Reforma serviciilor mexicane de informații 

Share
Audomaro Martinez

În Centrul Național de Informații (CNI), condus de generalul Audomaro Martínez, a inceput, potrivit presei locale, ceea ce se poate numi „un proces de schimbare, de reforme, din ceea ce a fost înainte de Cisen (Centrul pentru Cercetare și Securitate Națională) - caracterizat în guvernele anterioare pentru îndeplinirea sarcinilor de spionaj împotriva celor care s-au opus respectivelor administrații ”, a declarat președintele Andrés Manuel López Obrador în această dimineață.

 Și CNI funcționează cu 99% din cei 3.600 de angajați care lucrau înainte  în Cisen. „Spionajul politic care vine de la guvernele anterioare a fost descoperit odată cu deschiderea dosarelor în Galeria Unu a Arhivei Generale a Națiunii (AGN), unde au fost integrate 1.937 de versiuni publice ale spionajului oamenilor, organizațiilor și instituțiilor, pregătit de Direcția Federală de Securitate, Direcția Generală Investigații Politice și Sociale și Subsecretariatul Populației, Migrației și Afacerilor Religioase din Ministerul de Interne ”, a dezvăluit jurnalistul Miguel Badillo în rubrica sa Oficio de Papel.

În timpul conferinței sale de presă de dimineață, președintele mexican a asigurat că CNI „efectuează o revizuire, o reformă, nu mai sunt aceleași obiective, poate că aceiași funcționari publici să rămână pentru că nu pot fi concediați în masă, sunt multi, cred că au fost 3.000 dedicați ceea ce a fost Cisen" a spus Șeful Statului mexican.

Cu toate acestea, López Obrador a asigurat că acest organism „isi schimbă funcția, oponenții nu mai sunt ascultați, așa cum a fost înainte, când  au existat ingerințe sau cei care erau împotriva guvernului erau ascultați telefonic”.

"Nu mai există acel spionaj politic pentru nimeni, acum structură a căpătat  o altă funcție: este un centru care se ocupă de definirea strategiilor și a activităților operative pentru a face față criminalității organizate, nu a opoziției politice", a spus Obrador de la Palatul Național.

Ciprian Pop

Tag-uri Institutii:

Tag-uri Geo: