Help Autism lansează Help Home - primul program personalizat din România dedicat exclusiv adolescenţilor

Share

În cei 11 ani de existenţă, asociaţia Help Autism a crescut odată cu cei de care are grijă. Copiii cu autism din România devin adolescenţi şi au nevoie de o terapie specifică pentru a se adapta nevoilor vârstei şi pentru a putea trece în noua etapă din viaţa lor. Fără acest program, tinerii vor rămâne pe viaţă dependenţi tot timpul de ajutorul cuiva, pentru cele mai mărunte acţiuni din viaţa de zi cu zi.

1 din 54 de copii este afectat de autism*. În România, se estimează că trăiesc peste 30 000 de persoane cu tulburare de spectru autist (TSA), deşi doar jumătate sunt în evidenţa statului dintre care 13 905 sunt copii**, autismul fiind considerată cea mai răspândită tulburare a copilăriei.

În prezent, fără existenţa unui program dedicat, un adolescent cu autism de 12-14 ani nu poate merge singur la toaletă, nu poate face duş, nu poate sta singur acasă, nu poate să-şi facă un sandviş, nu poate să se dezbrace/îmbrace singur, nu poate încuia uşa, nu-şi dă seama de pericol, nu poate traversa strada şi în definitiv nu-şi poate trăi viaţa de unul singur. Aceasta este realitatea majorităţii tinerilor cu TSA.

De aceea, Help Autism a lansat la început de an programul pilot Help Home - un program de viaţă independentă dedicat adolescenţilor cu autism, primul de acest fel din România. Într-un spaţiu organizat ca o locuinţă, tinerii vor învăţa zi de zi, pe parcursul mai multor luni, cum să se descurce singuri acasă şi în jurul casei, la cumpărături sau pentru o scurtă plimbare în parc.

Programul de terapie din cadrul Help Home îi va învăţa cum să facă toate aceste lucruri, prin repetiţie îndelungată, până devin deprinderi. În acelaşi timp, în casa Help Home, adolescenţii vor putea interacţiona unii cu alţii, sub îndrumarea terapeuţilor, dezvoltându-şi aptitudinile de socializare. Help Home oferă soluţia personalizată pentru ritmul de învăţare al fiecărui tânăr.

Pentru a face posibilă existenţa Help Home pe termen lung şi pentru a extinde soluţia şi în alte locaţii, Help Autism lansează campania de strângere de fonduri #PotSingur, care subliniază scopul final al programului - acela de a-i ajuta pe adolescenţii cu autism să poată spune #PotSingur la toate acele lucruri mărunte, dar esenţiale, pe care ei nu le pot face încă.

Donaţiile sunt posibile pe www.helpautism.ro/ce-facem/helphome sau trimiţând HELP prin SMS la 8844, pentru a dona 2 Euro lunar. Companiile se pot implica direcţionând 20% din impozit alăturându-se partenerilor care au făcut posibilă deschiderea uşii primului Help Home.

Filtrul de instagram PotSingur poate fi folosit de cei care îşi doresc să-şi aducă aminte de perioada adolescenţei, încurajând donaţiile pentru cei care încă nu-şi pot trăi adolescenţa singuri. Doar cu ajutorul celor generoşi, ei vor putea spune într-o zi #PotSingur.

* conform raportului CDC 2020 disponibil aici https://www.helpautism.ro/proiecte/1-din-54-de-copii-de-diagnosticheaza-...

** Conform datelor culese în perioada ianuarie - iunie 2019 pentru realizarea "Analizei naţionale de etapă a situaţiei abilitării / reabilitării persoanei cu tulburări din spectrul autist (copil şi adult), în vederea elaborării Planului Naţional pentru Autism 2020 - 2024".

Tag-uri Institutii: