Klaus Iohannis: Strategia de vaccinare va fi făcută publică săptămâna viitoare

Share

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, după ședința de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei Covid-19, la care au participat și premierul, miniștrii Apărării, al Sănătății, șeful DSU, dar și Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus va fi făcută publică săptămâna viitoare, iar Coordonatorul campaniei de vaccinare va fi Valeriu Gheorghiță, medic primar la Spitalul Militar Central, a anunțat marți seara președintele Klaus Iohannis.

Principalele puncte din declarația președintelui Klaus Iohannis:

 • România, ca parte a acordurilor europene, trebuie să fie pregătită pentru a gestiona corespunzător campania de vaccinare
 • Elaborarea strategiei de vaccinare, făcută publică săptămâna viitoare,
 • În ședința de azi a fost desemnat si un coordonator al campaniei, dl dr Valeriu Gheorghiță
 • Vaccinarea se va face etapizat si va începe cu anumite grupe de populație
 • In primă fază e vorba de personalul medical
 • Au fost stabilite măsurile generale
 • Am solicitat experților să comunice clar și transparent aceste măsuri personalului medical și populației
 • E deosebit de important să combatem dezinformarea și fake news-urile care au un efect manipulatoriu profund nociv
 • Atât timp cât dovezile științifice susțin eficiența și siguranța vaccinurilor, trebuie să ne unim eforturile pentru a implementa o campanie de vaccinare eficientă
 • România va depăși această criză sanitară și sunt optimist pentru că deja începem să vedem efectele măsurilor luate
 • Tragedia de la Piatra Neamț: Sunt alături de familiile îndoliate și le urez multă sănătate celor care au suferit în acest incendiu
 • Transmit respectul meu și aprecierea pentru tânărul medic care și-a pus în pericol propria viață pentru a salva alte vieți
 • Sistemul sanitar trebuie regândit din temelii
 • Din martie, acest sistem și așa împovărat a avut de dus și bătălia cu coronavirusul
 • Este meritul medicilor că salvează vieți în ciuda tuturor dificultăților pe care le întâmpină
 • Doar reforme autentice, cu o majoritate care lucrează într-adevăr pentru români, pot rezolva aceste lucruri

Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor

-  Despre rata infectărilor - dacă am ajuns pe un platou: Avem ceva motive de optimism, nu mai avem creșteri mai mari de l o zi la alta, ne-am așezat in zona unui platou, dar nu e suficient. Avem un prim rezultat al măsurilor luate, dar e nevoie de mult mai mult. Secțiile ATI sunt aproape pline și prea mulți români mor.

-  Victor Ponta își dădea demisia în 2015 după Colectiv. Dacă guvernul Orban trebuie să plece acasă după tragedia de la Piatra Neamț: Nu, guvernul Orban nu trebuie să plece acasă. Este în funcție de nici un an de zile si a gestionat criza. Sistemul de sănătate a fost dus în această stare de guvernele pesediste anterioare. Guvernul Orban si-a asumat guvernarea într-o perioadă când toți ceilalți au preferată să stea deoparte și să comenteze.

Dacă a discutat cu familia medicului rănit la Piatra Neamț: Informațiile îmi parvin de la domnul ministru Tătaru.

Despre creșterea numărului de paturi ATI până la 200. Medicii se tem pentru că va crește si consumul de curent electric în spitale foarte vechi, se tem că se va putea repeta o tragedie. Plus problema personalului medical. Care este planul, în acest context: Tocmai de aceea am convocat întâlnirea de mâine, pentru a discuta cu specialiști. Am convocat și specialiști in instalații, în special în instalații sanitare. Trebuie evitate suprasolicitarea unor rețele și improvizațiile.

-  Cine este vinovatul moral pentru infectările de la Sibiu: Cred că acolo lucrurile s-au mișcat prea încet si a fost nevoie de un impulsul venit de la centru pentru a accelera un pic decizia privind carantinarea.

Despre decesul lui Ionuț Anghel: Este o situație emoțională, tragică. Este nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate. Sistemul să fie atât de performant încât si medicii care au preferat să plece in altă parte să se întoarcă.

Despre organizarea târgurilor de Crăciun: După părerea mea, organizarea unui târg in plină pandemie, când avem  10 mii de cazuri noi, mi se pare imposibila si inoportuna. Aceste târguri,  in acest an, nu se pot organiza. .

Transferul medicului erou în Belgia: Decizia s-a luat la ministerul Sănătății, mi s-a comunicat.Dacă e nevoie, pot să aflu și argumentația medicală.

Declarația lui Tătaru că toți suntem vinovati. Dacă președintele se consideră vinovat: O afirmație un pic nerumegată. Nu toti suntem de vină, sunt de vină cei care au fost la guvernare, care au fost la conducere, care gestionează în județe spitalele județene si care nu alocă resurse, care nu s-au îngrijit de calitatea personalului, a managementului. Mai vinovați sunt cei ca re au guvernat mai mult in ultimii 30 de ani. Vinovatul tehnic va fi găsit de anchetatori in fiecare caz în parte.

Sărbătorile in acest an: Vor avea loc asa cum au loc in fiecare an, dar vor fi sub semnul pandemiei, vor trbeui respectate toate măsurile în vigoare. Marile petreceri nu vor putea să aibă loc si nici excursii. Dar Crăciunul vine și așa.

De ce la 5 ani de la Colectiv nu putem trata marii arși în țară: Guvernul Orban este un guvern interimar până la alegeri, cu minoritate în Parlament si in aceste condiții nu cred că s-a așteptat cineva să facă reforme. Reformele se fac cu o majoritate parlamentară solidă, care sprijină guvernul.

Când are in plan vizita în Republica Moldova: Am avut o discuție cu dna Maia Sandu ieri, am felicitat-o si la invitația domniei sale i-am promis că voi face o vizită imediat după ce va prelua funcția de președinte al Republicii Moldova. Am început  să căutăm soluții pentru un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova.

Despre Cătălin Predoiu - dacă va rămâne ministru al Justiției în viitorul Guvern: Personal, am fost un promotor al luptei anticorupție din prima zi de mandat. Eu cred că România are nevoie de luptă anticorupție eficientă. De cu totul altă părere a fost și este PSD, care în trei ani de guvernare a încercat să pună cizma pe gâtul justiției. Noi trebuie să reparăm tot ce s-a stricat, legislația, să intervenim cu măsuri clare, ferme, moderne, nu doar în a repara ce s-a stricat, ci pentru a pune la punct o legislație modernă, europeană, care ne scoate definitiv din zona statelor unde câteodată se mai poartă discuția în jurul statului de drept. Ați urmărit probabil că în ultima vreme când se vorbește în UE de această problemă, România nu mai este o temă. Dl Cătălin Predoiu a pregăti acest pachet legislativ. A făcut o treabă bună până aici.

La întâlnirea cu președintele au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, general dr. Ionel Paul Oprea, secretar de Stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu; directorul Institutului Național de Sănătate Publică, director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol; directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, colonel dr. Florin Oancea; reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, dr. Alexandru Rafila; șeful Direcției Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naționale, general dr. Dragoș-Marian Popescu, directorul medical în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, dr. Andreea Moldovan, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Gindrovel Dumitra; Medic primar, Secția Boli infecțioase, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, dr. Valeriu Gheorghiță.