Parlamentul ceh nu extinde starea de urgență din țară, din cauza coronavirusului

Share

Camera Deputaților (camera inferioară) a Parlamentului ceh a refuzat joi seară să sprijine propunerea guvernului republicii de a extinde starea de urgență din cauza coronavirusului, care a fost introdusă în țară de pe 5 octombrie anul trecut și se încheie pe 14 februarie. Pentru inițiativa Cabinetului de Miniștri, care a solicitat prelungirea acestuia până pe 16 martie, 49 din 106 parlamentari prezenți la ședință au votat împotrivă. Ședința a fost transmisă de posturile TV locale.

Coaliția guvernamentală, condusă de premierul Andrej Babis, mișcarea politică „Acțiunea cetățenilor nemulțumiți” și Partidul Social Democrat Ceh, nu are majoritate în camera inferioară a parlamentului.

Deputații din partidele de opoziție au votat împotriva extinderii stării de urgență. Principalele argumente utilizate de oponenții regimului de urgență au fost faptul că restricțiile care acționează în contextul său cauzează daune semnificative economiei naționale, în primul rând întreprinderilor mici și mijlocii, precum și necesitatea reluării procesului educațional standard în școlile și in universitățile republicii. Au existat si declarații potrivit cărora Cabinetul nu a făcut față situației epidemiologice din țară.

După abolirea regimului de urgență din republică, toate magazinele, întreprinderile care furnizează servicii de consum populației, saunele, piscinele, muzeele, teatrele și alte facilități publice pot deschide luni.

Autor: Ciprian Pop