Ofițer al poliției din New York (NYPD), acuzat de spionaj pentru China

Share

FBI-ul semnalează pentru media locală  că Angwang comunica „frecvent” in mod "protejat"  cu un membru al consulatului chinez din oraș, încă din iunie 2018.

Baimadajie Angwang, ofițer de poliție din New York, a fost arestat luni pentru că, potrivit rechizitoriului,  ar fi efectuat activități de spionaj pentru China.

Potrivit plângerii penale, Angwang a acționat „îndrumat și controlat” de oficialii pe care guvernul chinez îi are în consulatul sau de la New York pentru a raporta activitățile unor etnici tibetani.

De asemenea, este acuzat că a evaluat sursele de informații tibetane și că și-a folosit poziția de ofițer de poliție pentru a oferi autorităților chineze acces la informații clasificate. În plus, după cum a raportat rețeaua de televiziune ABC, Anwang este, de asemenea, acuzat de fraudă, făcând declarații false și obstrucționând o procedură oficială.

Ofițerul,  în vârstă de 33 de ani, aparține grupului etnic tibetan, dar este un american naturalizat. 

FBI-ul a raportat că Angwang comunica „frecvent” cu un membru al consulatului chinez din iunie 2018. În plus, din 2014 până în 2017, a fost văzut intrând în sediul consulatului chinez, în numeroase ocazii.

Adjunctul structurii operative zonale a FBI de la New York, William Sweeney Jr.a semnalat că Angwang a lucrat „în numele unui guvern străin”.

"A mințit pentru a obține rang și și-a folosit poziția de ofițer de poliție din New York pentru a ajuta la încercările subversive și ilegale ale guvernului chinez de a recruta surse de informații", a adăugat el.

Ciprian Pop

Tag-uri Nume:

Tag-uri Institutii: