Scandal în Argentina din cauza unei scurgeri mari de date de la serviciile de informații interne

Share

După dezvăluirea a sute de nume ale unor cadre active din cadrul structurii de infirmații interne dar și din rândul celor care desfășoară misiuni externe de lungă durată, sunt difuzate și datele personale ale fostului Președinte argentinian, Macri.

Cazul de amploare de luna trecută, legat de activități ilegale de culegere de informații asupra politicienilor - atât Macristas, cât și peroniști și din zona politicienilor unioniști, dar și asupra jurnaliștilor și preoților din timpul guvernului lui Mauricio Macri, a fost punctat de o mare scurgere de date către presă, în aceste zile. Săptămâna trecută, au fost lansate către presa locală aproape 4.000 de rezoluții ale Agenției Federale de Informații (AFI) cu numele și datele de identitate ale unor cadre active și în rezervă. În ultimele zile, datele personale ale lui Macri, care nu au legătură cu ancheta, au ieșit, de asemenea,  la iveală. Scurgerile au pus din nou serviciile secrete argentiniene "în ochiul uraganului", dat fiind faptul că fuseseră implicate în numeroase scandaluri sub diverse guverne, opoziția îi cere șefului operativ al structurii să se prezinte în Congres (Parlamentul de la Buenos Aurea) și  să dea explicații.

Publicarea conținutului unei cărți cu rezoluții ale AFI între 2016 și 2018 a dezvăluit numele a peste o mie de ofiteri, inclusiv cel puțin o duzină de cadre care desfășurau activități specifice în străinătate, care au fost expuși. 

Potrivit ziarului Clarín, unul dintre ei era un agent aflat în Liban, care lucra de 15 ani în Orientul Mijlociu, împotriva Hezbollah. Cel puțin unul dintre cei care desfășoară activități specifice este încă în afara țării și AFI lucrează la repatrierea acestuia, potrivit sursei de informații citate de ziar. Printre datele dezvăluite se numără și concediul de maternitate pe care angajatele serviciului l-au luat în ultimii ani, indemnizațiile de călătorie sau bonusurile pentru activitate riscantă.

Scurgerea acestui material de informații a fost agravată sâmbăta trecută prin difuzarea datelor personale ale fostului Președinte argentinian, Macri, cum ar fi numărul pașaportului său, cardurile sale de credit și parola platformelor precum Netflix, Facebook și Mercado Libre. În declarații adresate portalului Periodismo y punto, care a dezvăluit noua scurgere, Macri s-a declarat victimă a unei persecuții judiciare împotriva sa și a apropiaților săi. Secretarul său privat, Darío Nieto, a denunțat în fața justiției nereguli grave în dosar pentru presupusul spionaj ilegal și cere ca atât judecătorul, cât și procurorii să fie înlăturați pentru „procedura neconstituțională”.

Ciprian Pop

Tag-uri Nume:

Tag-uri Geo: