Lumea a intrat în criza pandemiei de COVID (1)

Share

După un periplu, prin trei ţări din Estul Europei, R. Moldova, Ucraina şi R. Armenia, în plină criză a pandemiei de coronavirus, unde vă spuneam că nu era încă simţită criza, am plecat, plin de speranţă, din nou, în Ucraina, dar de data aceasta cu maşina personală, nu cu avionul cum o făcusem cu o săptămână în urmă. Bine dispus şi pe o vreme deosebit de frumoasă, de primăvară, cu temperaturi de 17- 18 grade, am plecat împreună cu prietenu meu Bogdan, la ora 06,00 dimineaţa, în ziua de 17 martie anul curent, dar cu altă destinaţie în Ucraina, oraşul Cernăuţi.
Pregătiţi pentru un drum de circa 500 km de la Bucureşti la Someş, graniţa cu Ucraina, am plecat cu noaptea în cap. Era momentul în care lumea începe să se dezmorţească din somnul de peste noapte şi să- şi reînceapă activitatea. Aşa că, am circulat pe un drum destul de congestionat de la sediul organizaţiei (OADO) şi care ne- a ţinut în limita de viteză de maxim 70 km/h. Am făcut până la graniţa cu Ucraina în jur de 7 ore unde ne-a aşteptat o surpriză pe care chiar nu o prevăzusem. Încă de la intrarea în punctul de frontieră, un lucrător bine intenţionat, cu mască sanitară, ne- a făcut semn să oprim şi ne- a atenţionat că Ucraina nu mai primeşte cetăţeni români sau apatrizi. Am spus că deţinem documente din ţara vecină şi desigur că ne- au lăsat să intrăm, în frontieră.
După ce am fost înregistraţi în frontiera română de către o domnişoară binevoitoare am trecut fâşia şi am ajuns în graniţa ucrainiană unde nu era ţipenie de turişti sau cetăţeni români, o lucrătoare de frontieră ucrainiană, în uniformă militară, ne- a cerut documente care să facă dovada că putem trece graniţa. Ne-a cerut să aşteptăm până la sosirea unui ofiţer superior care putea să ia o decizie în ceea ce ne privea. Relativ repede, a apărut un tânăr ofiţer care după controlul documentelor a decis că eu pot trece graniţa în timp ce Bogdan a trebuit să se întoarcă în ţară, cu alte cuvinte, eu, am plecat la Cernăuţi în timp ce el m- a aşteptat, 2 zile, la noul hotel de 4 stele de lângă graniţă, hotelul TRANZIT.
Ce se întâmplase de fapt? Parlamentul Ucrainei, impusese restricţii stricte cu circulaţia străinilor în ţară dar şi în ceea ce priveşte activităţile administrative şi economice, lucru care în România s- a decis după câteva zile. Pe un drum aproape pustiu, cu un pasager aciuit din graniţă, de fapt, un student ucrainian, care studiază la facultatea de IT la Suceava, în circa jumătate de oră am ajuns la Cernăuţi.

Format: