Lecturi de weekend: La Belle Epoque. Amurgul unei lumi

Share

„Când, în 2018, Editura Corint publica Parisul anilor nebuni, descopeream – scrie prefațatoarea Alina Pavelescu - în Mary McAuliffe o autoare înzestrată cu harul povestitului. A doua sa carte apărută în românește ne duce acum în sus pe firul timpului, în «anii frumoși» dinaintea Marelui Război. Parisul boem al lui Picasso, Braque, Modigliani trăiește fericit în această perioadă alături de Parisul aristocratic al lui Proust și de Parisul sărman, dar dârz al lui Zola.”

Este o carte superbă despre Parisul de la începutul secolului trecut, când ajunsese centrul cultural al Occidentului. Aici au trăit și au creat artiști de geniu (Pablo Picasso, Auguste Rodin, Henri Matisse, Igor Stravinski, Maurice Ravel, Marcel Proust), oameni de știință (Pierre și Marie Curie), dar și inovatori (André Citroën, Louis Renault, Auguste și Louis Lumière), fiecare în parte izbutind să revoluționeze propriul domeniu de activitate.

O carte despre vremurile în care Parisul devenise capitala haute couture și a produselor de lux, unde apăruseră unele dintre primele cinematografe și fusese construit le métro.

„Acești ani cu totul reemarcabili – scrie Mary McAuliffe -, care încep cu 1900 și sfârșesc cu Marele Război, au intrat în istorie sub denumirea de la Belle Epoque. Au fost ani de extraordinare succes în mai toate domeniile de activitate, marcați de o amețitoare avalanșă de inovații radicale. Au fost însă și ani ai umbrelor, unele care au continuat să crească pe măsură ce războiul se apropia, acea conflagrație care a pus la grea încercare temeritatea Orașului Luminilor și a marcat sfârșitul unei epoci.”

O carte nu numai foarte bine scrisă, ci și extrem de documentată: notele și bibliografia cuprind aproape o sută de pagini! Cartea mai conține și un album cu imagini din epocă.

Mary McAuliffe – La Belle Epoque. Amurgul unei lumi. Traducere din limba engleză de Alina Popescu. Prefață de Alina Pavelescu. Editura Corint. 478 pag.