi, 28 mai 2020, ora 18:3,0 vom difuza spectacolul "Trubadurul" (Il Trovatore) de Giuseppe Verdi, în regia lui Mario De Carlo, eveniment din 23.06.2020, urmând ca în fiecare săptămână să aducem în casele publicului iubitor al artei lirice spectacole din repertoriul Operei Naţionale Bucureşti.

Duminică, 31 mai 2020, ora 18:30 Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Administraţia Prezidenţială şi cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, dedică spectacolul de balet "Lacul lebedelor" de Piotr Ilici Ceaikovski românilor aflaţi departe de ţară.

Prima scenă lirică a ţării vine în întâmpinarea iubitorilor de operă cu spectacole difuzate online, în fiecare săptămână. Ne dorim pe această cale să fim mai aprope unii de ceilalţi prin muzică şi cultură, pe care le susţinem necondiţionat.

Înregistrările vor fi disponibile pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, cât şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

FAUST de Charles Gounod

Luni, 25 mai, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

https://youtu.be/ILOYi1oiHfc
(Trailer Faust - Opera Naţională Bucureşti)

Legenda lui Faust, apărută în Evul Mediu, este germană prin atmosferă şi spirit. Ea tratează tema păcătosului care, pentru un scop pământean, face un pact cu diavolul. De la prima scriere devenită celebră pe acest subiect, eroul este un încurcă-lume vulgar. Personajele compozitorului reprezintă caracterizări ale sentimentelor, nu ale ideilor sau aspiraţiilor. Faust este un sărman bătrân, chinuit de dorinţa de a obţine dragostea.

Prin această operă, Charles Gounod reuşeşte să impună şi un nou gen de operă, practicat mai ales în Franţa, numit grand opera. El introduce în lucrare şi un divertisment, fragment de balet introdus în operă, Noaptea Valpurgiei, devenit un pretext pentru sinteza tematică a unei fantastice călătorii în lumea tenebrelor, a iluziilor şi simbolurilor. Includerea tabloului coregrafic nu a făcut decât să sporească faima acestei opere, adăugând un plus de spectaculozitate acesteia.

"DON CARLO" de Giuseppe Verdi

Marţi, 26 mai, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

https://youtu.be/19CMEzr91hg
(Trailer "Don Carlo" - Opera Naţională Bucureşti)

Povestea lucrării are ca punct incipient situaţia politică şi socială din Europa secolului al XVI-lea. Posibila căsătorie a tânărului Carlo, fiul regelui Filip al II-lea, cu prinţesa Elisabeta de Valois, fiica regelui Henri al II-lea, are ca scop aducerea păcii între Franţa şi Spania, ţări aflate în război la acea vreme. În ciuda aşteptărilor, cei doi se îndrăgostesc, însă regele Spaniei se împotriveşte dorinţei celor doi, căsătorindu-se el însuşi cu tânăra prinţesă. Istoria, politica, religia şi dragostea se împletesc ingenios într-un subiect ce conţine şi o mare parte de ficţiune, acurateţea istorică devenind relativă de dragul poveştii.

VOCILE OPEREI

Episodul "Frumoasa din Pădurea Adormită" de P.I. Ceaikovski
Un documentar DIGI WORLD

Miercuri, 27 mai, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

Episodul din această săptămână deschide culisele spectacolului de balet "Frumoasa din Pădurea Adormită" de P.I. Ceaikovski, una dintre premierele stagiunii 2018- 2019. Un spectacol frumos şi greu, care a reunit la începutul lunii mai 2018, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, nume grele din lumea coregrafiei. Balerini foarte valoroşi - atât români, cât şi străini, coregrafi renumiţi şi o echipă tehnică impecabilă. Timp de trei ore, publicul a avut ocazia să admire frumuseţea şi tehnica desăvârşită a dansului, dar şi strălucirea costumelor balerinilor. Un spectacol aşteptat cu mult interes - regia şi coregrafia Vasily Medvedev şi Stanislav Feco, decor, costume şi lumini Pavol Juras; dirijor - Ciprian Teodoraşcu.

IL TROVATORE (TRUBADURUL) de Giuseppe Verdi

Joi, 28 mai, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

https://youtu.be/A4rOOPoUd1g
(Trailer Trubadurul - Opera Naţională Bucureşti)

"Trubadurul" lui Verdi este una dintre operele sale cele mai intense, mai dramatice şi, paradoxal, accesibile publicului. Titlul a reprezentat încă de la premiera ce a avut loc la Roma în 1853 un succes de proporţii şi s-a păstrat de atunci în stagiunile tuturor marilor opere de pe mapamond, fapt ce validează încă o dată valoarea partiturii compozitorului italian, dar şi interesul publicului pentru această lucrare.

O poveste ce nu duce lipsă de personaje puternice în ambiţiile, dorinţele şi pasiunile lor ce se înfruntă sau se dăruiesc cu nebunia tinereţii, a curajului sau a iubirii. Cu toate acestea, decorul acestor destine este împânzit de orgolii şi uneltiri de răzbunare, ce intensifică şi mai mult flacăra existenţei şi sentimentelor lor. O istorie de dragoste captivantă, născută la intersecţia a două lumi: cea nobiliară şi cea a nomazilor.

"LACUL LEBEDELOR" de Piotr Ilici Ceaikovski

Duminică, 31 mai, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

https://youtu.be/oi3VmONO0zs
(Trailer Lacul lebedelor- Opera Naţională Bucureşti)

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Administraţia Prezidenţială şi cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, dedică un spectacol românilor aflaţi departe de ţară.

De Ziua Românilor de Pretutindeni îi sărbătorim pe toţi conaţionalii care trăiesc în afara graniţelor României şi le oferim un eveniment special cu prilejul sărbătoririi şi împărtăşirii identităţii româneşti pe întreg mapamondul.

Legenda despre prinţese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinţ, rămâne şi în zilele de astăzi poate cea mai frumoasă poveste de balet ce a fost lăsată posterităţii.