Lecturi de weekend: Protocolul Varșovia

Share

Cotton Malone a fost smuls din marină cu vreo dpuăzeci de ani în urmă de Stephanie, care îi oferise posibilitatea să devină ofițer de informații în cadrul Magellan Billet, o agenție a Departamentului de Justiție, o divizie specială care se ocupa cu probleme foarte delicate, de care răspundea cel mai adesea direct președintelui țării. Nu lucrau în acea divizie decât doisprezece agenți. Într-o misiune în Mexico City, un glonț îi străîunsese umărul, dar reușise să-i doboare pe cei care trădeau, iar carnagiul rezultat lăsase îăn urmă șapte morți și nouă răniți. Unul dintre aceștia fusese un tânăr dipolomat danez al cărui tată i-a oferit lui Malone, zece săptămâni mai târziu, drept mulțumire că-I salvase fiul, o slujbă de librar în Copenhaga, pe care agentul a acceptat-o. În felul acesta ieșea cât de poate de onorabil la pensie. Dar tot mai participa la diferite misiuni chemat de fost sa șefă ori chiar de președintele sub mandatul căruia acționase, acum senat într-un stat din sud. Malone nu fuma, nu bea și nu consuma aproape nimic ce venea dintr-o farmacie. Mai rar erou de asemenea cărți care să nu fie ros de viciile amintite.

Toate acestea și multe altele, cititorii pasionați de numeroasele romane thrillere istorice sau de spionaj ale lui Steve Berry le știu din precedentele cărți care îl au drept erou pe Cotton Malone, apărute și în românește – nu mai puțin de nouă la număr (toate, evident, la Editura RAO).  De astă dată, Steve Berry scrie un roman la fel de captivant, de spionaj și politic în egală măsură, foarte actual.

Scriu editorii: „Malone, fost agent de informații al Departamentului de Justiție, care deține acum un anticariat în Copenhaga, este în Belgia pentru a participa la cel mai mare târg de carte antică din Europa. Când trei bărbați fură o relicvă, acțiunea se precipită și Malone este aruncat într‑o luptă sângeroasă între trei națiuni pentru un secret care, dacă este dezvăluit, ar putea schimba echilibrul de putere în Europa. De pe străduțele cu parfum de epocă ale orașului Bruges, din Belgia, până la interioarele elegante ale Castelului Wawel, din Polonia, și în adâncurile unei uriașe mine de sare, romanul vă poartă într-o aventură plină de surprize, în care singura necunoscută rămâne... Protocolul Varșovia.”

Subiectul este mult mai complicat de atât. Pleacă de la ideea instalării unor baze de rachete americane în Polonia, de prezența cărora rușii și iranienii se simt amenințați și se împotrivesc. Președintele american –arogant, insolent, opac la părerile partenerilor, un portret absolut remarcabil și savuros al fostului președinte american Donald Trump, care nici măcar nu apare în prim plan – vrea cu oprice preț să instaleze rachetele pe care Polonia nu le mai vrea. Iar președintele ei, fost membru al sindicatului Solidaritatea, poate fi șantajat cu atitudinea sa ambiguă din ultimii ani ia comunismului, când ar fi fost recrutat și de poliția secretă să-și toarne colegii. Acum, cineva a pus mâna pe documente compromițătoare și le scoate la o licitație internațională desfășurată în secret, la care și-au anunțat participarea nu mai puțin de șase state. Numai că la baza acțiunilor din trecut ale președintelui polon ar fi stat Protocolul Varșovia, a cărui existență este acum negată de majoritatea și a cărui idee fusese să transforme informatorii în contrainformatori, adică să ofere poliției secrete informații inofensive, nesemnificative sau chiar minciuni trimițând poliția să alerge după fantome, pe piste false. Chiar și așa, dacă faptele sunt scoase la lumină, președintele poate pierde lupta pentru un nou mandat, cum s-a întâmplat cu Lech Walesa. Însă Protocolul Varșovia a fost ascuns și nimeni nu știe unde se află, așa că mulți nici nu cred că ar fi existat.

Romanul are la final o notă a autorului din care reiese dragostea lui Steve Berry pentru Polonia și lupta sa pentru existență, de-a lungul secolulor, o Polonie despre care fostul președinte american spunea că „nu este nici în Est, nici în Vest. Polonia este centrul civilizației europene. A contribuit din plin la această civilizație. O face șio astăzi, refuzând în chip magnificsă se împace cu asuprirea.”

Un roman cu de toate, care merită să fie citit.

Steve Berry – Protocolul Vrașovia. Editura RAO. 428 pag.