Firma trimisă în judecată de către DNA

Share

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea a două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.

Persoană fizică, reprezentant legal al societăţii menţionate, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, precum şi două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

Inculpatul a creat un circuit financiar cu ramificaţii în Bulgaria, China, Turcia, Cipru şi Slovenia prin care, folosind firma SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL - Panciu (judeţul Vrancea) ar fi obţinut, pe baza unor documente falsificate, fonduri din bugetul general al UE în valoare de 8.112.340 lei.

Banii ar fi fost obţinuţi în mod nelegal prin două proiecte finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013, după cum urmează:

- proiectul "Creşterea competitivităţii economice, diversificarea producţiei prin achiziţionarea de utilaje noi la SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL", prin care s-ar fi obţinut în mod nelegal 4.124.894 lei

- proiectul "Creşterea competitivităţii economice prin construcţia unei hale de producţie şi achiziţia de utilaje performante", prin care s-ar fi obţinut în mod nelegal 3.987.446 lei

Concret, în ambele proiecte, inculpatul persoană fizică ar fi interpus pe circuitul achiziţiilor o firmă din Bulgaria cu un comportament tip fantomă, pe care acesta o controla direct, pentru a majora artificial preţul echipamentelor şi utilajelor pe care firma SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL le achiziţiona în cele două proiecte.

Pentru obţinerea finanţărilor pentru cele două proiecte s-ar fi folosit 122 de înscrisuri false, atât în procedura de elaborare, completare şi depunere a cererii de finanţare (referitoare la echipa de implementare, fundamentarea preţului de achiziţie, locaţia de implementare etc.), în procedura de evaluare a ofertelor, cât şi în etapa de urmărire a executării proiectului (rapoarte de evaluare, procese verbale de predare/primire/punere în funcţiune/recepţie, documente de plată falsificate). Asemenea acte erau necesare pentru obţinerea fondurilor şi apoi pentru a justifica modul de utilizare a acestora.

Astfel, în primul proiect, prin care SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL intenţiona să cumpere echipamentul "linie de producţie automată pentru formarea caserolelor alimentare", inculpatul ar fi trucat în totalitate procedura de achiziţie în scopul acordării contractelor de furnizare echipamente firmei din Bulgaria controlată de acelaşi inculpat.

Din documentele de plată ce ar fi fost falsificate reiese că inculpata S.C. MIRA CONSULTING IMPORT - EXPORT SRL ar fi plătit firmei fantomă în baza unei proceduri fictive de achiziţie, suma de 1.355.000 euro menţionată în contract, pentru un echipament adus din China (printr-un port din Slovenia) care ar fi costat numai 370.206 euro.

După acelaşi tipar, şi în cel de-al doilea proiect, prin care SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL intenţiona "să cumpere un teren, să construiască o hală de producţie şi să achiziţioneze o linie de producţie polistiren", s-ar fi depus oferte de preţ falsificate, cu valori intenţionat mai mari decât preţul pieţei, atât pentru teren, cât şi pentru materialele şi echipamentele ce urmau a fi cumpărate.

Şi în acest caz, inculpatul ar fi trucat procedura de achiziţie şi ar direcţionat contractarea lucrărilor de construcţie către firma fantomă din Bulgaria pe care acesta o controla şi care, deşi a fost declarată câştigătoare în procedură, nu a fost implicată în construirea halei de producţie, neavând personal angajat sau dotările tehnice necesare realizării construcţiei. Construcţia halei s-ar fi efectuat cu o echipă de muncitori zilieri plătiţi direct de inculpat.

Aceeaşi firmă fantomă ar fi câştigat şi procedura prin care urma să fie achiziţionate echipamentele pentru linia de polistiren. Astfel s-ar fi creat condiţiile pentru ca SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL să plătească firmei fantomă o suma dublă faţă de preţul la care au fost cumpărate echipamentele aduse din China şi Turcia.

Ca şi în primul proiect, firma fantomă din Bulgaria ar fi fost folosită de inculpatul persoană fizică doar pentru a emite în fals documente justificative de plată pe baza cărora să ateste existenţa unor raporturi comerciale care nu aveau corespondent în realitate, urmate în final de decontarea fondurilor UE. Respectiva hală nu a fost niciodată funcţională, iar linia de producţie polistiren nu a fost pusă în funcţiune, nefiind create locurile de muncă prevăzute în proiect şi în planul de afaceri. Pe circuitul financiar, inculpatul ar fi introdus şi o firmă din Cipru, înfiinţată de acesta, care i-ar fi permis accesul la sumele de bani fraudate în modalitatea prezentată.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal, solicitând obligarea inculpatului în solidar cu beneficiarul SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL la plata sumei de 8.112.340 lei, reprezentând prejudiciul ce ar fi fost cauzat în cele două proiecte.

În vederea reparării pagubei produse, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului, până la concurenţa sumei de 8.112.340 lei, constând în indisponibilizarea bunurilor imobile şi mobile deţinute în proprietate de inculpata SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunerea de menţinere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 

Tag-uri Institutii: