Lecturi de weekend: Clubul Crimelor de Joi

Share

Un minunat roman polițist, în stil clasic, extrem de britanic prin umorul său subtil și sănătos, un roman cu acțiune densă, nenumărate răsturnări de situație, mai multe crime, dar, surprinzător, deloc violent, făcând lectura o plăcere.

Autorul, Richard Thomas Osman, născut în 1970, este scenarist, producător și prezentator de televiziune, foarte cunoscut pentru o serie de emisiuni de succes în Marea Britanie. Dar romanul pe care îl semnalăm este debutul său în literatură. A apărut în 2020, a cunoscut un succes fulminant, a fost vândut în peste 250000 de exemplare în prima lună de la lansare, tradus în 37 de țări, iar drepturile au fost cumpărate pentru un film de Steven Spielberg.

„Ideea pentru Clubul Crimelor de Joi – precizează autorul în Mulțumiri - mi-a venit acum câțiva ani, când am avut norocul să merg într-o comunitate pentru seniori plină de oameni extraordinari cu povești extraordinare, ba chiar și cu propriul restaurant contemporan de înaltă calitate. Rezidenții sătucului știu despre ei cine sunt.”

Scriu editorii: „Într-un sătuc liniștit pentru seniori, patru pensionari excentrici care au legat o prietenie improbabilă se întâlnesc o dată pe săptămână ca să rezolve cazuri de crimă rămase neelucidate. Dar când un om e ucis chiar sub ochii lor, Clubul Crimelor de Joi se pomenește aruncat în mijlocul primei sale anchete adevărate. Elizabeth, Joyce, Ibrahim și Ron poate că au o vârstă venerabilă, dar mai au încă destui ași în mânecă. Ajutați de o tânără polițistă dornică să se afirme și de un inspector-șef căruia nu-i mai lipsește mult să-și ia lumea în cap, echipa noastră strălucită, dar absolut neobișnuită trebuie să salveze locul care le-a devenit cămin, dar și să demaște mintea diabolică din spatele complotului.”

E uimitor cât de vii pot fi aceste personaje, fiecare oscilând între șaptezeci și optzeci de ani, dar cu mintea limpede și ascuțită. O fostă polițistă, o fostă asistentă medicală (cu o fiică întreprinzătoare),  un fost lider sindical și un fost psihoterapeut (care are un băiat boxer de succes) sunt cei patru vârstnici capabili nu numai să ajute poliția în anchetele sale, dar și să caute indicii și să descopere urme ascunse ale unor crime mai vechi sau mai noi și să împiedice un număr de neisprăviți să-și continue mârșăviile. Apar povești vechi de iubire, complicații și cadavre, dezvoltatori imobiliari fără scupule, capabili să strămute un cimitir pentru construirea de blocuri, traficanți de droguri, deghizări meșteșugite, răzbunări. Toate scăldate, spuneam, într-un umor fin.

O poveste cuceritoare și până la urmă optimistă și reconfortantă.

„Una dintre cele mai plăcute cărți ale anului… Bine scrisă, amuzantă și minunat de generoasă… Marele farmec al Clubului Crimelor de Joi e că e mult mai mult decât un roman de suspans. Pe lângă faptul că aduce un omagiu iubirii care durează o viață, laudă și prieteniile în care ne găsim sprijin când trecem prin vicisitudinile vieții.” – Daily Express

Richard Osman – Clubul Crimelor de Joi. Traducere din limba engleză și note de George Arion Jr. Crime Scene Press. 405 pag.