Michael D'Andreea ar fi murit în accidentul avionului militar american din Afganistan

Share

Potrivit presei afghane, Michael D'Andreea, cadrul american de informații responsabil de operațiunea in care a fost ucis generalul iranian Suleymani, ar fi murit în accidentul avionului militar american, petrecut recent in Afganistan.

 

Presa afgană de limba paștună și dari, citând surse de informații ruse, confirmă astăzi că Michael D'Andrea, "șeful de operații" al Agenției Centrale de Informații (CIA) pentru spațiul geografic al Irakului, Iranului și Afganistanului, și-a pierdut viața, urmare a prăbușirii unui avion militar american, în apropierea localitatii Ghazni, după ce aeronava ar fi fost doborâtă de talibani.

 

Avionul doborât reprezenta o structură de comandă mobilă a CIA, iar acum, ceea ce a mai rămas din epava celei mai avansate platforme de spionaj a Statele Unite și centrul comenzii mobile cu toate echipamentele și documentele, sunt în mâna talibanilor.

 

D'Andrea, responsabil pentru uciderea generalului Qassem Suleimani și al comandantului libanez Imad Moghniyah, printre alții, s-ar fi aflat printre ofițerii de la bordul avionului, după cum relatează și site-ul Veterans Today, pe lângă presa afgană.

 

Cunoscut și sub porecla de „Ayatollah Mike”, D’Andrea era o figură de frunte a operativului CIA din regiune.

 

Începând din 2017, D 'Andrea a dirijat operațiuni "sub steag străin" instrumentate de CIA în Orientul Mijlociu și asasinate.

 

Armata americană a recunoscut pierderea unui avion de tipul Bombardier / Northrop Grumman E-11A, în centrul Afganistanului, adăugând că nu au găsit niciun „indiciu” că avionul ar fi fost doborât de forțele inamice.

 

Avionul s-a prăbușit luni în zona orașului Ghazni. "În prezent, o anchetă privind incidentul este în curs, iar militarii vor oferi mai multe informații atunci când sunt disponibile", a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor americane din Afganistan, colonelul Sonny Leggett.

 

De asemenea, oficialul a respins afirmațiile talibanilor că o a doua aeronavă s-ar fi prăbușit în Afghanistan. Mai devreme în aceeași zi, talibanii au semnalat că un elicopter militar ar fi căzut în estul țării, la puțin timp după prăbușirea avionului. Grupul armat nu a furnizat, însă, detalii despre presupusul incident și nici nu a specificat cui a aparținut elicopterul.

 

De precizat că Bombardier / Northrop Grumman E-11A este o aeronavă de supraveghere și comunicații, având la bord tehnologie de ultimă oră.

 

Ciprian Pop

Tag-uri Institutii: