MEC: Grupe de maximum 20 de copii la grădiniță

Share

Redeschiderea gradiniţelor după regulile transmise de Ministerul Educaţiei ar însemna în multe cazuri dublarea personalului. Directorii au constatat deja acest lucru şi transmit că angajările nu pot fi făcute cu numai câteva zile înainte de începerea anului şcolar. E nevoie în primul rand de personal nedidactic, dar şi de educatori.

Pentru învaţământul preşcolar, ghidurile prevăd ca fiecare grupă să aibă maximum 20 de copii, să fie supravegheaţi de cel puţin 2 adulţi, iar aceste grupe să fie împărțite în 2 subgrupe cu 5-10 copii.

În Bucureşti, grădinițele sunt supraaglomerate, iar grupele sunt şi de 30 de copii, așa că directorii nu știu cum ar putea asigura suficient personal.

În ghidul elaborat de minister scrie că micuții trebuie să păstreze acelaşi scaun toată ziua, ca și în cazul elevilor, să evite să-şi atingă faţa cu mâna şi să tuşească în pliul cotului.

Camerele trebuie să fie aerisite la 30 de minute sau geamul să fie ţinut deschis, iar schimbul de obiecte personale ar trebui să fie interzis, iar copiii să aibă propriul set de rechizite.

Pe timpul verii, educatorii au experimentat deja aplicarea acestor reguli în grădiniţe.

Cu același spațiu la dispoziție și același număr de angajați, mulţi directori spun că ghidurile sunt greu de aplicat.

Pot sta liniștiți, nu sunt obligatorii, le transmite ministrul Educației.

Şi nici avizele medicale nu vor fi obligatorii, decât în anumite condiţii.

Din toamnă, părinţii sau aparţinătorii nu mai au voie să intre în curtea grădiniţelor. Copiii vor fi preluaţi de la poartă.

Tag-uri Institutii: