„Punguța” SRI cu două protocoale (unul secret și unul nu!)

Share

Protocolul încheiat în 2016 între PG şi SRI a ajuns la opinia publică. O variantă nesecretă care este publicată pe site-ul Ministerului Public şi una secretă, ce a apărut câteva ore mai târziu, pe Facebook-ul lui Darius Vâlcov. Ambele au fost semnate în aceeaşi zi, chiar înainte de alegeri.

- Primul care a vorbit despre protocolul din 2016 a fost jurnalistul Doru Buşcu. Invitat la TVR, la ora 21.00, acesta spunea că prin redacţii se "plimbă" un protocol secret încheiat între Parchetul general şi SRI în anul 2016. Semnatarii sunt Augustin Lazăr şi Eduard Hellvig. Prezentatorul îi spune că pe site-ul ministerului Public, deşi într-un loc ferit, este publicat deja un protocol care este semnat de actualii şefi ai instituţiilor. Răspunsul lui Doru Buşcu lasă să se înţeleagă că documentele nu coincid: "Ăsta e un document tehnic, se numeşte un protocol, pare să fie nesecret, se găseşte la un link şi în afară de faptul că se cheamă la fel nu are legătură de cel de care vorbeam. Între timp, cam de pe când a început foiala a apărut acest protocol, fără ca cineva să fi vorbit de el, fără ca Parchetul sau Ministerul Public mai sunt nişte protocoale, dar sunt tehnice. Nu ştim dacă e adevărat sau nu pentru că e greu să verifici un document secret, dar ca ipoteză, un scenariu jurnalistic, s-a scurs un document spre anumite redacţii, aspectul de oportunitate e vizibil, s-a scurs şi apariţia lui, despre care nu am îndoială ca s-a putut afla la servicii, a putut să ducă la prepararea unui alt protocol (...) Nasul îmi spune că e ceva în neregulă", spunea Buşcu.

Protocolul aflat pe site-ul Ministerului Public este şi azi în vigoare şi prevede condiţiile concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor

- La mai puţin de două ore, Darius Vâlcov, consilierul premierului, aruncă bomba pe Facebook. Un necunoscut i-a lăsat pe prag protocolul secret. Acesta are 27 de prevederi, este mai stufos decât cel făcut public şi menţionează clar că, prin intrarea lui în vigoare, cel din 2009 nu mai este funcţional.

- ambele protocoale şi cel public şi cel prezentat de Darius Vâlcov au ca dată de încheiere 8 decembrie 2016, cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare.

- diferenţele sunt însă clare: Protocol public: „Accesul Ministerului Public la sistemele tehnice se realizează direct, nemijlocit şi independent prin: utilizarea aplicaţiilor informatice de intercpetare specifice; managementul ţintelor şi al mandatelor de supraveghere tehnică, managementul utilizatorilor din cadrul structurii conectaţi la sistem, direcţionarea semnalului interceptat şi receptţionarea acestuia de structuri stabilite de Ministerul Public, exportul produselor interceptate prin intermediul aplicaţiilor informatice specifice”.

Protocol secret, la acelaşi capitol 2: “Promovarea şi asigurarea comunicării permanente şi eficiente între Serviciu, prin structurile sale (centrale şi teritoriale) şi Parchet, respective structurile acestora (centrale şi teritoriale)”. Documentul menţionează asigurarea schimbului de informaţii prin canale permanente de comunicare la toate nivelurile, dar şi realizarea atribuşiilor organelor de cercetare speciale.

Protocolul publicat pe site-ul ministerului prezintă date tehnice: Ministerul Public se obligă ca: a) echipamentele utilizate pentru conectarea la Centrul Naţional de lnterceptare a Comunicaţiilor se fie dedicate acestui scop, nefiind permisă partajarea lor în alte reţele. Echipamentele provenind din alte reţele, la care se conecteaza Ministerul Public nu vor fi folosite în reteaua Centrului Naţional de lnterceptare a Comunicaţiilor; b) să nu efectueze intervenţii software (testări de aplicaţii, instalare, configurare de noi aplicaţii software sau modificări ale configuraţiilor existente) asupra sistemelor tehnice; c) să implementeze politicile, strategiile şi proceduri de securitate şi protecţie.

- Protocolul publicat de Darius Vâlcov arată o strânsă relaţionare între instituţii: "Parchetul comunică în mod operativ, nu mai târziu de 60 de zile, la data înregistrării sesizării la Parchet, modul de valorificare a sesizărilor primite de la Serviciu, cu excepţia cazurilor în care, înainte de împlinirea termenului menţionat, se solicită informaţii suplimentare în legătură cu cauza (...) Parchetul coordonează, prin intermediul procurorilor desemnaţi, conform prevederilor legale, activitatea organelor de cercetare penală speciale ale Serviciului". Prin înţelegere, SRI se obligă să transmită, la solicitarea Parchetului, informaţiile cu privire la fapte care fac obiectul unor dosare penale.

- La scurt timp după ce apare şi a doua variantă, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, anunţă că protocolul secret, publicat de Darius Vâlcov, nu a creat efecte, pentru că a fost denunţat la o lună după semnarea lui deoarece era inutil. „Este vorba despre un protocol denunţat, care nu mai există. Au existat două, unul secret, unul nefiind secret, care e public. Un protocol secret e semnat în decembrie 2016, în urma deciziei CCR, s-a ajuns la concluzia că e nevoie de protocol, însă acest protocol nu şi-a făcut efecutul pentru că în ianuarie 2017 a fost denunţat de SRI, împreună cu celelalte protocoale. Da, există (document de denunţare a acestui protocol. n.r.)”, a declarat Ovidiu Marincea, la Antena3.

- Ovidiu Marincea anunţă că documentul este şi la Comisia de Control SRI. "Din cunoştinţele mele, da, există la Comisia de control a SRI toate protocoalele, inclusiv acest protocol. Nu ştiu să răspund la întrebarea de cine a fost iniţiat şi cum a fost iniţiat. (...) A fost denunţat prin decizia SRI, a directorului Hellvig”.

- în miez de noapte este contrazis de Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control SRI. "Nu am văzut nici la Directia juridică, nici la comisie Am avut totuşi 65 de protocoale (...) Am văzut documentul de denunţare, nu ştiu dacă aici e şi protocolul de care aţi vorbit, iar la Direcţia Juridică am văzut şi cel dintre ICCJ şi SRI. Mai degrabă cred că nu îl avem la comisie. Mâine verificăm", a declarat Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control SRI, la Antena 3.

Tag-uri Nume:

Tag-uri Institutii: