Proteste împotriva măsurilor de carantină au avut loc în țările europene

Share

Protestele împotriva măsurilor de carantină continuă în țările europene. Manifestările au avut loc în Austria și Germania în weekend, relatează Deutsche Welle.

La Viena, peste o mie de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor guvernamentale anti covid. Acțiunea a avut loc în ciuda interdicției de a organiza evenimente de masa, în vigoare, în Austria. Una dintre cererile protestatarilor care s-au adunat în fața bisericii Karlskirche din centrul orașului a fost demisia guvernului cancelarului austriac, Sebastian Kurz.

 Zilele trecute, Austria a consolidat măsurile de carantină. În special, rezidenților din țară li se interzice să părăsească casele fără un motiv valid între orele 20.00 și 6.00. În restul timpului, sunt permise întâlniri cu maximum patru adulți și copiii lor. Magazinele s-au redeschis în Austria pe 8 februarie. Cu toate acestea, trebuie să închidă cel târziu la ora 19.00. În plus, există restricții privind numărul maxim de clienți permis în interiorul magazinului.

 Și la Berlin a avut loc un miting împotriva măsurilor guvernamentale de combatere anti covid. Organizatorii au solicitat participarea a 300 de persoane. Pe unul dintre bannere se putea citi sloganul: „Opriti nebunia coronavirusului”.

 Pe 10 februarie, guvernul cancelarului german Angela Merkel și autoritățile statelor federale au convenit să prelungească blocarea în vigoare în țară de la jumătatea lunii decembrie până cel puțin pe 7 martie. În același timp, s-a permis deschiderea treptată a școlilor începând cu 22 februarie, iar saloanele de coafură să reia activitatea de la 1 martie.

 Potrivit Euronews, proteste au avut loc și în Cipru și Republica Cehă .

 De exemplu, poliția cipriotă a folosit un tun de apă și gaze lacrimogene în centrul Nicosiei pentru a dispersa protestatarii împotriva politicilor guvernamentale și a restricțiilor coronavirusului. Organizatorii protestului, pe rețelele de socializare, au cerut participanților să se pronunțe împotriva autoritarismului de stat, gestionării slabe a pandemiei și corupției.

La Praga, asociația Million Moments a organizat un miting auto pentru a atrage atenția asupra eșecului guvernului de a aborda pandemia, precum și asupra altor decizii politice majore sub masca combaterii coronavirusului.

De asemenea, si în Grecia, pe 14 februarie, poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva unui grup de manifestanți care se opuneau purtarii măștilor medicale și altor restricții impuse în legătură cu carantina generală din țară. O femeie și-a pierdut cunoștința din cauza gazelor lacrimogene și a fost dusă la spital cu o ambulanță.