Festivalul de film al ţărilor CSI

Share

Festivalul de film al ţărilor CSI vă oferă şi în acest an un program complex, de 16 filme, scurtmetraje, documentare, animaţii şi filme de lungmetraj din Armenia, Azerbaijan, Kazahstan, Federaţia Rusă şi Republica Moldova, alături de partenerul tradiţional, România, şi ţara invitat de onoare a acestei ediţii, ISRAEL.

Filmul de deschidere a ediţiei din acest an este un documentar scris, regizat şi produs de Catherine Laurie despre călătoria epică şi comemorativă a 11 motociclişti, din Israel spre Berlin, creuzetul soluţiei finale hitleriste - "Înapoi la Berlin". Vizionarea va avea loc în prezenţa domnului Maximillian Marco Katz, unul dintre cei 11 protagonişti, la sala cinema Horia Bernea a Muzeului Ţăranului Român, pe 12 martie, de la ora 18.00.

România, ţară partener permanent al festivalului, va fi reprezentată de 2 documentare şi un scurtmetraj multipremiat. În prima zi a festivalului, exact la data aniversării a 90 de ani de viaţă, 12 martie, un documentar emoţionant despre domnul Nussbaum, supravieţuitor al lagărului de exterminare Auschwitz, în regia lui Csibi Laszlo - "Nussbaum 95736". Regizoarea Armine Varujan, alături de producătoarea ei Anda Cruceanu vă propun povestea incredibilă a lui Hartin Fringhian, un film inspirat din romanul Cartea Şoaptelor de Varujan Vosganian - "Când moartea întârzie să apară". Cel mai premiat scurtmetraj românesc în 2018 şi 2019, câştigătorul Marelui Premiu la Clermont Ferrand, "Cadoul de Crăciun", va fi proiectat în prezenţa autorului, Bogdan Mureşanu.

Rusia este prezentă în prima zi de festival cu o producţie Lenfilm 2017, "Mai sunt trei zile până la primăvară", un film bazat pe fapte reale, despre onoare, curaj şi iubire în timpul Blocadei Leningradului, de la a cărui eliberare s-au aniversat în luna ianuarie 75 de ani. Pentru copii şi nu numai, am pregătit un basm cunoscut într-o adaptare foarte amuzantă şi aparte, "Cenuşăreasa", o producţie Lenfilm 1947. Filmul de închidere este o savuroasă comedie marca Mosfilm, "Coiful lui Alexandru Macedon".

Republica Moldova este la prima participare cu un scurtmetraj în cheie comică, scris şi regizat de binecunoscutul Valeriu Andriuţă, cu o distribuţie de zile mari - "Chers Amis".

"Holy Cow" - filmul care reprezintă Azerbaijanul în această ediţie a festivalului Aripi, este un documentar plin de umor şi sensibilitate, regizat de Imam Hasanov, despre frumuseţea şi dificultăţile vieţii într-un sat azer. Filmul este co-produs de Azerbaijan cu Germania şi România.

Kazahstan este reprezentat de documentarul realizat în parteneriat de Ambasada Republicii Kazahstan cu TVR, "Astana - capitala măreţei stepe", alături de două filme artistice cu distribuţii internaţionale binecunoscute: "Nomad", un epic istoric şi "Aşa s-au aliniat stelele", bazat pe fapte reale din viaţa primului preşedinte al Republicii, domnul Nursultan Nazarbaev.

Armenia vă oferă anul acesta cu sprijinul IFCA, în alb-negru, 3 scurtmetraje selectate la prestigioase festivaluri internaţionale: "Bojo" - o animaţie despre prietenie, "Breaking Silence" - 2 minute intense despre arhitectura tradiţională şi "Adiere de vânt" sau ce surprize pot ascunde o scrisoare, alături de un lungmetraj "Ioana şi Vocile" - o călătorie simbol prin Armenia de după recentul război în căutarea glasului iubirii.

Conferinţa de presă va avea loc pe data de 11 martie la sediul Centrului Rus pentru Ştiinţă şi Cultură, în Bucureşti, Bd. Lascăr Catargiu nr. 50, de la ora 15.00. La întâlnirea cu reprezentanţii mass-media vor participa Directorul Centrului Rus pentru Ştiinţă şi Cultură - doamna Natalia Muzhennikova, Preşedintele Festivalului de Film ARIPI - Ruxandra Cernat, precum şi regizorii şi producătorii filmelor ce vor fi prezentate în cadrul acestei ediţii. Comunicat de presă - Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură

Tag-uri Institutii: