Povestea lui 'Don Quijote' transpusă în balet şi transmisă în cadrul Seri de Operă Online

Share

Opera Naţională Bucureşti prezintă iubitorilor baletului spectacolul 'Don Quijote' de Ludwig Minkus, regia şi adaptarea coregrafică Jaroslav Slavický, în cadrul programului Seri de Operă Online.

Evenimentul va avea loc mâine, 7 mai 2020, începând cu ora 18:30 pe pagina de Facebook a Operei Naţionale Bucureşti şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline.

https://youtu.be/6iEKPtXCxVM
(Trailer Don Quijote - Opera Naţională Bucureşti)

Mai multe versiuni ale baletului 'Don Quijote' au fost create în întreaga lume. Despre coregrafia ce poartă numele lui Jaroslav Slavický, artistul însuşi a declarat: 'Coregrafia spectacolului se bazează pe versiunea Petipa-Gorski, cea mai bună versiune din toate timpurile, deoarece concepţia lor şi celebrele scene de dans au făcut ca acest balet să reziste în teatrele din toată lumea de mai bine de 150 de ani. Desigur, am ajustat, am scurtat sau am suprimat anumite fragmente pentru ca spectacolul să aibă continuitatea dorită, să aibă viteză şi ritm. Mi-am dorit o expunere a acţiunii clară şi logică, iar regizoral am urmărit un joc convingător, ca şi o descriere colorată a personajelor.'

Ritm, culoare, atmosfera plină de viaţă a unui orăşel din Spania, personaje pitoreşti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasă cu numeroase momente de virtuozitate în interpretarea unei distribuţii de excepţie înseamnă împreună reprezentaţia de pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

La Opera Naţională Bucureşti, baletul 'Don Quijote' cunoaşte prima variantă în 1970, în coregrafia lui Vasile Marcu şi scenografia Ofeliei Tutoveanu Drăgănescu. În anul 2000, Mihai Babuşka oferă, în spiritul liniei clasice, o nouă adaptare coregrafică a baletului 'Don Quijote', în scenografia Adrianei Urmuzescu. Din echipa de realizatori a actualei montări de la Opera Naţională Bucureşti fac parte Katerina Slavicka -Elšlégrova - asistent coregrafie, scenografia a fost creată de Josef Jelinek, Andreia Martinescu este asistent de scenografie.

Tag-uri Institutii: